search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:18
MENU CLOSE

Γίνανε όλοι τους… αγρότες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1880
03-09-2015
05.09.2015 03:00
pn0309agro.jpg

Στα χωράφια αναμένεται να λάβει χώρα η μητέρα όλων των μαχών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, αφού οι αγρότες είναι στα κάγκελα και τα κομματικά επιτελεία έχουν αντιληφθεί ότι η περιφέρεια και τα αγροτικά ζητήματα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Στα χωράφια αναμένεται να λάβει χώρα η μητέρα όλων των μαχών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, αφού οι αγρότες είναι στα κάγκελα και τα κομματικά επιτελεία έχουν αντιληφθεί ότι η περιφέρεια και τα αγροτικά ζητήματα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών. 
 
Αυτή η ανάγνωση της πραγματικότητας είχε αποτέλεσμα κάποια από τα κομματικά επιτελεία να ξεθάψουν τα πιο παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά τους και να επιστρέψουν στα γνωστά τερτίπια με στόχο να φλερτάρουν τα πάλαι ποτέ… πελατάκια τους.
 
Έτσι, την ίδια ώρα που οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ, κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και με τα δύο χέρια υπόσχονται ότι δεν θα εφαρμόσουν τα μέτρα για τους αγρότες!
 
Για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία, που αίφνης ανακάλυψε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα θα οδηγήσουν σε αφανισμό τους αγρότες και ότι δεν είναι δυνατόν να τριπλασιάζεται η εισφορά στον ΟΓΑ! Μάλιστα προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα και ξεκαθαρίζουν ότι θα ανατρέψουν το νέο μνημόνιο σε ό,τι αφορά τους αγρότες φέρνοντας ισοδύναμα μέτρα.
 
Έτσι αρχίζουν στα λόγια να ξηλώνουν το πουλόβερ των μέτρων του μνημονίου με στόχο να εισπράξουν στην κάλπη την οργή των αγροτών την ίδια στιγμή που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι εταίροι και δανειστές ποσώς ιδρώνουν για τις προεκλογικές υποσχέσεις, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έρθουν να μετρήσουν κατά πόσο η όποια νέα κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές έχει συμμορφωθεί κατά γράμμα προς τα συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα με πανηγυρικό τρόπο από 222 βουλευτές.
 
«Ξέχασαν» τι ψήφισαν…
 
Η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά η κάθε προεκλογική περίοδος ταυτίζεται με συμπτώματα επιλεκτικής μνήμης τόσο από τη μεριά των πολιτικών όσο και από την πλευρά των ψηφοφόρων. Αλήθεια είναι, όμως, επίσης ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ύστερα από τρία μνημόνια, η στρατηγική της επιλεκτικής μνήμης δεν αποδίδει καρπούς, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας μήνας από τη μετά βαΐων και κλάδων ψήφιση των επώδυνων μέτρων.
 
Για να μην ξεχνιόμαστε, τα μέτρα που η Νέα Δημοκρατία ψήφισε και τώρα λέει στους αγρότες ψηφοφόρους ότι δεν θα εφαρμόσει είναι τα εξής… ωραία:
 
♦ Τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.
 
♦ Διπλασιάζεται αναδρομικά από 1.1.2014 η προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%. Η αύξηση της προκαταβολής του φόρου θα φτάσει το 100% από 1.1.2017, αφού οι αγρότες εξομοιώνονται με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
♦ Καταργείται η πρόβλεψη για το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ. Με βάση το τρίτο μνημόνιο οι αγροτικές επιδοτήσεις φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
 
♦ Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, διότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου ανεβαίνει από 66 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 200 ευρώ από 1.10.2015 και φτάνει τα 330 ευρώ από 1.10.2016. Έτσι καταργείται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για όλους τους αγρότες.
 
♦  Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης. Από το σημερινό 13% στο 20% από 1.1.2016 και στο 26% από 1.1.2017 από το πρώτο ευρώ.
 
Στις ρυθμίσεις αυτές πρόσθετη επιβάρυνση στο αγροτικό εισόδημα αποτελούν οι προβλέψεις για αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε όλα τα αγροτικά εφόδια, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και σπόροι. 
 
Την ώρα που τα παλαιοκομματικά επιτελεία έχουν σταματήσει να σφάζονται στην ποδιά της μεταρρύθμισης και κάνουν ότι ξεχνούν τις προβλέψεις του μνημονίου που ψήφισαν, οι αγρότες ανά την Ελλάδα οργανώνονται και οι πρώτες κινητοποιήσεις έχει αποφασιστεί να λάβουν χώρα τέσσερις μέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Κοινώς στις 16 Σεπτεμβρίου έδωσαν το πρώτο ραντεβού στα μπλόκα οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι των περιοχών Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας και Νιγρίτας Σερρών, ενώ την ίδια μέρα παράσταση διαμαρτυρίας και «μπλόκο» στο τελωνείο των Κήπων προγραμματίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του Έβρου.
 
Την απόφαση να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις πήραν και οι αγροτικοί σύλλογοι των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών με αρχή στις 16 Σεπτεμβρίου, με την οργάνωση συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, με σκοπό στη συνέχεια να κινηθούν με τα τρακτέρ προς την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για να επιδώσουν ψήφισμα κι από ’κεί να εγκατασταθούν στον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, όπου θα παραμείνουν, όπως λένε, μέχρι και την Κυριακή των εκλογών.
 
Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, που έχουν προγραμματίσει την πρώτη πανθεσσαλική σύσκεψη με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:17