Βιολάντα: Οργή στις συγκεντρώσεις σε υπουργείο Εργασίας και Τρίκαλα για τις πέντε νεκρές εργάτριες - «Καμία συγκάλυψη» (video/photos)
Δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στο εργοστάσιο της Βιολάντα όπου σκοτώθηκαν πέντε εργάτριες, πραγματοποίησαν σήμερα (3/2) εργαζόμενοι στον κλάδο του γάλακτος, των ποτών και των τροφίμων.
Ανάλογες συγκεντρώσεις, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ηγουμενίτσα, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα γίνει κινητοποίηση και στον Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας.
«Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, να αποκαλυφτούν τα αίτια της πυρκαγιάς και της έκρηξης και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για το έγκλημα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και η Ομοσπονδία Τυροκόμων, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη στο «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν, που κόστισε της ζωή σε πέντε εργαζόμενες στο εργοστάσιο.
Οι εργαζόμενοι ζητούν:
- Να αποδοθούν άμεσα όλες οι ευθύνες για το νέο “εργοδοτικό έγκλημα”
- Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.
- Μέτρα ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας και ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ).
- Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλη τη χώρα.
- Προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στην αποκλειστική εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
- Δημιουργία κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφάλειας & Γιατρών Εργασίας καθώς και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, ενταγμένων αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της ΥΑΕ.
- Κάλυψη όλων χώρων εργασίας με υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας.
- Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
Διαβάστε επίσης:
Βούλα: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του με τραύμα στον λαιμό