search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:14
MENU CLOSE

Ντομινίκ Στρος Καν: «Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι αυτό είναι εφικτό»

07.12.2010 12:23
Ντομινίκ Στρος Καν: «Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι αυτό είναι εφικτό» - Media

«Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά» τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, κατά της κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά» τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, κατά της κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αφού εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειές του», σημείωσε πως αυτά που έγιναν είχαν να κάνουν με το έλλειμμα, ενώ τώρα, αυτό που έχει ενώπιόν της η Ελλάδα είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν το 2012.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης στις προσπαθειες τις κυβέρνησης τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, επισημαίνοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας. Η κυβέρνηση είναι γενναία, αλλά χρειάζεται και πολιτική υποστήριξη από το λαό και ει δυνατόν από όλα τα πολιτικά κόμματα, ανέφερε.

Κάνοντας αναφορά στις επικρίσεις που δέχεται το ΔΝΤ, τόνισε πως το Ταμείο «είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα»: Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε οι κακοί. Όμως πηγαίνουμε σε μια χώρα που μας προσκαλεί για να βοηθήσουμε, να παρέχουμε πόρους. Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού.

Σε ερώτηση σχετική με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να το πράξει: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Όλοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Ερωτηθείς αν η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής σημαίνει και λήψη περαιτέρω μέτρων, τόνισε ότι μάλλον παρερμηνεύτηκαν ορισμένες δηλώσεις του. Όπως είπε, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», δεν εννοεί απαραίτητα πως «πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έρχονται». «Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πορεία, δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε σοβαρή, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη είναι πολύ αργή, αλλά δήλωσε αισιόδοξος. Σημείωσε πάντως πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «πρέπει να είναι ταχύτερα (όσον αφορά στις αποφάσεις τους) στην κρίση … και να βρουν μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους». Συμπλήρωσε πάντως πως είναι πεπεισμένος ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα δρόμο συνεπή που μας δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων ως «έναν μικρός άθλο» και συμπλήρωσε: «Καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες ΑΕΠ».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:14