Μιλφέιγ με γρήγορη σπιτική σφολιάτα και καραμελωμένα μήλα
Ένα υπέροχο επιδόρπιο που αποτελείται από στρώσεις σπιτικής βουτυράτης σφολιάτας που ετοιμάζεται γρήγορα, χωρίς τους χρόνους αναμονής και γεμίζεται με αρωματική κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένα μήλα.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τη σφολιάτα
400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
400 γραμμάρια βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180 ml κρύο νερό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
½ λίτρο γάλα, πλήρες
3 κρόκοι αυγών
100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση κατά μήκος ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα
40 γραμμάρια κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
50 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Για το στήσιμο
2 μήλα, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
Λίγη κανέλα (προαιρετικά)
40 γραμμάρια σάλτσα αλατισμένης καραμέλας
Εκτέλεση
1. Αρχικά, ετοιμάστε την γρήγορη σφολιάτα, βάζοντας το βούτυρο και το νερό στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Στο μπολ ενός πολυκόφτη, βάλτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και ανακατέψτε με το εξάρτημα του φτερού, χωρίς να ενσωματώσετε πλήρως το βούτυρο. Θα μείνουν μερικά κομμάτια. Προσθέστε το παγωμένο νερό και ανακατέψτε λίγο, μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Τα κομμάτια του βουτύρου θα είναι ακόμα ευδιάκριτα.
2. Σχηματίστε ένα ορθογώνιο ζύμης στην επιφάνεια εργασίας και απλώστε τη ζύμη σε λωρίδα. Διπλώστε το πάνω τρίτο της ζύμης, μετά το κάτω τρίτο, περιστρέψτε τη ζύμη δεξιόστροφα για 15 μοίρες και μετά ανοίξτε την ξανά με τον πλάστη. Διπλώστε την ξανά σε 3 μέρη και επαναλάβετε 2 ακόμη φορές (4 διπλώσεις συνολικά).
3. Ανοίξτε την με τον πλάστη και τοποθετήστε την σε ένα μεγάλο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και ψήστε για περίπου 30 λεπτά στους 190° C, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Πασπαλίστε την με ζάχαρη άχνη και τοποθετήστε την στο φούρνο για 30 δευτερόλεπτα στους 250° C για να καραμελώσει η ζάχαρη, με προσοχή, γιατί καίγεται γρήγορα.
4. Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ζεστάνετε το γάλα και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και ρίξτε μια πρέζα αλάτι. Όσο ζεσταίνεται, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ με έναν αυγοδάρτη ή με το μίξερ χειρός μέχρι το μίγμα να ασπρίσει. Ενσωματώστε το κορν φλάουρ και στη συνέχεια προσθέστε τμηματικά το βραστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Βάλτε το βούτυρο, ανακατέψτε, αφήστε να κρυώσει και καλύψτε την επιφάνεια της κρέμας με πλαστική μεμβράνη. Μόλις κρυώσει εντελώς, αδειάστε την κρέμα σε ένα κορνέ με ραβδωτό στόμιο.
5. Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Σοτάρετέ τα σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο βούτυρο και ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια αφήστε τα στην άκρη.
7. Κόψτε τη σφολιάτα σε 12 ίσα ορθογώνια, χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι. Γεμίστε 4 ορθογώνια με την κρέμα και τα μήλα και στη συνέχεια περιχύστε με την καραμέλα. Καλύψτε με ένα ορθογώνιο κομμάτι σφολιάτας και επαναλάβετε τη διαδικασία. Τελειώστε με ένα κομμάτι σφολιάτας και διατηρήστε το γλυκό στο ψυγείο. Σερβίρετε πασπαλισμένο με αχνοζάχαρη.
Διαβάστε επίσης:
Τηγανητός σολομός πάνω σε πουρέ πατάτας, ιδανικός για αρχάριους