search
ΔΕΥΤΕΡΑ 28.07.2025 09:32
MENU CLOSE

1.300 Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου την Γάζα: «Σιωπήσαμε για πολύ καιρό»

05.06.2025 04:45
PEINA_GAZA
AP

Σπάνε τη σιωπή τους εκατοντάδες Ισραηλινοί πανεπιστημιακοί μετά τις τελευταίες εικόνες από τους αμάχους στη Γάζα που λιμοκτονούν ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση εκκαθάρισης που οδηγεί σε γενοκτονία.

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, με ανοιχτή τους επιστολή, περίπου 1.300 ακαδημαϊκοί καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «ηθική κατάρρευση» και ευθύνη όλων όσων σιωπούν. Ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα και να κινητοποιηθεί η ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα ενάντια στη συνέχιση της βίας.

Επικρίνουν τα πανεπιστήμια που σιωπούν – «Ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει ευθύνη»

Οι ακαδημαϊκοί, που υπογράφουν ως ομάδα υπό την ονομασία Black Flag (Μαύρη Σημαία), επικρίνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη σιωπή τους απέναντι στα γεγονότα στη Γάζα, σε αντίθεση με την ενεργή αντίθεσή τους στην πρόσφατη δικαστική μεταρρύθμιση.

Στην εν λόγω επιστολή κάνουν λόγο για «φρικτό κατάλογο εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας – δικής μας ευθύνης» και τονίζουν: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ξέραμε. Σιωπήσαμε για πολύ καιρό.»

Ο καθηγητής Ido Shahar (Πανεπιστήμιο Χάιφα) δήλωσε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από συναντήσεις φοιτητών και καθηγητών όπου εκφράστηκε η αίσθηση ότι «δεν πάει άλλο». Ο καθηγητής On Barak (Παν. Τελ Αβίβ) σημείωσε ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει ρόλο στην ανθρωποποίηση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, έπειτα από μια εκστρατεία απανθρωποποίησης.

«Όποιος σκοτώνει μητέρες και λιμοκτονεί βρέφη στη Γάζα, βλάπτει και τις μητέρες των ομήρων»

Η καθηγήτρια Yael Hashiloni-Dolev (Παν. Μπεν-Γκουριόν) τόνισε τη σύνδεση ανάμεσα στην ισραηλινή βία κατά των Παλαιστινίων και την απειλή κατά των Ισραηλινών ομήρων: «Όποιος σκοτώνει μητέρες και λιμοκτονεί βρέφη στη Γάζα, βλάπτει και τις μητέρες των ομήρων.» Κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εκθέτει σε κίνδυνο τους στρατιώτες και όχι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τόνισε πως η κοινωνία οφείλει να σταματήσει να εξομαλύνει την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία υπό το όνομα «Μαύρη Τρίτη» σε διάφορα πανεπιστήμια, με φοιτητές και καθηγητές να είναι ντυμένοι στα μαύρα και μαύρες σημαίες να έχουν αναρτηθεί στις πανεπιστημιουπόλεις, όπου διαβάστηκαν ποιήματα και έγιναν συζητήσεις.

Στο Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ σημειώθηκαν εντάσεις όταν ο επικεφαλής ασφαλείας απαίτησε να σταματήσει η διαμαρτυρία και, σύμφωνα με μαρτυρίες, απώθησε φοιτήτρια και επιτέθηκε σε άτομο που… βιντεοσκοπούσε.

Διαβάστε επίσης:

Πορτογαλία: Ένα ερειπωμένο σπίτι στο επίκεντρο των ερευνών για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν

Αίτνα: Εντυπωσιακό πλάνο από την τελευταία έκρηξή της πυροδοτεί αντιδράσεις

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28.07.2025 09:32