search
ΠΕΜΠΤΗ 26.06.2025 19:08
MENU CLOSE

Ολική επαναφορά Σαββίδη στον ΠΑΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2392
26/06/2025
26.06.2025 06:09
savvidis_1701_1460-820_new

Το ποδοσφαιρικό – και γενικότερα αθλητικό – θρίλερ που εξελίχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο έχετε ήδη διαβάσει όλες τις εξελίξεις στο topontiki.gr, φαίνεται πως οδηγείται προς το τέλος του.

Η απόπειρα διοικητικού «πραξικοπήματος» εκ μέρους του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, με στόχο την εκπαραθύρωση του προέδρου της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδη και την εγκατάσταση του επιχειρηματία Αριστοτέλη Μυστακίδη στο μεγάλο έργο της κατασκευής της Νέας Τούμπας, βρίσκεται πλέον σε ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι ύστερα από:

● Την παραίτηση του προέδρου του Ερασιτέχνη Θανάση Κατσαρή, ο οποίος πρωτοστάτησε στη συμφωνία με τον Μυστακίδη για την ανέγερση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, αλλά «αδειάστηκε» από ένα πλήθος προσωπικοτήτων του ΠΑΟΚ. Στο κείμενο της παραίτησής του ρίχνει όλη την ευθύνη στην ΠΑΕ και αρνείται πολιτική παρέμβαση.

● Τη δυναμική παρέμβαση του Σαββίδη, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο του παραγκωνισμού του, δήλωσε πως «είμαι αυτός που ξεκίνησε με πράξεις την ιδέα της Νέας Τούμπας και θα την ολοκληρώσω» και άφησε την πόρτα ανοιχτή σε όποιον θα ήθελε να συμπράξει.

● Την παρέμβαση του προέδρου της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Θανάση Χατζόπουλου, ο οποίος δήλωσε «αγανακτισμένος από τον τρόπο αντιμετώπισης» του Σαββίδη – μια παρέμβαση δικαιολογημένη ύστερα από την ισχυρή οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας προς την μπασκετική στην προσπάθειά της να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

● Την εξαφάνιση του Μυστακίδη από την ειδησεογραφία – παρά τις αλλεπάλληλες «αγιογραφίες» που συνόδευαν την εμφάνισή του – μετά την αντίδραση Σαββίδη. Ουδείς τις τελευταίες μέρες έχει καταλάβει αν ο εμφανιζόμενος ως «δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας» σκοπεύει όντως να εμπλακεί στην υπόθεση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου ως εταίρος του Σαββίδη ή αποσύρθηκε διακριτικά μετά την αποτυχία του… «πραξικοπήματος».

Διαχρονικές παρεμβάσεις

Προφανώς οι εκκρεμότητες σε όσα αφορούν το γήπεδο είναι αρκετές, αλλά η εικόνα δεν είναι αυτή του αδιεξόδου που επιχειρήθηκε να φιλοτεχνηθεί με την ανακοίνωση του Κατσαρή την περασμένη εβδομάδα. Επίσης κανείς δεν ξέρει εάν θα υπάρξει νέα απόπειρα παράκαμψης του Σαββίδη. Άλλωστε τα σίριαλ αυτού του είδους, όταν εκφράζουν στρατηγικές επιδιώξεις, ενίοτε αναζωπυρώνονται.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό – αν συμβεί –, το ενδιαφέρον εστιάζεται γύρω από το αν η κίνηση του Ερασιτέχνη είχε πολιτικό υπόβαθρο ή όχι, παρά τη διάψευση του παραιτηθέντος προέδρου του Ερασιτέχνη. Όσοι γνωρίζουν καλά τα αθλητικά πράγματα στη χώρα μας – και φροντίζουν να απομακρύνουν τις οπαδικές παρωπίδες από τα ματάκια τους – ξέρουν ότι οι παρεμβάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στα θέματα των μεγάλων συλλόγων είναι πολλές και συχνές:

● Αφέσεις, ρυθμίσεις, μειώσεις χρεών.

● Παρεμβάσεις για αδειοδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις κατασκευής και επανακατασκευής γηπέδων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

● Άτυπες εγκρίσεις και εγγυήσεις για την εμπλοκή επιχειρηματιών σε μεγάλες αθλητικές ομάδες.

● Διακριτική μεταχείριση επιχειρηματιών που εμπλέκονται και με κρίσιμους τομείς της οικονομίας εκτός από τη δραστηριότητά τους σε αθλητικές εταιρείες.

Φυσικά (και) στη Θεσσαλονίκη έχουν να λένε για συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις άκρως ευνοϊκές υπέρ αθλητικών σωματείων, εταιρειών και παραγόντων από τη δεκαετία του 1990 και ύστερα.

Ψίθυροι… σαν κραυγές

Οι ψίθυροι λοιπόν – που λίγο θέλουν για να γίνουν κραυγές – λένε ότι και στην περίπτωση του «πραξικοπήματος» στον ΠΑΟΚ υπάρχει πολιτική υποκίνηση και δείχνουν προς την κυβέρνηση.

Κάποιες προσεγγίσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής μέσω δημοσιευμάτων λένε ότι η κυβέρνηση θέλει να δείξει την έξοδο στον Σαββίδη από τον τηλεοπτικό σταθμό Open, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και από τον ΠΑΟΚ εξαιτίας της ρωσικής καταγωγής του και της πλήρους κυβερνητικής ευθυγράμμισης με τις αμερικανικές επιλογές στην περιοχή και στη χώρα μας.

Κάποιοι μάλιστα θυμίζουν την ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του λιμανιού του Βόλου (ΟΛΒ) επειδή ο διαγωνισμός είχε νικητή τον ΟΛΘ, τον οποίο ελέγχει κατά 72% ο Σαββίδης. Ομοίως η κυβέρνηση είχε ακυρώσει και τον διαγωνισμό για το 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο επί μήνες κυκλοφορούσαν φήμες ότι ενδιέφερε τον ποντιακής καταγωγής επιχειρηματία.

Πάντως δικαιώματα δεν έδωσε

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το Open, ύστερα από τόσα και τόσα επεισόδια ρωσο-ουκρανικού πολέμου, δεν έχει δώσει δικαιώματα για σκληρή κριτική ως προς την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχει. Μπορεί να έχει τα οικονομικά προβλήματά του, τα οποία απασχολούν κατά καιρούς τη δημοσιότητα, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μονομέρεια – και δη φιλορωσική.

Ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη έχει πάρει πρωταθλήματα ύστερα από δεκαετίες, έχει χτίσει αξιοζήλευτες ακαδημίες – μόνο αυτές του Ολυμπιακού τις ανταγωνίζονται στα ίσα –, κοιτάζει στα μάτια τους μεγάλους της Αθήνας και έχει ενισχύσει την αναγέννηση της ομάδας μπάσκετ.

Ο ΟΛΘ εμφανίζει επιδόσεις ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη, διακίνηση και όγκους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι όντως μόνο μια πολιτική επιλογή εξοβελισμού του Σαββίδη θα έμοιαζε πειστική εξήγηση σε όσα είδαμε τις προηγούμενες μέρες να εκτυλίσσονται – και ακόμη δεν είναι απολύτως βέβαιο πώς θα καταλήξουν. Αν αυτό πράγματι ισχύει, τότε μάλλον δεν έχουμε δει το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ…

Διαβάστε επίσης:

Παναθηναϊκός: Πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ισπανό μέσο της Ναντ, Πέδρο Τσιριβέγια

Νέα «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής Άρσης Βαρών: Πρόστιμο 48.000 ευρώ για οκτώ κρούσματα ντόπινγκ μέσα σε ένα χρόνο

Άρης: Ποιος είναι ο επενδυτής από τη Μαλαισία και φίλος του Αντετοκούνμπο που παίρνει το μπάσκετ ως… yellow card για το NBA Europe

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 26.06.2025 19:07