ΟΠΕΚΕΠΕ: Μία εξεταστική σαν αντιηλιακό – Ισχυρή προστασία από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για Βορίδη, Αυγενάκη
Οι παλαιοί κοινοβουλευτικοί συνήθιζαν να λένε πως εάν μια κυβέρνηση ήθελε να «κουκουλώσει» ένα σκάνδαλο συγκροτούσε εξεταστική επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό περνούσε στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι δεν άφηνε μια υπόθεση χωρίς έρευνα, πλην όμως το άνευρο πόρισμα της εκάστοτε πλειοψηφίας κατέληγε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αφού ποτέ δεν ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών για δικά της παιδιά.
Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε τους γαλάζιους που έλεγαν τις προάλλες στον Μάκη Βορίδη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν προανακριτική εναντίον του. Κοινός τόπος στα γαλάζια πηγαδάκια είναι πως η κυβέρνηση εμφανίστηκε να σηκώνει κεφάλι, βγαίνοντας μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που κωλυσιεργεί γράφοντας και ξαναγράφοντας –όπως έλεγαν – την πρόταση εδώ και τόσες ημέρες, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει τους βουλευτές να καταθέσει δική του πρόταση.
Εκτίμηση δε, των περισσοτέρων είναι πως η συζήτηση που θα πάρει επί της ουσίας μπρος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον Σεπτέμβριο, μετά τα μπάνια του λαού, θα έχει ατονήσει και πως πέραν των κατηγοριών των μεν στους δε και τούμπαλιν για πράξεις και παραλείψεις αλλά και των όποιων καυγάδων -που αναπόφευκτα θα υπάρξουν προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού – οι πρώην υπουργοί θα βγουν λάδι.
Διάχυση πολιτικών ευθυνών με την… 27ετή έρευνα
Άλλωστε, οι εξεταστικές επιτροπές που ερευνούν πολιτικές ευθύνες και δεν στρέφονται κατά συγκεκριμένων προσώπων όπως οι προανακριτικές που ελέγχουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για συγκεκριμένα αδικήματα και εν προκειμένω πιάνοντας το νήμα από το μακρινό 1998 επιτρέπεται η διάχυση ευθυνών. Γαλάζιοι βουλευτές σχολίαζαν ακόμη, πως με την έρευνα να πηγαίνει 27 χρόνια πίσω θα αναδειχθούν οι ευθύνες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η χώρα για την κατασπατάληση κοινοτικών πόρων.
Ακόμα και σήμερα η κατάθεση της πρότασης
Η γαλάζια πρόταση με τις 60 υπογραφές που απαιτούνται δεν αποκλείεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή με στόχο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συζητηθεί πριν από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία.
Ένα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας θα είναι πως θα έχει ήδη αποφασιστεί εξεταστική επιτροπή από την οποία αν προκύψουν ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς υπάρχει η δυνατότητα υποβολής πρότασης προανακριτικής επιτροπής.
Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, και εφόσον το ΠΑΣΟΚ καταθέσει την πρότασή του και απορριφθεί θα υπάρξει ένα ανοιχτό πολιτικό ζήτημα για το αν θα μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση. Ο χρόνος δε, που θα απαιτηθεί μέχρι την έκδοση πορίσματος της εξεταστικής δημιουργεί ισχυρή αποσβεστική περίοδο για τον Μάκη Βορίδη.
Ερώτημα η παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών
Στην κυβέρνηση ωστόσο, επιμένουν ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, καθώς δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας παρά τις απόψεις που διατυπώνουν δημόσια συνταγματολόγοι.
Σε κάθε περίπτωση η εξεταστική επιτροπή που πρόκειται να συγκροτηθεί καλεί μάρτυρες, ζητά πληροφορίες από δημόσιες αρχές, ενεργεί αυτοψίες ή διατάσσει πραγματoγνωμoσύνη με τoυς όρoυς και τις διατυπώσεις πoυ πρoβλέπoνται από τις διατάξεις τoυ Kώδικα Πoινικής Δικoνoμίας. Στο τέλος των εργασιών καταθέτει πόρισμα, ενώ αν από τις έρευνες προκύψουν ενδείξεις – αποδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από μέλη της κυβέρνησης υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης προανακριτικής.
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΕΠΕ: Θύελλα για το νέο «μπάζωμα» με την κυβερνητική εξεταστική