search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:33
MENU CLOSE

Κύματα… τζαζ στη Σύρο!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1861
23-04-2015
29.04.2015 03:00
jazz.jpg

H 4η International Jazz Day γιορτάζεται στην Ελλάδα με ένα 3ήμερο (30.4 – 2.5) φεστιβάλ στην Ερμούπολη 

Αν αγαπάτε την τζαζ ή θέλετε να ανακαλύψετε τη «μυστική» δύναμή της, η ανοιξιάτικη Σύρος σάς περιμένει την επόμενη εβδομάδα. Μια ομάδα ρομαντικών μουσικών και η ΑΜΚΕ «b jazz» διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στην Ερμούπολη την International Jazz Day, που γιορτάζεται για τέταρτο χρόνο διεθνώς. Ένα τριήμερο festival (30.4 – 2.5) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Ερμούπολης, με μερικά από τα πιο εμβληματικά σχήματα που δημιουργούν στην Ελλάδα. 
 
Τον Νοέμβριο του 2011, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) όρισε επίσημα την 30ή Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της jazz, με σκοπό την ανάδειξή της και του διπλωματικού της ρόλου στο να ενώσει τους ανθρώπους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
 
Φέτος «οικοδέσποινα» πόλη είναι το Παρίσι και παράλληλες εκδηλώσεις εορτασμού θα γίνουν σε όλες τις πόλεις του κόσμου με πιο σημαντική ημερομηνία την 30ή Απριλίου 2015, οπότε και θα πραγματοποιηθεί και η all-star jazz συναυλία στο ιστορικό κτήριο της UNESCO στη γαλλική πρωτεύουσα.
 
Ένας «ακτιβιστής» με σαξόφωνο
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχει ο σαξοφωνίστας Θωμάς Αλβέρτης, ο οποίος μίλησε στο «Ποντίκι Art» για την ελληνική συμμετοχή στον παγκόσμιο εορτασμό: 

«Μεγαλώνοντας σε ένα νησί, την Τήνο, χωρίς μουσική παράδοση, η ενασχόληση με τη μουσική σε κατατάσσει στους αιθεροβάμονες, στα μάτια των άλλων.Γνώμη που κερδίζει πόντους αν, μετακομίζοντας στην Αθήνα και ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου, όπως εγώ, σε όργανο και θεωρητικά της κλασσικής μουσικής, αφιερώνεις τη ζωή σου στην jazz.

Ως jazz σαξοφωνίστας συνειδητοποίησα ποια ήταν η πραγματικότητα για την jazz σκηνή της Ελλάδας μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας… δεν υπήρχε.
Θεώρησα ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν ακτιβισμός, ακτιβισμός για την jazz.
 
Το 2008 γεννήθηκαν τα παιδιά μου, και με αφορμή αυτό πρότεινα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το Tinos Jazz Festival. Ηταν το πρώτο jazz φεστιβάλ των Κυκλάδων, αλλά η επιτυχία του ενέπνευσε άλλα τέσσερα – Paros Jazz Festival, Syros Jazz Festival, International Jazz Day και Jazz on Tinos. 
 
Το νησί χωρίς μουσική παράδοση (η Τήνος) έχει δύο jazz φεστιβάλ.
 
To 2009 μετέτρεψα το BACARO στον πρώτο jazz χώρο εστίασης, με στόχο να γίνει το Half Note των Ελλήνων μουσικών. Μέχρι τότε μόνο δύο ήταν οι σκηνές που δέχονταν τους Έλληνες τζαζίστες. Η επιτυχία της προσπάθειάς μας παρακίνησε πάνω από δέκα χώρους να παίζουν jazz σταθερά και το Half Note άνοιξε τις πόρτες του στους Ελληνες.
 
Το 2010 η BACARO A.E. εξέδωσε το free press “Jazzin”, το οποίο βρήκε τους μιμητές του σε διαδικτυακή μορφή.
Η κρίση έφερε παύση εργασιών και πέρυσι ίδρυσα τη ΑΜΚΕ “b jazz”, η οποία έχει στόχο την εξάπλωση μέσω της αποκέντρωσης της jazz στην Ελλάδα.
Φέραμε λοιπόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη διοργάνωση International Jazz Day, η οποία θα εορταστεί στη Σύρο φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Καθιστώντας την έτσι πανελλήνια “οικοδέσποινα” της jazz για το 2015.
 
Το όνομά του διαγωνισμού και των βραβείων, “Απόλλων”, είναι του θεού της μουσικής, που γεννήθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, στη Δήλο, τη γείτονα νήσο του θεάτρου Απόλλων, στο οποίο θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός. H μουσική που αγαπάω είναι η jazz και θέλω να γίνει η μουσική του τόπου μου, της Τήνου, των Κυκλάδων και σιγά – σιγά και της Ελλάδας».
 
Το πρόγραμμα
 
30.4 Trilogia (Γιώργος Κοντραφούρης – organ, Γιώτης Σαμαράς – κιθάρα, Γιώργος Τρανταλίδης – τύμπανα)
Andreas Polyzogopoulos Quartet (Ανδρέας Πολυζωγόπουλος – τρομπέτα, flugenhorn, Κωστής Χριστοδούλου – πλήκτρα, Αντώνης Μαράτος – μπάσσο, Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης – τύμπανα)
Ο χώρος διεξαγωγής και των δύο συναυλιών θα είναι το αίθριο του Δημαρχείου Ερμούπολης
 
1.5 Miranda Verouli & Desafinados στο Όνειρο Bar Restaurant 
 
2.5 Η swing χορευτική ομάδα Lindy Hop Athens με DJ τη Μαριάντζελα στο «Ελιά Bar Restaurant»
 
Ο διαγωνισμός
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ανακοινώνεται η διοργάνωση του πρώτου ελληνικού διαγωνισμού jazz, ο οποίος θα φέρει 
το όνομα «Απόλλων».
 
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μεταξύ 27.4 και 4.5, ο τελικός θα διεξαχθεί στις 5.5 και η απονομή των βραβείων θα γίνει στη Σύρο, στο ιστορικό θέατρο Απόλλων, 
την Τετάρτη 6.5.2015.
 
Η τελετή της απονομής, μαζί με τη συναυλία του νικητήριου γκρουπ, θα αποτελέσει μέρος της γιορτής για την παγκόσμια ημέρα της jazz 2015, που θα διεξαχθεί στην Ερμούπολη. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του διαγωνισμού έχει ο Σύλβιο Σύρρος.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50