ΔΕΥΤΕΡΑ 18.08.2025 09:51
MENU CLOSE

Νέα μελέτη: Ποιες τροφές προστατεύουν τον εγκέφαλο την άνοια

24.06.2025 09:13

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσικό να ξεχνάμε περισσότερο. Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης, έκφρασης, επίλυσης προβλημάτων και άλλων ικανοτήτων σκέψης, αρκετά σοβαρή ώστε να επηρεάζει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δυστυχώς, τα κρούσματα άνοιας αναμένεται να διπλασιαστούν έως το έτος 2060. Και το οικονομικό βάρος της απλήρωτης φροντίδας ασθενών με άνοια στις ΗΠΑ αναμένεται να εκτοξευθεί από κατά μέσο όρο 172 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2060. Και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το συναισθηματικό κόστος για τις οικογένειες, τους φίλους και τους φροντιστές.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από τη «Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης», αξιολογώντας τη διατροφική πρόσληψη και τις γνωστικές ικανότητες 6.280 συμμετεχόντων, ηλικίας 50 ετών και άνω. Ενώ αυτά τα θρεπτικά συστατικά έδειξαν θετική συσχέτιση με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο.
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι φυτικές ίνες, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Επίσης ορισμένα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά θωρακίζουν τη μνήμη όπως:

η βιταμίνη Ε,
-το μαγγάνιο
-η ισοραμνετίνη.

Που θα τα βρείτε

Η ισοραμνετίνη είναι μια φλαβονόλη που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, τα αμύγδαλα, τα μούρα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα μήλα και τα πράσινα σταφύλια. Βρίσκεται επίσης στο ginkgo biloba, ένα βότανο που διαφημίζεται για τα οφέλη του για την υγεία του εγκεφάλου.

Θα βρείτε μαγγάνιο σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυλλώδη λαχανικά.

Το σιρόπι σφενδάμου και το νερό σφενδάμου είναι επίσης πλούσιες πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου. Το μαγγάνιο παίζει ρόλο σε πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της ανοσίας. Ενώ είναι μέταλλο, το μαγγάνιο παίζει διπλό ρόλο και δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Όπως το μαγγάνιο, η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το φύτρο σιταριού και τα έλαια ηλίανθου και κνήκου είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε. Θα βρείτε επίσης κάποια στο σπανάκι και το μπρόκολο.
Σημειώνεται ότι η μελέτη επισημαίνει ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Εάν είναι δυνατόν, λάβετε λοιπόν αυτά τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις τροφές.

Διαβάστε επίσης:

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έρχονται δωρεάν ειδικές εξετάσεις και για τη νεφρική λειτουργία μέσω του «Προλαμβάνω»

Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Χάρτη Καινοτομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης στην Καρδιολογία


Σε διαθεσιμότητα ο καρδιοχειρούργος με το φακελάκι – Δεν έχουν καμία θέση στο ΕΣΥ αυτοί οι λίγοι επίορκοι, λέει ο Γεωργιάδης

ΔΕΥΤΕΡΑ 18.08.2025 09:50
Exit mobile version