24/01/2021 20:39:18
7.4.2015 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1858 στις 02-04-2015

Η ανακύκλωση σε στάσιμα νερά. Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat

Η ανακύκλωση σε στάσιμα νερά. Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat - Media
Λιμνάζοντα τα νερά στον τομέα της ανακύκλωσης και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ θα πρέπει άμεσα να δώσει ένα νέο δείγμα γραφής με δεδομένο ότι ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προέρχεται από τον πολιτικό χώρο των Οικολόγων Πράσινων.
Ο ΕΟΑΝ συνεχίζει να υπολειτουργεί, την ίδια ώρα που τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν την ένδεια της Ελλάδας στον τομέα αυτόν αφού ακόμα και εν έτει 2015 το 81% των απορριμμάτων οδηγείται σε ΧΥΤΑ, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
 
Σοβαρές δυσλειτουργίες του κρίσιμου Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης είχε διαπιστώσει και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής κατά τη διενέργεια ελέγχου που έγινε στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το σύνολο των παραγόμενων αστικών αποβλήτων στη χώρα μας, ανακυκλώθηκε μόλις το 16% και κομποστοποιήθηκε μόλις το 4%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. φτάνει το 43%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που αφορούν το 2013, στα έργα του μπλε κάδου, αν και πρόσβαση είχε το 87% του πληθυσμού, ανακυκλώθηκαν περί τους 400.000 τόνους υλικών συσκευασίας.
Συνολικά, από τα απόβλητα συσκευασίας ανακυκλώνεται το 50,8% ενώ ο δεσμευτικός ευρωπαϊκός στόχος είναι για 60%.
 
Άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στον κρίσιμο χώρο της ανακύκλωσης μπαταριών - συσσωρευτών οχημάτων, απόβλητα τοξικά που απειλούν ευθέως τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η μαύρη αγορά οργιάζει αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους συνολικά 50.000 τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών που παράγονται τον χρόνο, μόνο οι 17.000 ανακυκλώνονται σωστά, ενώ η συντριπτική πλειονότητα είναι άγνωστο προς τα πού κατευθύνεται, με καταγγελίες περί απόρριψής της σε χωματερές, ρέματα, ακόμα και στη θάλασσα!
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αν και η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων μπαταριών πρέπει να γίνεται σε ποσοστό 100%, στην Ελλάδα το ποσοστό, όσον αφορά τις μπαταρίες των οχημάτων και βιομηχανικής χρήσης, κυμαίνεται από 40% έως 45%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η συντριπτική ποσότητα των επικίνδυνων αποβλήτων «χάνεται» στον δρόμο…
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μαύρη αγορά μπαταριών - συσσωρευτών οχημάτων ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και επί της ουσίας της ανυπαρξίας ελέγχων καθώς μειώνονται οι νόμιμα καταγεγραμμένες μπαταρίες.
 
Να σημειωθεί ότι με ευθύνη των καθ’ ύλην αρμοδίων δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα ο νόμος και δεν έχει δημιουργηθεί το μητρώο εισαγωγέων - παραγωγών αποβλήτων συσσωρευτών, με αποτέλεσμα η πολιτεία να μη γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες αποβλήτων που παράγονται και πρέπει η διαχείρισή τους να γίνει με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.