search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:30
MENU CLOSE

Αισιόδοξος ο Χουλιαράκης για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα

21.10.2015 08:56
2387367.jpg

Με την επισήμανση εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι οι προβλέψεις του προσχεδίου του προυπολογισμού βασίζονται σε υποθέσεις κοινές με την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση τον παρασμένο Αύγουστο που όμως έχουν ήδη αναθεωρηθεί και θα υιοθετηθούν στο σχέδιο του προυπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σε ένα μήνα στη Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του προυπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

 

Με την επισήμανση εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι οι προβλέψεις του προσχεδίου του προυπολογισμού βασίζονται σε υποθέσεις κοινές με την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση τον παρασμένο Αύγουστο που όμως έχουν ήδη αναθεωρηθεί και θα υιοθετηθούν στο σχέδιο του προυπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σε ένα μήνα στη Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του προυπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μάλιστα ως «βαθιά ανάσα» για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τα νέα δεδομένα που βελτιώνουν τα στοιχεία για την ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Είναι προς το καλύτερο η αναθεώρηση», σημείωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης επαναλαμβάνοντας ότι αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4% ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.

«Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι βελτιωμένα και για 2015 και για 2016 λόγω εσόδων. Είναι καλύτερη η βάση του 2015 Αυτό θα αποτυπωθεί στη ροή εσόδων του προϋπολογισμού του 2016. Άγκυρα του προϋπολογισμού του 2016 είναι ο στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου. Στο δεύτερο πρόγραμμα στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 4,5% ΑΕΠ. Πλέον ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. Πρώτη δέσμευση είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Τα δημόσια οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Δεύτερη δέσμευση είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της προϊούσας δημοσιονομικής κρίσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.  

Από την πλευρά της ΝΔ ο Χρήστος Σταικούρας υποστήριξε ότι το κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα είναι τεράστιο για την οικονομία και οδυνηρό για τους πολίτες. «Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα ελλείμματα, στην αύξηση χρέους και αύξηση ανεργίας. Περιλαμβάνουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί χειρότερος στόχος από την προηγούμενη χρονιά. Αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο προσχέδιο προϋπολογισμού. Τα πολιτικά φληναφήματα περί αριστερού προσχεδίου καταρρέουν», ανέφερε ο Χρήστος Σταικούρας.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50