search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:33
MENU CLOSE

Τα «χρυσά» τραγούδια του ’60

28.05.2015 08:44
Τα «χρυσά» τραγούδια του ’60 - Media

Αυτό που θα κάνει η Realnews, αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο, για το ελληνικό τραγούδι έχει από μόνο του τις διαστάσεις ενός φεστιβάλ τραγουδιού. 

 

Αυτό που θα κάνει η Realnews, αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο, για το ελληνικό τραγούδι έχει από μόνο του τις διαστάσεις ενός φεστιβάλ τραγουδιού. 

Κορφολογημένα τραγούδια της χρυσής δεκαετίας του ’60 με μοναδικούς και κορυφαίους ερμηνευτές.

Τραγούδια γεμάτα στολίδια και μαλάματα, γραμμένα από δημιουργούς που άφησαν χνάρι στο ελληνικό τραγούδι. 

Τα πρώτα τρία CD της χρυσής δεκαετίας του ’60 έρχονται σαν ασημένιο δώρο στο φύλλο της Realnews που κυκλοφορεί. 

Και για του λόγου το αληθές, διαβάστε για ποια τραγούδια, για ποιους δημιουργούς και για ποιους ερμηνευτές μιλάμε: 

Στο λαϊκό τραγούδι: Το «Ενα σφάλμα έκανα» με αχτύπητη ερμηνεία από την Πόλυ Πάνου και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, το «Εγώ με την αξία μου» σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη, μουσική και ερμηνεία από τον «βασιλιά των βασιλέων» Στέλιο Καζαντζίδη, το «Φεγγάρι χλωμό» με ερμηνεία του Μανώλη Αγγελόπουλου και μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ένα τραγούδι που στην εποχή του έσκισε. 

Τα κλασικά αριστουργήματα: «Αντιλαλούν οι φυλακές», η «Δροσούλα», «Φτώχεια που με κουρέλιασες», «Οσο με μαλώνεις», γραμμένα από τους μεγάλους του ρεμπέτικου Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη και λοιπούς.

Τα χορευτικά που ακόμα και σήμερα ξεσηκώνουν μεγάλους και μικρούς «Αναψε το τσιγάρο», «Παλαμάκια, παλαμάκια», «Σήκω χόρεψε, κουκλί μου», «Γιατί θες να φύγεις», «Το ’πες και το ’κανες». 

Μία σειρά από εμβληματικά τραγούδια που στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού είναι στην πρώτη δεκάδα όπως: «Το σαββατόβραδο», μαγική διφωνία Καζαντζίδη-Μαρινέλλας σε στίχους ενός «πρίγκιπα» της ελληνικής ποίησης, του Τάσου Λειβαδίτη. Ισως είναι και η καλύτερη διφωνία στο ελληνικό τραγούδι. 

Το «Στα περβόλια μες στους ανθισμένους κήπους», υψιπετές τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, ο καλύτερος Μπιθικώτσης που ακούσατε ποτέ, μαζί με τη «Ρωμιοσύνη», ένα τραγούδι σημαδιακό καθώς ο Μίκης αναμετριέται με τον θάνατο στα μαρμαρένια αλώνια. 

Και τέλος, «Τα ξένα χέρια», μυθική ερμηνεία της Καίτης Γκρέυ στο τραγούδι του Β. Τσιτσάνη, τέτοια που θυμίζει ένα χαριτωμένο ανέκδοτο στον Γιώργο Λιάνη. 

«Ζητήσαμε από τη Χαρούλα Αλεξίου να τραγουδήσει αυτό το τραγούδι στην τηλεόραση, σε μία έρευνα των “Ρεπόρτερ” για τα ορφανοτροφεία. 

Η Χαρούλα το είπε εξαίσια και εγώ που είχα την ιδέα τρέχοντας έσπευσα στον Τσιτσάνη για να μου απονείμει τον ανάλογο έπαινο. Και ο Τσίλας με τη συριχτή φωνή του, τη βλάχικη, μου απάντησε κοφτά: “Καταπληκτική ερμηνεία, αλλά Γκρέυ δεν είναι”». 

Ομως και στο ελαφρό λεγόμενο τραγούδι έχουμε έναν ανθό τραγουδιών, που όχι μόνο συγκίνησαν τις παλιές γενιές αλλά συγκινούν ακόμα και τις νεότερες μέχρι σήμερα. 

Τραγούδια που είναι και αυτά στο σεντούκι με τα διαμαντικά της φυλής μας όπως: «Ξύπνα, αγάπη μου» (Τζένη Βάνου), «Εγώ θα κόψω το κρασί» (Τώνης Μαρούδας), «Αν σ’ αρνηθώ, αγάπη μου», βραβευμένο τραγούδι του Μίμη Πλέσσα με την Τζ. Βάνου σε στίχους της θρυλικής Δανάης, «Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα» στο οποίο δεν είναι μόνο ο βελούδινος Μαρούδας αλλά και το Τρίο Μπελκάντο. 

Φυσικά, δεν λείπει από τη σειρά ο κυρίαρχος της δεκαετίας Μανώλης Χιώτης με τη μούσα του Μαίρη Λίντα. 

«Θα ξεχώριζα επίσης», τονίζει ο Γ. Λιάνης «το “Ηρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου” με τον Πέτρο Αναγνωστάκη, μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, του επονομαζόμενου “Τσάντα”, γιατί πάντα κυκλοφορούσε με μία δερμάτινη τσάντα, γεμάτη με στίχους. 

Το “Σήκω χόρεψε, κουκλί μου” έχω ακούσει να το τραγουδούν ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα και όλα τα κουκλιά που βρίσκονταν στο μαγαζί να ζητούν τρεις φορές επανάληψη!». 

Μέσα σε αυτό το θησαυροφυλάκιο υπάρχουν ακόμη ο Φώτης Πολυμέρης, ένας ευγενής τροβαδούρος, η Μαίρη Λω, αισθαντική στις εξίσου αισθαντικές δημιουργίες του Γιάκοβλεφ. 

Τέλος, το ενδιαφέρον σε αυτή τη συλλεκτική και σπάνια σειρά είναι ότι έχει κανείς τη δυνατότητα να αντιληφθεί σε εύρος δεκαετίας όλες τις αποχρώσεις του ελληνικού τραγουδιού: ρεμπέτικο, λαϊκό, ελαφρολαϊκό, ελαφρό. 

Πηγή: Realnews.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50