search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:12
MENU CLOSE

Προξενιά Αντώνη σε Βαγγέλη – Σταύρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1861
23-04-2015
25.04.2015 03:00
pod_2304_012_cmyk.jpg

Υπόγειες κινήσεις των μνημονιακών κομμάτων. Αναθερμαίνουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης

 

Όσο μοιάζει να δυσκολεύει ο διαπραγματευτικός ορίζοντας της κυβέρνησης τόσο αναπτερώνονται οι ελπίδες της κεντροδεξιοαριστερής αντιπολίτευσης, που επιχειρεί να ανασυνταχθεί και να αποτελέσει ανάχωμα στην πολιτική επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Οι τελευταίες ειδήσεις για τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων έχουν επιταχύνει συζητήσεις, παρασκηνιακές επαφές και σχεδιασμούς για αιφνιδιαστικές εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό ανά πάσα στιγμή. 
 
Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι οι ηγετικές ομάδες των δύο ηττημένων από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κομμάτων της προηγούμενης συγκυβέρνησης έχουν αρχίσει να αναθερμαίνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» προκειμένου να παρατείνουν την παρουσία τους σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. 
  • Ο Αντώνης Σαμαράς από τη μια πλευρά επιχειρεί να εμφανιστεί ως φέρελπις ηγέτης ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού εξουσίας που μπορεί να χρειαστεί για την ανασύνταξη της χώρας στην περίπτωση μιας αιφνίδιας κατάρρευσης της κυβέρνησης. 
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη απολαμβάνει να ακούει από κομματικά στελέχη και παράγοντες της δημόσιας ζωής (και της διαπλοκής βεβαίως – βεβαίως) όχι μόνο ότι είναι ο πιο χρήσιμος τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και ότι ύστερα απ’ αυτόν θα επικρατήσει χάος στο καθημαγμένο ΠΑΣΟΚ. 
  • Ο τρίτος παράγοντας, το Ποτάμι, προς το παρόν πανηγυρίζει για την εδραίωσή του στην τρίτη δημοσκοπική θέση και αποκρούει κάθε ιδέα για τη σύμπηξη ενός μετώπου με τα δύο άλλα κόμματα, θέλοντας να πείσει ως λουδοβίκειο κακέκτυπο ότι «η Κεντροαριστερά είναι αυτός». 
Τα στοιχεία που συνθέτουν τις υπόγειες κινήσεις των μνημονιακών κομμάτων, τα οποία επιχειρούν να αποκτήσουν ξανά επαφή με την κοινωνία, είναι πολλά και ποικίλα τις τελευταίες εβδομάδες. 
 
Η «φιλοευρωπαϊκή» Δεξιά 
 
Στο πεδίο της Ν.Δ. η επανεμφάνιση, μετά το εκλογικό σοκ και τη σοβαρή κίνηση αμφισβήτησης του Σαμαρά το πρώτο δίμηνο, έγινε συστηματική λίγο πριν από το Πάσχα. Όλο και συχνότερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρεμβαίνει στην καθημερινή πολιτική ατζέντα κάνοντας δηλώσεις για τα μείζονα προβλήματα της επικαιρότητας, προκειμένου να πείσει τα στελέχη του ότι η επικρατούσα πολιτική ρευστότητα επιβάλλει πάγωμα όλων των εσωκομματικών διαδικασιών. 
 
Ταυτόχρονα ο Σαμαράς, που ουσιαστικά στηρίζεται στα υπερ-δεξιά δεκανίκια των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη και στον πληθωρικό Μάκη Γιακουμάτο, ενώ η δική του ομάδα έχει σκορπιστεί στους πέντε ανέμους, πρέπει να αντιμετωπίσει πλείστες όσες πλαγιοκοπήσεις. Δεν είναι μόνο η καθημερινή αμφισβήτηση της εσωτερικής κατάστασης της Ν.Δ. από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια. 
 
Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει να ανασύρονται κάποια τραβηγμένα σενάρια «πολιτικής νεκρανάστασης» του Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με τα οποία θα μετατραπεί σε νεότερο… παράκλητο (στα χνάρια του θείου του) στην προώθηση, από οικονομικούς και άλλους παράγοντες, κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 
 
Από κοντά άλλοι προωθούν την ιδέα ενός φιλοευρωπαϊκού κόμματος υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που θα αντιπαρατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να αφομοιώσει σκόρπιες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις φιλελεύθερες δυνάμεις της Ν.Δ. Τις τελευταίες πάντως μέρες υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι η ενασχόληση του Αβραμόπουλου με το μεταναστευτικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για την πολιτική του προοπτική: είτε θα την εξουδετερώσει είτε θα σκάσει στα χέρια του. 
 
Με όλα αυτά τα δεδομένα, στενοί συνεργάτες του Σαμαρά εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., αν θέλει να διατηρήσει τα ηνία της Κεντροδεξιάς, θα πρέπει να εγκαταλείψει ακροδεξιές – εθνικιστικές προσεγγίσεις και να προσεταιριστεί άλλες δυνάμεις στο πλαίσιο ενός φιλοευρωπαϊκού άξονα, μετώπου ή συνασπισμού εξουσίας που μπορεί να αντιπαρατεθεί το επόμενο διάστημα στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. 
 
Τα σενάρια είναι ακόμα πολύ πρόωρα, αλλά κάποιοι φτάνουν να εισηγούνται ακόμα και κοινή εκλογική κάθοδο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και σκόρπιων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (Άννα Διαμαντοπούλου, Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης) σε μια συνεργασία με ρητορική τη διατήρηση των ευρωπαϊκών κεκτημένων της χώρας και την ολοσχερή αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία, Οικονομία, Δικαιοσύνη κ.λπ.). 
 
Οι εισηγητές αυτής της ιδέας εκτιμούν πως μια σειρά από πολιτικά στελέχη της τελευταίας εικοσαετίας έχουν πρώτιστο πολιτικό συμφέρον να υπερασπιστούν την πολιτική τους και να εγκαταλείψουν την προσωπική τους εσωστρέφεια ή τις «ταμπέλες» του παρελθόντος ως προς την πολιτική εικόνα του Σαμαρά. 
 
Ψάχνονται
 
Πάντως φαίνεται ότι για το θέμα αυτό υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές, ακόμη και από το εξωτερικό. Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι τη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου που είναι πρόεδρος στο «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο FES (Friedrich Ebert Stiftung), που πρόσκειται στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, πραγματοποιείται εκδήλωση για το πώς χτίζονται οι κυβερνήσεις συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα; Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το θέμα της εκδήλωσης είναι η διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα που συγκυβερνούν («Η εμπειρία της Γερμανίας και της Ελλάδας – Οι προκλήσεις για το μέλλον») και βέβαια να σημειώσουμε ότι στη συζήτηση θα συμμετάσχουν, εκτός από τον Axel Schaefer, αντιπρόεδρο του SPD, και εκπρόσωποι της Ν.Δ., του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Βολιδοσκοπήσεις
 
Ωστόσο η όλη συζήτηση κινείται με το δεδομένο ότι η Ν.Δ. δείχνει να είναι το πιο ανθεκτικό κόμμα και θα μπορέσει να ηγηθεί του μετώπου, το οποίο βέβαια θα έχει να αντιμετωπίσει εκλογικά και οργανωτικά θέματα. 
 
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Σαμαράς, σε επαφές με Βενιζέλο και Θεοδωράκη αλλά και στελέχη των δύο χώρων, θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες, ενώ κάποιοι του εισηγούνται να απευθύνει προσκλητήριο σε πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης και της αγοράς, προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια, με την έναρξη των περιφερειακών συνδιασκέψεων αυτήν την Κυριακή 25 Απριλίου, στην Πάτρα, όπου στο επίκεντρο θα είναι το μεταναστευτικό. 
 
Στο πλαίσιο αυτό βολιδοσκοπούνται πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, που είναι στα κάγκελα μετά και την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα περιφερειών και ΟΤΑ. 
 

Οι ελπίδες και οι φόβοι της Χαριλάου Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, η ένταση που δημιούργησε η επίσπευση της διαδικασίας σύγκλησης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια πυροδοτήθηκε και από την αιφνίδια συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα το non paper της κυβέρνησης ότι η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, η αποφυγή του πρώην πρωθυπουργού να αναφερθεί στην εξεταστική επιτροπή και η στήριξή του στη διαπραγμάτευση αντιμετωπίστηκε με χολή και ειρωνεία από το ΠΑΣΟΚ.

Σε διαρροές τους, τα στελέχη της Χ. Τρικούπη αναρωτιούνταν δηκτικά αν, εκτός από την περίοδο Καραμανλή, θα εξαιρεθεί και η περίοδος 2009-2011, θυμίζοντας πόσα στελέχη που ανέδειξε ο Παπανδρέου φιγουράρουν στην κυβερνητική βιτρίνα. 

Το γεγονός όμως είναι ότι η εν λόγω συνάντηση φαίνεται να κλιμάκωσε την «πράσινη» επιθετικότητα εναντίον της κυβέρνησης, η οποία, όπως επισημαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, έφερε αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση μόλις τη Δευτέρα αποφάσισε να σπάσει το ιδιότυπο εμπάργκο και την πρόδηλη περιφρόνηση για τις αιτιάσεις του κόμματος και να απαντήσει στις δηλώσεις Βενιζέλου για το μεταναστευτικό. 

Ο Βενιζέλος δεν κρύβει την ικανοποίησή του από την αλλαγή αυτήν, που φέρνει στο επίκεντρο της αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καιρό τώρα βρόνταγε στου «κουφού την πόρτα». 

Η αλήθεια είναι ότι σε αντιπολιτευτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά από Ν.Δ. και Ποτάμι και, παρά τις αρνητικές δημοσκοπικές επιδόσεις του, συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει ότι αποτελεί πολύτιμο πολιτικό χώρο. 

Τις τελευταίες μέρες, ενώ υποτίθεται ότι στις οργανώσεις κορυφώνεται ο προσυνεδριακός διάλογος για το συνέδριο, που έχει προσδιοριστεί για τις 15 Μαΐου, έχει αρχίσει δειλά – δειλά να οπισθοχωρεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Βενιζέλου από την ηγεσία του κόμματος. 

Στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, την περασμένη Κυριακή στον Alpha, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι αποχωρεί από το πηδάλιο του κόμματος αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αποδεχτεί εισηγήσεις, όπως π.χ. του Κώστα Σκανδαλίδη, για αυτοδιάλυση του κόμματος και δημιουργία κάποιου νέου από την αρχή. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από έναν μόλις μήνα, είχε απαντήσει οργισμένα στη Φώφη Γεννηματά που τον ρώτησε αν έχει μετανιώσει για την απόφασή του να αποχωρήσει και αρνείται να το παραδεχτεί. 

«Η απόφασή μου σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ αφορά τον χώρο ευρύτερα. Πρέπει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να έρθει να απαντήσει σε μια σειρά από υπαρξιακά ερωτήματα που αφορούν τη μικρή πια παράταξή μας, η οποία πρέπει να ξαναγίνει μεγάλη. Και ο δικός μου ρόλος είναι να βοηθήσω δίνοντας χώρο, προκειμένου η παράταξη να ξαναβρεί την ταυτότητα και τη δυναμική της» είπε ο Βενιζέλος.

Στη δε ερώτηση του Σπ. Χαριτάτου αν σκέπτεται να είναι διεκδικητής της ηγεσίας εκ νέου, η απάντηση αφήνει όλες τις ερμηνείες ανοιχτές: «Μα, δεν είναι το θέμα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι ο μετασχηματισμός και η ανάπλαση του χώρου αυτού».

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Βενιζέλος, στην ίδια συνέντευξη στον Alpha, δεν αποκλείει τη δημιουργία ενός νέου χώρου: «Δεν είναι θέμα δικών μου αποφάσεων ή πρωτοβουλιών. Πρέπει να υπάρξουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και αναλαμβάνουν μια ευθύνη η οποία είναι ιστορική. Όμως αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στο πού πάει η χώρα».

Στο δε ερώτημα αν δηλώνει παρών σε όποια εξέλιξη, η απάντηση είναι ακόμα πιο ασαφής: «Δεν αφορά αυτό την παρουσία μου στον δημόσιο βίο. Δεν είπα ποτέ ότι θα φύγω από τον δημόσιο βίο. Προσπαθώ να βοηθήσω. Ξέρετε, ποτέ δεν έκανα επιλογή προσωπικού χαρακτήρα. 

Στα παρασκήνια της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι η αναζήτηση ενός νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από τη νεότερη γενιά δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο αναμενόταν, αφού κανείς από όσους σκέπτονται να αδράξουν την ευκαιρία δεν δείχνει να έχει τη δυνατότητα να «συγκινήσει» ακροατήριο ευρύτερο του σημερινού. 

Και βέβαια η ηγετική ομάδα εκτιμά ότι, χωρίς πολύ δυνατό αντίπαλο, είναι εύκολο η Φώφη Γεννηματά, με τη δημοτικότητα που διαθέτει, να κερδίσει την ηγεσία. Το ενδεχόμενο αυτό ενοχλεί και ως πιθανό φρένο στην προοπτική επαναπροσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ και «αποβενιζελοποίησής» του, αλλά λόγω της πιθανότητας επιστροφής στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου και των παπανδρεϊκών, που αποτελούν το κόκκινο πανί. 

 

Το Ποτάμι σπάει τις γέφυρες…

Όσο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εντάξουν στο κοινό φιλοευρωπαϊκό κόμμα και το Ποτάμι τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης θα αντιδρά βίαια. Η πολιτική γραμμή της κάθετης απομάκρυνσης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., λόγω κυβερνητικού παρελθόντος και πολιτικής τοξικότητας, συνεχίζεται αταλάντευτη με στόχο την προσέλκυση απογοητευμένων ψηφοφόρων. 

Την Κυριακή ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για μυστική συνάντηση Σαμαρά – Θεοδωράκη – Βενιζέλου: «Δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει. Κάποιοι που έγραψαν σχετικά είτε έχουν λάθος πληροφορίες είτε διαθέτουν μεγάλη φαντασία. Το Ποτάμι δεν πρόκειται να γίνει σωσίβιο για τη διάσωση του παλιού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του. 

Το βέβαιο είναι το Ποτάμι διεκδικεί να είναι ο πόλος που θα υποκαταστήσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και συνεπώς στην παρούσα φάση δεν έχει κανέναν λόγο να συγκινείται από προσκλήσεις στα δεξιά και τα αριστερά του…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:11