Η Eurostat «αδειάζει» την ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο
Στο 2,9% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μέτρηση (flash estimate) είχε δείξει πληθωρισμό 2,8%, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,6%
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (0,4%), στη Δανία (0,6%), καθώς και στη Φινλανδία και την Ιταλία (1% και στις δύο περιπτώσεις). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία (8,5%), στη Σλοβακία (4,3%) και στην Εσθονία (3,8%). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2025, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 23 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε τρία.
Τον Ιανουάριο του 2026, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης είχαν οι υπηρεσίες (+1,45 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (+0,51 μ.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,09 μ.μ.), ενώ η ενέργεια είχε αρνητική συμβολή (-0,39 μ.μ.).
Διαβάστε επίσης
Ψηφιακό «κυνήγι μαγισσών»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ και το δράμα των μικρομεσαίων
Airbnb: Διορθώσεις δηλώσεων έως 28 Φεβρουαρίου για να αποφευχθούν φόροι και βαριά πρόστιμα
Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ακρίβεια να πιέζει τα νοικοκυριά