Μπορεί να μαγειρέψει η Τεχνητή Νοημοσύνη; Έτσι πιστεύουν στο Ντουμπάι που λανσάρει εστιατόριο με σεφ AI
Στο Ντουμπάι, το WOOHOO, ένα εστιατόριο που θέλει να προωθήσει το «φαγητό στο μέλλον», πρόκειται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα.
Ο Aiman - μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από τις λέξεις «Τεχνητή Νοημοσύνη» (AI) και «άνθρωπος» – έχει εκπαιδευτεί σε δεκαετίες έρευνας στην επιστήμη των τροφίμων, δεδομένα μοριακής σύνθεσης και πάνω από χίλιες συνταγές από μαγειρικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ahmet Oytun Cakir, ένας από τους ιδρυτές του WOOHOO.
Ενώ ο σεφ Aiman δεν μπορεί να γευτεί, να μυρίσει ή να αλληλεπιδράσει με τα πιάτα του όπως θα έκανε κανονικά ένας σεφ, το μοντέλο λειτουργεί αναλύοντας την κουζίνα στα συστατικά της μέρη, όπως η υφή, η οξύτητα και το ουμάμι, και επανασυναρμολογώντας τα σε ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων και συστατικών, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Aiman.
Αυτά τα πρωτότυπα στη συνέχεια βελτιώνονται από ανθρώπους μάγειρες που δοκιμάζουν τους συνδυασμούς και παρέχουν καθοδήγηση, σε μια προσπάθεια με επικεφαλής τον διάσημο σεφ Reif Othman με έδρα το Ντουμπάι.
«Οι απαντήσεις τους στις προτάσεις μου με βοηθούν να κατανοήσω καλύτερα τι λειτουργεί πέρα από τα καθαρά δεδομένα», εξήγησε ο Aiman, σε μια συνέντευξη με το διαδραστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
Ο στόχος, λένε οι δημιουργοί του Aiman, δεν είναι να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο στοιχείο της μαγειρικής, αλλά να το συμπληρώσουν.
«Η ανθρώπινη μαγειρική δεν θα αντικατασταθεί, αλλά πιστεύουμε ότι (το Aiman) θα αναβαθμίσει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα», δήλωσε ο Oytun Cakir, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φιλοξενίας Gastronaut.
Το Aiman έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσει συνταγές που επαναχρησιμοποιούν συστατικά που συχνά απορρίπτονται από τα εστιατόρια, όπως τρίμματα κρέατος ή λίπος, είπε.
Μακροπρόθεσμα, οι ιδρυτές του WOOHOO πιστεύουν ότι το Aiman θα μπορούσε να λάβει άδεια σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας τα απόβλητα της κουζίνας και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα.
Διαβάστε επίσης: