search
ΣΑΒΒΑΤΟ 23.08.2025 20:50
MENU CLOSE

Διατροφή: Ποιες τροφές να αποφύγεις στα 50 για να μειώσεις τον κίνδυνο άνοιας στα 70

30.06.2025 14:57
diatrofi-new

Για να γεράσουμε καλά, η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους απαράβατους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε, καθώς επηρεάζει όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση αλλά και τη γνωστική μας υγεία.

Η διατροφή διαμορφώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια. Τρώγοντας υγιεινά μέχρι να φτάσουμε στα 50 ή και στα 60 εξασφαλίζουμε όχι μόνο ένα δυνατό σώμα αλλά και εγκέφαλο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, όσπρια και λαχανικά και λιγότερα σάκχαρα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της άνοιας κατά 25% περίπου. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου διατροφικού πλάνου μεταξύ των ηλικιών 48 και 70 ετών βελτιώνει τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που συνήθως φθίνουν πριν από τη διάγνωση της γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με τη μελέτη. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι όσοι συγκέντρωναν λιγότερο λίπος γύρω από τη μέση σε αυτό το στάδιο της ζωής είχαν καλύτερη μνήμη και γνωστική ικανότητα με την πάροδο των χρόνων.

Χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα ως «σημαντικά», οι ερευνητές προέτρεψαν το κοινό να εξετάσει «στρατηγικές βελτίωσης» της διατροφής του, προκειμένου να διατηρήσει ανέπαφη τη δομή του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

«Η παγκόσμια στροφή προς ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέεται με την αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, οι οποίες αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Είναι σημαντικό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της συνολικής διατροφής και της κεντρικής παχυσαρκίας στη μνήμη και στις σχετικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος» σημειώνουν.

Τι εξέτασε η μελέτη

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από δύο ομάδες ενηλίκων. Από τη μία, παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 512 Βρετανών επί 30 χρόνια. Την ίδια στιγμή, αξιολόγησαν την αναλογία μέσης-ισχίων 664 ατόμων που υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και γνωστικά τεστ μέχρι να γίνουν 70 ετών, σε διάστημα παρακολούθησης 21 ετών.

Συμπέραναν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή κατά τη μέση ηλικία είχαν ισχυρότερη λειτουργία του ιππόκαμπου και ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο ιππόκαμπος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάκτηση αναμνήσεων, ενώ η λευκή ουσία βοηθά στη μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και την εστίαση. Αντίθετα, η υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίων συσχετίστηκε με φτωχότερη μνήμη εργασίας και εκτελεστική λειτουργία.

Πηγή: ygeiamou

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Νέες θεραπευτικές τεχνικές

Νέα μέθοδος: Αφαίρεση καρκινικών όγκων στο κεφάλι χωρίς ανοιχτό χειρουργείο

Έρευνα ΕΛΣΤΑΤ: «Γυμνά» από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας της χώρας για άλλη μια χρονιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23.08.2025 20:50