search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:40
MENU CLOSE

Έτοιμοι για… πόλεμο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1864
14-05-2015
17.05.2015 03:00
elliniko-3.jpg

Ξεκάθαρες κινήσεις από την κυβέρνηση για να μην πουληθεί το Ελληνικό ζητούν κάτοικοι και φορείς

 

Σε θέση μάχης βρίσκονται κάτοικοι και φορείς για το μέλλον του Ελληνικού και αναμένουν ξεκάθαρες κινήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να ανατραπεί η ιδιωτικοποίηση των 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου έτσι όπως είχε σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Σε εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, το «παρών» έδωσε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος επανέλαβε τη διατυπωμένη και προεκλογικά και μετεκλογικά θέση της κυβέρνησης περί σκανδαλώδους σύμβασης τόσο ως προ το τίμημά της όσο και ως προς την πρόταση για την αξιοποίησή της.
 
«Είμαστε τελείως αντίθετοι στα σχέδια που έχουν κατατεθεί από τη Lamda Development, καθώς θεωρούμε ότι δεν θα δώσουν καμία προστιθέμενη αξία στην περιοχή, απ’ την οποία θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας», επισήμανε ο Γιάννης Τσιρώνης, τονίζοντας ότι η περίπτωση του Ελληνικού «δεν ωφελεί σε καμία στοιχειώδη ρευστότητα την ελληνική οικονομία», αλλά ούτε και στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων και της διαπραγμάτευσης.
 
Ο υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ ξεκαθάρισε επίσης ότι «είναι ευκαιρία τώρα να αλλάξουμε πολιτική ριζικά. Να οδηγηθούμε σε μια ήπια ανάπτυξη που την έχει ανάγκη η περιοχή, μια περιοχή που έχει υπερπροσφορά δομημένου χώρου. Σε μια ‘‘φούσκα’’ ακινήτων ο χώρος αυτός δεν διατίθεται, ενώ παράλληλα μια περαιτέρω δόμηση θα τινάξει αυτή τη ‘‘φούσκα’’ στον αέρα».
 
Παράλληλα ο Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει το ΕΜΠ για την αξιοποίηση της έκτασης, επίκεντρο της οποίας είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και ήπιων χρήσεων χώρων πολιτισμού και αθλητισμού.
 
Κινήσεις τακτικής
 
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται, πάντως, να επιλέγει τη στρατηγική της ευθείας σύγκρουσης με τη Lamda Development με δεδομένο ότι με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε σπεύσει να υπογράψει τη σύμβαση. 
 
Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συγκρότησε ομάδα εργασίας με εκπροσώπους της Lamda Development, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκλισης απόψεων για αλλαγή των εγκεκριμένων σχεδίων αλλά και του τιμήματος των περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια. 
 
Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν, μάλιστα, στο «Π» ότι η εταιρεία συμφερόντων Λάτση «καίγεται» για την παραχώρηση της έκτασης και είναι αποφασισμένη να καταθέσει διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά τόσο το τίμημα όσο και τις προβλέψεις του master plan. 
 
Θεωρούν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέγγισης ο όμιλος Λάτση δέχθηκε όλες τις αλλαγές της κυβέρνησης στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, ακόμα και αυτή της ενίσχυσης του ρόλου του προέδρου του Δ.Σ. μέσα από την ανάληψη και εκτελεστικών καθηκόντων.
 
Ένα άλλο θέμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση είναι εάν πράγματι η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί ή όχι από τη Βουλή και αυτό γιατί κάποια στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχει «παραθυράκι» ώστε η κρίση του Κοινοβουλίου να θεωρηθεί απλώς γνωμοδοτική και έτσι να μην επηρεάσει επί της ουσίας τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, πράγμα που σε περίπτωση ρήξης θα εκμεταλλευθεί η εταιρεία.
 
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής, πάντως, οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους με στόχο να εκμαιεύσουν μια συγκεκριμένη απάντηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να ζητήσουν να δοθεί στη δημοσιότητα τόσο η σύμβαση που έχει υπογραφεί όσο και το master plan της επένδυσης, αφού μέχρι και σήμερα θεωρούνται εφτασφράγιστα μυστικά.
 

Πρωτοβουλία «Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»

Μια νέα πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου κατατέθηκε από την Πρωτοβουλία «Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό». Πρόταση για έναν άλλο δρόμο αξιοποίησης εκτός Δημοσίου αλλά και εκτός αγοράς, που θα εκλαμβάνει, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας, «τον δημόσιο χώρο ως ‘‘κοινό αγαθό’’ και θα έχει ως βάση τη συνεργατική οικονομία και την ομότιμη παραγωγή».

Στην πρόταση που έχουν θέσει προς δημόσιο διάλογο προτείνουν μεταξύ άλλων να λειτουργήσουν στην έκταση εργαστήρια και κοινότητες καλλιτεχνών που ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τον χορό. Επίσης, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεταιριστικοί παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, ωδείο, κοινωνικό φαρμακείο – ιατρείο, συνεδριακός χώρος, λαϊκό πανεπιστήμιο, ανταλλακτήριο μεταχειρισμένων αντικειμένων, αγορές χωρίς μεσάζοντες, συνεταιριστικά καφενεία κ.ά.

Προτείνουν ακόμα σε τμήμα του χώρου να λειτουργήσει ένα αυτοδιαχειριζόμενο οικολογικό αγρόκτημα με παράλληλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, βοτανικός κήπος, κέντρο αναπαραγωγής ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών, εργαστήρια μεταποίησης παραδοσιακών οικολογικών προϊόντων, παρασκευής θεραπευτικών σκευασμάτων, εργαστήρια κεραμικής και ένα σχολείο κεραμικής τέχνης, εργαστήριο οικολογικής δόμησης και βιοκλιματικής κατοικίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:40