search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:22
MENU CLOSE

Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου στη Σύνοδο Κορυφής

04.02.2011 12:31
Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου στη Σύνοδο Κορυφής - Media

Αύξηση της δυνατότητας δανεισμού και ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προβλέπεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Αύξηση της δυνατότητας δανεισμού και ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προβλέπεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο συμπερασμάτων – το οποίο εστάλη από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών – προβλέπει ότι οι ηγέτες τους θα συμφωνήσουν στον επόμενο μήνα σε «συγκεκριμένες προτάσεις», ώστε το Ταμείο να έχει «την ευελιξία και χρηματοδοτική ικανότητα για να στηρίζει επαρκώς το ευρώ». Από την άλλη, σημειώνεται ότι αξιωματούχοι εφιστούν την προσοχή ότι το σχέδιο συμπερασμάτων θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.

Παράλληλα, το σχέδιο συμπερασμάτων είναι αόριστο όσον αφορά το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που ζητά η Γερμανία – με την ανάληψη δεσμεύσεων από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για το συντονισμό της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας τους καθώς και της νομοθεσίας για το χρέος – ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην αναβάθμιση του ΕΤΧΣ. Το σχέδιο αναφέρεται σε «βήματα για να επιτευχθεί» αυτός ο συντονισμός, αλλά δεν δεσμεύει τις χώρες, γεγονός που κατά το δημοσίευμα σημαίνει ότι το γερμανικό σχέδιο παραμένει αμφιλεγόμενο σε ορισμένες πρωτεύουσες. 

Τέλος, ο κ. Βαν Ρομπάι, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο συμπερασμάτων, θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και στο τέλος Μαρτίου θα υποβάλει έκθεση, με την οποία θα καταγράφει συγκεκριμένους τρόπους προώθησης του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Τα συμπεράσματα είναι δεσμευτικά, ωστόσο, όσον αφορά τη διεξαγωγή «φιλόδοξων ασκήσεων αντοχής (stress tests)» των τραπεζών και τη εξεύρεση χρηματοδότησης για τις τράπεζες που δείχνουν ευάλωτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:22