ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 16:47
MENU CLOSE

Τηγανητός σολομός πάνω σε πουρέ πατάτας, ιδανικός για αρχάριους

04.11.2025 06:14

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, χορταστικό, υγιεινό και εξαιρετικά εντυπωσιακό στην παρουσίαση αλλά τόσο εύκολο και απλό που μπορεί να το ετοιμάσει ακόμα και ένας αρχάριος στη μαγειρική.

Υλικά για τη Συνταγή

2 φιλέτα σολομού (περίπου 250 γραμμάρια το καθένα)

500 γραμμάρια πατάτες

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Μίγμα βοτάνων της επιλογής σας (προαιρετικά)

60 γραμμάρια βούτυρο

1-2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος ή 80-100 ml γάλα φρέσκο, πλήρες

Λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα

Βρασμένο μπρόκολο ή φασολάκια, σοταρισμένα φρέσκα μανιτάρια, σπανάκι ή κολοκυθάκια, σαλάτα εποχής κτλ.

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε τον πουρέ. Ξεφλουδίστε, πλύντε τις πατάτες και κόψτε τις σε κύβους. Βράστε τις σε αλατισμένο νερό που ίσα να τις σκεπάζει για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι.

2. Στο μεταξύ πλύντε τα φιλέτα του σολομού και σκουπίστε τα ταμποναριστά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώστε τα κι από τις δύο πλευρές και πασπαλίστε με μίγμα βοτάνων, αν επιθυμείτε.

3. Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, στραγγίστε τις, βάλτε τις σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και λιώστε τις με την πρέσα μέχρι να γίνουν πουρές. Δοκιμάστε τις γεύσεις και αρτύστε με περισσότερο αλάτι και λίγο πιπέρι. Διατηρήστε τον πουρέ ζεστό σε χλιαρό φούρνο.

4. Στη συνέχεια βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε τα φιλέτα σολομού, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά (ή ανάλογα με το πάχος των φιλέτων). Ραντίστε με λίγο χυμό λεμονιού και αποσύρετε.

5. Σερβίρετε τον πουρέ πατάτας σε πιάτα, τον σολομό από πάνω λίγες σταγόνες από το λάδι του σοταρίσματος και γαρνίρετε με βραστά λαχανικά ή σαλάτα εποχής.

Συμβουλή

Ο πουρές θα πρέπει να έχει σχετικά απαλή και αφράτη υφή. Ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας και την περιεκτικότητά της σε νερό, θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο ή λιγότερο γάλα.

Διαβάστε επίσης:

Ρολάκια μπουγάτσας με κρέμα βανίλιας, στο airfryer

Τουρλού με κεφτέδες και λαχανικά, στην κατσαρόλα

Ζυμαρικά φούρνου με κολοκυθάκια, μπεσαμέλ και τυριά

ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 16:46
Exit mobile version