search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:59
MENU CLOSE

Bloomberg: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα

18.05.2015 08:33
Bloomberg: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα - Media

Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του παιχνιδιού, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει πίσω από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και το τέλος της λιτότητας την ώρα που η ρευστότητα περιορίζεται και είναι απαραίτητη η βοήθεια για να παραμείνει η χώρα στην επιφάνεια.

 

Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του παιχνιδιού, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει πίσω από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και το τέλος της λιτότητας την ώρα που η ρευστότητα περιορίζεται και είναι απαραίτητη η βοήθεια για να παραμείνει η χώρα στην επιφάνεια.

Η ρευστότητα των τραπεζών περιορίζεται, υποστηρίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνοντας η στιγμή που τα εχέγγυα θα εξαντληθούν μπορεί να πλησιάζει καθώς όσο οι καταθέτες συνεχίζουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, οι τράπεζες είναι εξαρτημένες όλο και περισσότερο από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο λογαριασμούς έκτακτης ανάγκης, συμπληρώνει το πρακτορείο. Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι αυτή η βοήθεια θα εξαντληθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες οδηγώντας τις τράπεζες σε χρεοκοπία επισημαίνουν αναλυτές.

«Η στιγμή αυτή μπορεί να είναι αρκετά κοντά», έγραψαν σε έκθεσή τους αναλυτές της JPMorgan Chase, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις αναφορικά με τη ρευστότητα της κυβέρνησης καθώς και οι πιέσεις για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των πολιτικών δεσμεύσεων θα συμπέσουν στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα, ο οποίος είπε στις 14 Μαΐου ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε καμία από τις βασικές απαιτήσεις του. Ενώ όμως οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο αν θα δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η ΕKT θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση με το να αυξήσει την έκπτωση στα εχέγγυα τα οποία δέχεται ως εγγύηση με αντάλλαγμα ρευστότητα από τον ΕLA. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε αναπόφευκτα μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας με τους δανειστές ή μιας επιβολής ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων. Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Βρισκόμαστε στο τέλος του παιχνιδιού ανέφερε ο Yves Mersch εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και να διατηρηθεί περισσότερο.

Η ιστορία σύμφωνα με το πρακτορείο έχει ως εξής. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής περίπου 80 δισεκατομμύρια από το μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Ωστόσο το ποσό μπορεί να ανέλθει έως τα 95 δις, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg. Δεδομένου ότι ο ELA αυξάνεται με ρυθμό δύο δισεκατομμύρια την εβδομάδα, οι τράπεζες έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου. «Η κατάρρευση θα μπορούσε να προκληθεί είτε από μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, είτε από μια αποτυχία πληρωμής δόσης, είτε απλώς από την παράταση του παρόντος αδιεξόδου», τονίζει η ίδια πηγή.

Ένας περιορισμός του ELA στα 88 δις ευρώ σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τέσσερις εβδομάδες πριν το αδιέξοδο, που θα καταστήσει αναγκαστική την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, με περιορισμό της δυνατότητας ανάληψης από τα ΑΤΜ.

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Κούτρας αναλυτής τις In Touch Capital Markets στο Λονδίνο, από την κρίση του 2008, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία για να ελέγξει τη ροή χρήματος και τις τράπεζες», έτσι, η κρίση στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανότερο να επιλυθεί από εργαλεία της ΕΚΤ», παρά με κάποιον πολιτικό τρόπο. 

Οι δανειστές της Ελλάδας εργάζονται με την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας για να δημιουργήσουν επιπλέον εχέγγυα αλλά είναι αβέβαιο εάν αυτά  τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λύση στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ξεκινάει στις 21 Μαΐου στη Ρίγα μετά από ένα Σαββατοκύριακο με μικρή έως ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ένα εσωτερικό σημείωμα του ΔΝΤ από τις 14 Μαΐου ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ εκτός κι αν έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους αποκάλυψε δημοσίευμα του Βρετανικού Channel 4.

Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ μετά από Eurogroup θα γίνει στις 3 Ιουνίου, δύο μέρες πριν από την επόμενη πληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Για τη χρεοκοπία πολλοί έχουν προειδοποιήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί στο παρελθόν», είπε στο Bloomberg ο κ. Κούτρας. «Αλλά όπως έγραψε κάποτε ο Χέμινγουεϋ: Πώς τελικά χρεοκόπησες; Με δύο τρόπους: Σταδιακά… και μετά ξαφνικά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:58