Καλαμπόκι ψητό, των καλοκαιρινών μας αναμνήσεων, σε 3 μοντέρνες εκδοχές
Απίθανο ψητό καλαμπόκι, μια πεντανόστιμη λιχουδιά που μας φέρνει στο νου όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις και τσάρκες σε πλατείες.
Υλικά για τη Συνταγή
6 φρέσκα καλαμπόκια
Για την εκδοχή με μπέικον
100 γραμμάρια καπνιστό μπέικον, σε λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (κατά προτίμηση με κόκκους)
50 γραμμάρια κρέμα τυρί
½ σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
Αλάτι κατά βούληση
Για την εκδοχή με παρμεζάνα
40 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
20 γραμμάρια βούτυρο
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά ξερό
Λίγο μπούκοβο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Για την εκδοχή με πέστο
50 ml ελαιόλαδο
15 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
60 γραμμάρια σπόρους κουκουναριού ή ψημένους ηλιόσπορους, χωρισμένους σε 10 + 50
Χυμό από ¼ λεμονιού
½ σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό
Αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
- Αρχικά καθαρίστε τα καλαμπόκια. Τραβήξτε τα εξωτερικά φύλλα τους προς τα κάτω, αφαιρέστε τις ίνες (μουστάκια), κόψτε τη μια άκρη και πλέξτε τα φύλλα σε κοτσίδα, αν θέλετε ή αφαιρέστε τα φύλλα εντελώς.
- Για την πρώτη εκδοχή, ανακατέψτε σε ένα μπολάκι τη μουστάρδα, το τυρί κρέμα, τον πολτό σκόρδου και αλάτι. Αλείψτε γενναιόδωρα 2 καλαμπόκια με το μίγμα και τυλίξτε σφικτά, όσο μπορείτε με τις λωρίδες μπέικον. Ψήστε τα στη σχάρα ή σε ηλεκτρικό μπάρμπεκιου μέχρι να γίνει τραγανό το μπέικον.
- Αλείψτε άλλα 2 καλαμπόκια με λίγο από το βούτυρο της 2ης εκδοχής, πασπαλίστε με θυμάρι, μπούκοβο, αλατοπίπερο και λίγη από την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήστε τα στα κάρβουνα ή στο μπάρμπεκιου και μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα και όπως είναι ζεστά, αλείψτε τα με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίστε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
- Για την τελευταία εκδοχή με πέστο, πολτοποιήστε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού σε ένα γουδί με 10 γραμμάρια κουκουνάρι ή ηλιόσπορους, το σκόρδο και αλάτι κατά βούληση. Προσθέστε στο μίγμα το χυμό λεμονιού, την τριμμένη παρμεζάνα και 40 ml ελαιόλαδο και αναμίξτε πολύ καλά. Αλατίστε τα άλλα 2 καλαμπόκια, αλείψτε τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα. Όταν είναι έτοιμα, αλείψτε τα με τη σάλτσα πέστο, πασπαλίστε με το υπόλοιπο κουκουνάρι, ψιλοκομμένο ή τους σπόρους ηλιόσπορου και απολαύστε.
Συμβουλή
- Μπορείτε να ψήσετε τα καλαμπόκια στα κάρβουνα ή στο ηλεκτρικό bbq, σε μέτρια φωτιά, γυρνώντας τα μερικές φορές, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν όμορφο χρώμα. Αυτό θα πάρει περίπου 20-25 λεπτά αλλά θα πρέπει να προσέξετε να μην τα κάψετε.
- Μπορείτε να τα ψήσετε και στο φούρνο, (όχι όμως με το ίδιο αποτέλεσμα) αφού πρώτα τα τυλίξετε σε λαδόκολλα ή σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, για περίπου 30 λεπτά, στους 200ο C, γυρίζοντάς τα μόνο 1 φορά στη μέση του μαγειρέματος.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκό ψυγείου με σιμιγδαλόκρεμα και πουτίγκα πορτοκάλι
Φιλέτο λαβράκι ψητό, σερβιρισμένο με κριθαράκι και αρωματική γκρεμολάτα
Παιδικά σάντουιτς παγωτού, με βάση από ζαχαρωτά και δημητριακά φρούτων