search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:51
MENU CLOSE

Στο πεδίο των Βρυξελλών μεταφέρεται η ελληνική «μάχη» – Σε εξέλιξη το Euro Working Group

11.07.2015 06:58
Στο πεδίο των Βρυξελλών μεταφέρεται η ελληνική «μάχη» - Σε εξέλιξη το Euro Working Group - Media

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

 

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι “δεν είναι αρκετή η ελληνική πρόταση για να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του προγράμματος” όπως επισημαίνουν οι δανειστές σύμφωνα με την FAZ

Ο δημοσιογράφος της Welt Holger Zschaepitz το ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter:

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Αναλυτικότερα, το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «FAZ», επικαλούμενη πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, η θετική αξιολόγηση των θεσμών προϋποθέτει την εφαρμογή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να «καλυφθούν» ορισμένα εναπομείναντα κενά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναγκαιότητα λήψης των νέων μέτρων συνίσταται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

«Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων κατά τα επόμενα έτη» αναφέρει το κείμενο της αξιολόγησης, σύμφωνα με την «FAZ».

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν εξακολουθεί να ισχύει η αυριανή Σύνοδος των 28 της Ε.Ε

Στις 4 το απόγευμα το Eurogroup

Νωρίτερα το πρωί, “το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Μισέλ Ράινς.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup.

Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Θετική η αρχική αντίδραση των θεσμών

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχικά αξιολόγησαν θετικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους θεσμούς.

Οι τρεις θεσμοί κλήθηκαν από το μηχανισμό ESM να μελετήσουν τις προτάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα την Πέμπτη.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο ελληνικό κείμενο, να χρειαστούν δηλαδή ορισμένες αλλαγές.

Δύο κείμενα έστειλαν οι θεσμοί στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κείμενο περιλαμβάνει την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και το δεύτερο την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν έχει επισημοποιήσει ακόμα τη θέση του, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν να μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο Eurogroup.

Μεταξύ 78-84 δισ. ευρώ τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:51