Αυγά με ντομάτες (καγιανάς) αλά μεξικάνα
Μια πεντανόστιμη παραλλαγή του αγαπημένου ελληνικού καλοκαιρινού πιάτου, εμπνευσμένη από το Μεξικό, αρκετά πικάντικη και χορταστική, που ετοιμάζεται σε ένα μόνο σκεύος.
Υλικά για τη Συνταγή
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1-2 πιπεριές χαλαπένιο, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) τομάτα ψιλοκομμένη
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγη ζάχαρη για την ξινίλα της ντομάτας
6 αυγά
1 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
½ μπλοκ φέτα, χοντροτριμμένη, για το πασπάλισμα
1 αβοκάντο μικρό, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
1 λάιμ κομμένο σε τέταρτα
Εκτέλεση
1. Αρχικά ζεστάνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι να γυαλίσει, το σκόρδο και τις ψιλοκομμένες πιπεριές, για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Ρίξτε τα δύο είδη ντομάτας (φρέσκια και κονσέρβα), τα μπαχαρικά, λίγη ζάχαρη και αλατοπιπερώστε ανάλογα. Σιγοβράστε τη σάλτσα για λίγα λεπτά, μέχρι να αποβάλλουν οι ντομάτες τα υγρά τους.
3. Με μια ξύλινη κουτάλα, δημιουργήστε λακκούβες μέσα στη σάλτσα και σπάστε τα αυγά προσεκτικά στα ανοίγματα. Είναι προτιμότερο να τα σπάσετε ένα – ένα σε ξεχωριστό μπολάκι και έπειτα να τα τοποθετήσετε πάνω στη σάλτσα στα κενά που έχετε δημιουργήσει. Αλατοπιπερώστε ελαφρά και τα αυγά.
4. Τοποθετήστε το τηγάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήστε χωρίς καπάκι, μέχρι να πήξουν τα ασπράδια και να σταθεροποιηθούν τα αυγά.
5. Βγάλτε το φαγητό από το φούρνο, πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, χοντροτρίψτε με τα δάχτυλα σας τη φέτα και διακοσμήστε με τις φέτες αβοκάντο και τα κομμάτια λάιμ. Σερβίρετε με χωριάτικο ψωμί, αφράτο ρύζι ή παραδοσιακά μεξικάνικα με τορτίγιες καλαμποκιού.
Συμβουλή
Μπορείτε να εμπλουτίσετε το πιάτο με μαύρα φασόλια κονσέρβα στραγγισμένα, καλαμπόκι βραστό και σοταρισμένο σε βούτυρο, βρασμένα ρεβίθια, μαύρες ελιές Καλαμών κτλ.
Διαβάστε επίσης:
Εύκολη πανακότα με φιστίκια από την κουζίνα της Ιταλίας