search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:30
MENU CLOSE

Παγιώθηκε το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα «όχι», τα «παρών» και η έκπληξη Βαρουφάκη

23.07.2015 08:48
Παγιώθηκε το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα «όχι», τα «παρών» και η έκπληξη Βαρουφάκη - Media

Ποιοι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα; Ποιοι ψήφισαν «παρών»; Γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης ψήφισε «ναι»;

 

Με 230 ΝΑΙ, 63 ΟΧΙ και 5 ΠΑΡΩΝ υπερψηφίστηκε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.

Ωστόσο, από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ “όχι” ψήφισαν 31 και “παρών” 5. 

Ποιοι ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα; Ποιοι αυτοί που ψήφισαν «παρών»; Γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης ψήφισε «ναι»;

Τα «ΟΧΙ»

«Όχι» ψήφισαν οι εξής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Θωμάς Κώτσιας, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Βασίλης Κυριακάκης, Ζήσης Ζάννας, Ηλίας Ιωαννίδης, Κώστας Δελημήτρος, Αλεξάνδρα Τσανάκα (ήταν απούσα στην προηγούμενη ψηφοφορία).

Τα «ΠΑΡΩΝ»

«Παρών» ψήφισαν οι:

Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα, Κώστας Δερμιτζάκης (είχε ψηφίσει όχι στην προηγούμενη ψηφοφορία), Δανάη Τζίκα Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ναι στην προηγούμενη ψηφοφορία), Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ναι στην προηγούμενη ψηφοφορία)

Ποιοι άλλαξαν στάση από την πρώτη ψηφοφορία και ψήφισαν «ΝΑΙ»

Να αλλάξουν στάση και ψηφίσουν «ναι» παρά το γεγονός ότι είχαν ψηφίσει «όχι» ή «παρών» στο πρώτο νομοσχέδιο επέλεξαν οι:

Βασιλική Κατριβάνου (είχε ψηφίσει παρών στην προηγούμενη ψηφοφορία) Χρήστος Καραγιαννίδης (είχε ψηφίσει παρών στην προηγούμενη ψηφοφορία), Δημήτρης Μπαξεβανάκης (είχε ψηφίσει παρών στην προηγούμενη ψηφοφορία), Νίκος Μιχαλάκης (είχε ψηφίσει παρών στην προηγούμενη ψηφοφορία), Γιάνης Βαρουφάκης (είχε ψηφίσει «όχι» στην προηγούμενη ψηφοφορία).

Το «ΝΑΙ» – έκπληξη του Γιάνη Βαρουφάκη και η εξήγησή του

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ψήφισε «Ναι» στο δεύτερο νομοσχέδιο, παρόλο που είχε καταψηφίσει το πρώτο. Ο ίδιος εξήγησε με άρθρο του στο pressproject τους λόγους. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις»

Λαφαζάνης: Όλα μια χαρά – Οι διαφορές είναι δύναμη

“Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του” δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

“Οι διαφορές είναι δύναμη δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας”, ανέφερε ο πρώην Υπουργός.

Γεροβασίλη – Παππάς: Υπάρχει ρήγμα

«Το ρήγμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι νομίζω σαφές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ερωτηθείσα εάν οι διαφωνούντες θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».

Στο ερώτημα εάν απομακρύνθηκε το σενάριο της διάσπασης ή εάν παραμένει υπαρκτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν και παραμένει το ίδιο από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθηθούν όλα όσα είναι να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Παππάς που δήλωσε μετά την ψηφοφορία:

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προαπαιτούμενων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50