search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:19
MENU CLOSE

Πλήρης ανατροπή στις συντάξεις – Όλες οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών

15.10.2015 11:12
Πλήρης ανατροπή στις συντάξεις – Όλες οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών - Media

Βασική σύνταξη στα 360 ευρώ στα 67 και «συνέχεια» -προς τα πάνω ή προς τα κάτω- ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλισμένου, περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που παραδίδεται στον υπουργό Εργασίας.

 

Βασική σύνταξη στα 360 ευρώ στα 67 και «συνέχεια» -προς τα πάνω ή προς τα κάτω- ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλισμένου, περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που παραδίδεται στον υπουργό Εργασίας.

Και πάλι πάντως, το ποσό των 360 ευρώ θα είναι εγγυημένο μόνο για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μια και όσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα του ασφαλισμένου (καταθέσεις, ενοίκια, μερίσματα, οικογενειακό εισόδημα κλπ.), τόσο θα μειώνεται το ποσό, το οποίο ενδέχεται να φθάσει και το… μηδέν (κυριολεκτικά), εάν ο ασφαλισμένος θεωρείται πλούσιος. Στην περίπτωση αυτή το ποσό θα υπολογίζεται μόνον από τις εισφορές που έχει καταβάλλει όλη του τη ζωή ο ασφαλισμένος.

Παράλληλα προτείνεται, μεταξύ άλλων, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και αντικατάστασή της από «ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος», ενώ  η Επιτροπή προκρίνει και ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες ή τρία διαφορετικά, δηλαδή ένα για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για αγρότες.

 

Οι προτάσεις της Επιτροπής οδηγούν και σε περικοπές, μέσω επανυπολογισμού, των συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου για εξοικονόμηση συνταξιοδοτικών δαπανών. Υπολογίζεται ότι αν αυτό ισχύσει οι μειώσεις στις υπάρχουσες συντάξεις θα φθάσει το 12-17%.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προτάσεις της γίνονται  «στα πλαίσια της ισότητας και για να αποφευχθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των περικοπών.» Γι αυτό «προτείνεται ο επανα-υπολογισμός όλων των συντάξεων με ενιαίο τρόπο για όλους, ώστε το ποσό που θα προκύψει να μην χρειαστεί να περικοπεί. »… 

Ακολουθεί ολόκληρο το πόρισμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:13