search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:37
MENU CLOSE

«Μπορούμε» και χωρίς τον Μαριάνο Ραχόι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1866
28-05-2015
30.05.2015 03:00
pod_2805_033_cmyk.jpg

Συντριπτικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη

 

Στη μία πλευρά η Εσπεράνθα Αγκίρε με τον τίτλο της κοντέσας και βετεράνος της πολιτικής, φανατική θαυμάστρια της Μάργκαρετ Θάτσερ. Από την άλλη η Μανουέλα Καρμένα, συνταξιούχος δικαστική λειτουργός και πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που αυτοαποκαλείται «τρυφερή γιαγιά».
 
Οι σιδηρές, αλλά χαρισματικές κυρίες με την εκ διαμέτρου αντίθετη ιδεολογία κονταροχτυπήθηκαν για τον θρόνο της Μαδρίτης, ακλόνητο προπύργιο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι για περισσότερο από 25 χρόνια, γράφει η «El Pais».
 
Η Εσπεράνθα Αγκίρε, η οποία περίμενε να έχει μία εύκολη νίκη, με τις δημοσκοπήσεις να την καθησυχάζουν ότι η αντίπαλος θα δει τη σκόνη της με 10 πόντους διαφορά, ένιωσε τουλάχιστον αμήχανα όταν είδε τη Μανουέλα Καρμένα, δυναμική ακτιβίστρια της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία ηγείται συνασπισμού αριστερών σχηματισμών, μεταξύ τους και οι Podemos, να τη φτάνει σε απόσταση αναπνοής.
 
Μπορεί το κυβερνών κόμμα να επικράτησε τελικά σε 8 από τις 13 περιφέρειες, αλλά τραυματίστηκε βαριά με απώλειες τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ψήφων και έχασε τα προπύργια της Μαδρίτης και της Βαλένθια. 
 
Την ίδια στιγμή το κίνημα των Αγανακτισμένων της Ισπανίας, που είναι η «μητέρα» των ριζοσπαστικών κομμάτων της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και οι Podemos, έδειξε τη δύναμή του στη Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της Καταλονίας, αναδεικνύοντας δήμαρχο την Άντα Κολάου, η οποία ήταν επικεφαλής του κινήματος κατά των εξώσεων.
 
«Είναι η νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ» ήταν οι πρώτες κουβέντες που κατάφερε να αρθρώσει η Κολάου, η οποία έδειχνε πανευτυχής.
 
Η έξοδος από το ευρώ
 
Την ίδια στιγμή η γαλλική «Φιγκαρό» βάζει και μία άλλη παράμετρο στη νίκη των Podemos και των Πολιτών γράφοντας χαρακτηριστικά: 
 
«Αυτό που δείχνει την αναζωογόνηση της συζήτησης για τη δημοκρατία στην Ισπανία, μιας χώρας άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ευρώπη, η οποία πέρασε το δύσκολο μονοπάτι της δικτατορίας, είναι η ανάγκη μιας συζήτησης για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. 
 
Τον περασμένο μήνα πολλές προσωπικότητες από την αριστερή διανόηση, πολιτικοί και συνδικαλιστές, υπέγραψαν ψήφισμα να ανοίξει η συζήτηση για την έξοδο της Ισπανίας από την ευρωζώνη. Όπως γράφουν στο ψήφισμα, η απομόνωση εξαπλώνεται ραγδαία στην κοινωνία. Συγκεκριμένες χώρες του Νότου καταστράφηκαν από την οικονομική χρεοκοπία και ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού βούτηξε στη μιζέρια και την ανέχεια. 
 
Η Ελλάδα, στη δίνη του κυκλώνα, έγινε ένα πείραμα που θα τελειώσει επιβεβαιώνοντας την ανάγκη αλλαγής. Η ανάγκη που έγινε πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το ευρώ είναι έννοιες ασύμβατες. Μόνο αντιμετωπίζοντας την κρίση με ριζοσπαστικό τρόπο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από το ευρώ, θα απελευθερωθεί από το δυσβάσταχτο χρέος και ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του».
 
Και συμπληρώνει: «Αλλά και εμείς (σ.σ.: η Γαλλία!) έχουμε ανάγκη την επιστροφή στο νόμισμά μας για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Η δημοκρατία και η ασφάλεια είναι αδιαχώριστες με τη λαϊκή κυριαρχία στην οικονομία».
 
Ραχόι: «Χάσαμε»
 
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παραδέχθηκε το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί το κόμμα του. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε υποστεί σημαντική απώλεια ψήφων, που δεν μας ικανοποιεί. Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε ότι κερδίσαμε στις εκλογές. Αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι υπάρχει ρήξη με τους πολίτες, η οποία πρέπει σύντομα να αποκατασταθεί».
 
Οι επικριτές του πάντως τον κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αυτοκριτική και στην πραγματικότητα δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει τίποτα ούτε στην κυβέρνηση ούτε στο κόμμα.
 
Οι εκλογές στην Ανδαλουσία ανέδειξαν τους Σιουδαδάνος (Πολίτες), που πήραν 9,2% των ψήφων. «Το Λαϊκό Κόμμα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί αυτή να ήταν η αρχή μιας πανωλεθρίας» είπε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης Φερνάντο Αλβάρες.
 
Το Podemos, αν και πανηγύρισε την εκτόξευσή του στο 14,8%, παραδέχθηκε ότι το βήμα «δεν ήταν αρκετά μεγάλο». Σε ολόκληρη την επικράτεια τα νέα κόμματα έρχονται στην τρίτη και τέταρτη θέση δείχνοντας ότι γίνονται ρυθμιστές της πολιτικής ζωής και δίνοντας ένα δυνατό χτύπημα στον δικομματισμό.
 
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιφερειακές εκλογές είναι βαρόμετρο για τις εθνικές του Νοεμβρίου, αλλά και ένα κρίσιμο τεστ αντοχής του κυβερνώντος κόμματος του Ραχόι, το οποίο συγκέντρωσε τα χειρότερα ποσοστά των τελευταίων 20 ετών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50