ΤΕΤΑΡΤΗ 30.07.2025 21:46
MENU CLOSE

Προς κατάργηση οι περιορισμοί στη μεταφορά υγρών στα αεροπλάνα

29.07.2025 15:39

Ο εξοπλισμός ελέγχου ασφαλείας των αεροδρομίων που είναι ικανός να σαρώνει το περιεχόμενο των μεγάλων δοχείων υγρών θα μπορούσε να αναπτυχθεί σύντομα σε ολόκληρη την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να διασφαλίζουν ότι δεν έχουν μαζί τους μπουκάλια που περιέχουν περισσότερα από 100 ml όταν ταξιδεύουν.

Ωστόσο, υπάρχουν πλέον νέα συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών για χειραποσκευές, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένα αεροδρόμια της ΕΕ -όπως στη Ρώμη και το Μιλάνο– και τα οποία θα επέτρεπαν στους επιβάτες να μεταφέρουν μεγαλύτερα δοχεία υγρών στο αεροσκάφος. Για τεχνικούς λόγους, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε προσωρινό περιορισμό στα νέα συστήματα ανίχνευσης υγρών το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που σήμαινε ότι ο κανόνας των 100 ml παρέμεινε.

Έκτοτε, η Επιτροπή προσπάθησε να λύσει το ζήτημα συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC) για την ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών λύσεων. Μια λύση ελέγχου που δοκιμάστηκε με επιτυχία εγκρίθηκε από την ECAC τον Ιούνιο του 2025. Τώρα εναπόκειται στους επιμέρους κατασκευαστές να υποβάλουν τον εξοπλισμό των αεροδρομίων τους στις δοκιμές. Μόλις ο εξοπλισμός ανίχνευσης λάβει την έγκριση της ECAC, μπορεί να εγκριθεί από την ΕΕ, επιτρέποντας τον έλεγχο των δοχείων υγρών μεγαλύτερων από 100 ml.

Αφού λάβει αυτή την έγκριση, ο εξοπλισμός μπορεί να αναπτυχθεί για χρήση στα αεροδρόμια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αεροδρόμια της ΕΕ εξοπλισμένα με τα νέα συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών, τα οποία είναι γενικά πιο ακριβά από τα παραδοσιακά συστήματα ελέγχου. Επτά τερματικοί σταθμοί στην Ιταλία έχουν στη διάθεσή τους αυτό το σύστημα, αναφέρει η Corriere della Sera. Άλλα αεροδρόμια στη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Ολλανδία θα μπορούσαν επίσης να αναπτύξουν την τεχνολογία μετά την τελική έγκρισή της.

Διαβάστε επίσης

Ο Στάρμερ συγκάλεσε σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Γάζα: Νέα πρόκληση από το Ισραήλ – Δεν υπάρχει λιμοκτονία, λέει ο ΥΠΕΞ

Πώς οι δασμοί στα φάρμακα θα «γονατίσουν» τους Αμερικανούς πολίτες

ΤΕΤΑΡΤΗ 30.07.2025 21:46
Exit mobile version