search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:59
MENU CLOSE

Έγκλημα… δίχως πτώμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1890
12-11-2015
10.11.2015 22:42
pn1210panousis.jpg

Στα δικαστήρια θα λυθεί κάποια στιγμή η… Πανουσιάδα, η οποία έχει κατακλύσει την επικαιρότητα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου» για υπεξαγωγή εγγράφων – των διαλόγων που ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης φέρεται να μοίρασε στα κανάλια -, την οποία κατέθεσαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

 

Στα δικαστήρια θα λυθεί κάποια στιγμή η… Πανουσιάδα, η οποία έχει κατακλύσει την επικαιρότητα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου» για υπεξαγωγή εγγράφων – των διαλόγων που ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης φέρεται να μοίρασε στα κανάλια -, την οποία κατέθεσαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Τα στελέχη της κυβέρνησης ζητούν να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδι­κήματα παραβίασης απορ­ρήτου μυστικών εγγράφων και υπη­ρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ.

Χθες το πρωί παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στο γραφείο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας του Αρεί­ου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο ομόλογός του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέ­ας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο υπεύθυνος του Γραφεί­ου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.

Επιπλέον κύκλοι του υπουργού Δι­καιοσύνης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς για την υπεξαγωγή απορρήτων εγ­γράφων κρατικής ασφάλειας, άφηναν εμμέσως αιχμές προς τον Πανούση σχετικά με τις ηχογραφημένες ιδιωτικές συνομιλίες του Πάνου Λάμπρου, ειδικού συμβούλου του υπουργού για θέματα των φυλακών και των συνθηκών κράτησης των φυ­λακισμένων, με φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φω­τιάς που είδαν το φως της δημοσιό­τητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι για μια αντί­στοιχη υπόθεση, που αφορούσε την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας

στην υπεξαίρεση απόρρητων εγγρά­φων από την ΕΥΠ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης είχε «σωθεί» από την προφυλάκιση το 2014 με εγγύηση ενός εκατομμυρίου ευρώ και απαγό­ρευση εξόδου από τη χώρα.

Αναφορά τότε εις βάρος του πρώ­ην υπουργού είχε καταθέσει υπάλ­ληλος της ΕΥΠ στον διοικητή της υπηρεσίας. Σύμφωνα με την αναφο­ρά, ο Καρχιμάκης φέρεται να λάμβανε απόρρητα έγγραφα που απευθύ­νονταν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημό­σιας Τάξης και Άμυνας σχετικά με την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας. Σύμφωνα με πληρο­φορίες, ο Καρχιμάκης τότε, κατά την απολογία του, αρνήθηκε την κατη­γορία εις βάρος του υποστηρίζοντας πως ως βουλευτής υπερασπιζόταν πάντα το εθνικό συμφέρον.

Πλέον είναι φανερό πως η κόντρα του Πανούση με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προσωποποιείται και περ­νάει σε καθαρά ποινικό επίπεδο, το οποίο παραμερίζει την πολιτική ου­σία της υπόθεσης.

Τέσσερις στο στόχαστρο

Ο απίστευτος ντόρος των ημερών, με τις καταγγελίες του Πανούση για απειλές κατά της ζωής του και για επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, σηματοδότησε ένα βί­αιο τέλος της κάποτε θερμής σχέσης μεταξύ του πρώην υπουργού και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στην πραγματι κότητα αυτή η σχέση δεν είχε ποτέ… «μήνα του μέλιτος», καθώς η σχέση του πρώην υπουργού τόσο με συναδέλφους του (Παρα­σκευόπουλος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου)

όσο και με το κόμμα, τη Νεολαία και την εσωκομματική τάση των «53» τους 12 τελευταίους μήνες δηλητη­ριάστηκε εξ αρχής με μεγάλα και μι­κρά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι φυλακές, έως και η θέση των αστυνομικών δυ­νάμεων πέριξ της Βουλής.

Στις κόντρες αυτές πρέπει να προ­στεθούν και άλλες, όπως με τον τό­τε προϊστάμενό του Νίκο Βούτση ως υπουργό Εσωτερικών, αλλά και βου­λευτές (Ραχήλ Μακρή, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος κ.ά.). Ωστόσο ο Πανούσης ευτύχησε να απολαύει της αμέριστης και έμπρακτης, δημόσιας μάλιστα, απόλυτης στήριξης από τον Αλέξη Τσίπρα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Αυτήν ακριβώς τη σχέση, με τις πρόσφατες καταγγελίες του, ο επι­φανής εγκληματολόγος θέλησε να την κάνει «σμπαράλια» με τις καταγ­γελίες του, οι οποίες εμπλέκουν σε «διαπραγμάτευση» με φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για κυβερνητικές παραχωρή­σεις που έφταναν μέχρι την υπόθεση του Σάββα Ξηρού:

Τον Πάνο Λάμπρου, στέλεχος της ΑΚΟΑ, επί πολλά χρόνια ακτιβιστή για τα προβλήματα των φυλακισμέ­νων, για ένα διάστημα έμμισθο και εν συνεχεία άμισθο συνεργάτη του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα θέ­ματα των φυλακών.

Τη Βασιλική Λέβα, βουλευτή Φθι­ώτιδας, επίσης ακτιβίστρια των αν­θρωπίνων δικαιωμάτων, για επίσκε­ψη στις φυλακές και συνομιλία με τον καταδικασμένο για τη «17 Νοέμ­βρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, πρώ­ην φυλακισμένο και ακτιβιστή εντός των φυλακών για θέματα κακομετα­χείρισης κρατουμένων, ομαλής έντα­ξής τους μετά την αποφυλάκιση και διαφθοράς στον χώρο των φυλακών – διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ. -, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε ένα διά­στημα ως μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Φυλακισμέ­νων, από την οποία έχει απομακρυν­θεί εδώ και πέντε χρόνια, αλλά, παρότι εμφανίζεται ως «συριζαίος», ουδέ­ποτε υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμο προς το παρόν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο υπάρχει μεν φημολογία, αλλά είναι άγνωστο πώς το εμπλέκουν οι διαρροές.

Στο βάθος η ΕΛΑΣ.;

Πώς όμως μας προέκυψε όλο αυ­τό το χαοτικό φαινόμενο των καταγ­γελιών, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει οτιδήποτε που να εμπλέκει με συγκεκριμένο – και αξιοποιήσιμο από τη Δικαιοσύνη – τρόπο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνη­σης με αξιόποινες πράξεις; Ίσως, λέ­νε κάποιοι που γνωρίζουν την ιδιοσυ­γκρασία του Πανούση, να πρόκειται για την απάντησή του προς τον πρω­θυπουργό για τη μη ανανέωση της εμπιστοσύνης του στη νέα κυβέρνη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτηση του Νίκου Τόσκα σε αυτό το πολλαπλώς ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο.

Εξ άλλου, όπως εκτιμάται από το περιβάλλον του Πανούση, ο Τόσκας με τις έως τώρα ενέργειές του φαί­νεται να «αποδομεί» το «έργο» του προκατόχου του στην ΕΛ.ΑΣ.

Εξ άλλου η ΕΛ.ΑΣ. είναι το δεύτε­ρο πεδίο στο οποίο θεωρείται στο Μαξίμου ότι ο Πανούσης επιχειρεί να αποδομήσει την κυβέρνηση στήνο­ντας – μέσω των διαρροών – σκηνικό εμπλοκής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα και την αστυνομία, με κύκλωμα λαθραίας διακίνησης προσφύ­γων και μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κανάλια οι κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για σχέση με την τρομο­κρατία αποτελούν συνήθως τον… πρόλογο, με τον οποίο ρεπόρτερ και σχολιαστές περνούν στο «παρασύν­θημα», που είναι βεβαίως τα διεφθαρμένα κυκλώματα στην ΕΛ.ΑΣ.

Στο βάθος μάλιστα της ιστορίας αυτής δεν είναι λίγοι αυτοί που υπο­στηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός επι­χειρεί – σε συνεργασία με την αντι­πολίτευση – να αποτρέψει κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και προώθηση στελεχών περισσότερο φιλικών προς την κυ­βέρνηση στα σοβαρά πόστα. Τι είναι όμως αλήθεια και τι ψέματα απ’ όλα αυτά θα φανεί το επόμενο διάστημα, αφού προς το παρόν η Πανουσιάδα παράγει μόνο σύγχυση.

Αναπάντητες απορίες

Πιθανόν, πάντως, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο Πανούσης να θεωρεί πως ο Τσίπρας υπέκυψε στις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητού­σαν επιτακτικά την απομάκρυνσή του. Φαίνεται πως αυτή η «αποδό- μηση του έργου του», που ο Πανού­σης πιστεύει πως συντελείται, εί­ναι η «σπίθα» που ανέμενε ο πρώην υπουργός ώστε να «πυροδοτήσει» τη «βόμβα» των καταγγελιών σχετικά με τη διασύνδεση μελών του ΣΥΡΙΖΑ με φυλακισμένους τρομοκράτες, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε απειλές – όπως υποστηρίζει ο Πανούσης – κα­τά του ίδιου και της οικογένειάς του.

Επί της ουσίας οι καταγγελίες Πα­νούση, προς το παρόν, μοιάζουν με «σκηνή εγκλήματος χωρίς πτώ­μα». Και είναι απορίας άξιον όχι τόσο το γιατί ο πρώην υπουργός επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τις κάνει, αλλά κυρίως γιατί, αντί να επιλέξει να καταθέσει στη Δικαιοσύ­νη τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι διαθέτει, άφησε την υποτιθέμενη απειλή κατά του ιδίου αδιερεύνητη καθ’ όλη τη θητεία του.

Όχι μόνο, λοιπόν, έκανε τη δημοσι­οποίηση διά του Τύπου και των καναλιών, αλλά το έπραξε με σημαντική καθυστέρηση και κατόπιν της ανα­κοίνωσης της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά, με όσα του καταλογίζει, τον υποχρέωσε να περάσει τη Δευ­τέρα το κατώφλι του γραφείου της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευ­τέρπης Κουτζαμάνη.

Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, το μόνο που έχει κατορθώσει ο Πα­νούσης είναι να δημιουργήσει «απο­ρίες» για το τι έκανε ο ίδιος για το συ­γκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Προ­στασίας του Πολίτη.

– Όταν είχε την απόλυτη στήριξη του Τσίπρα, ο οποίος τον στήριξε σε όλα τα «ανοικτά» μέτωπά του με μέ­λη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

– ‘Όταν είχε κερδίσει την αποδοχή και εκτίμηση του συνόλου της Ελλη­νικής Αστυνομίας, από τον αρχηγό μέχρι τον απλό αστυνομικό.

– Όταν από θέση ισχύος μπορούσε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη όλα όσα υποστηρίζει σήμερα και να ζητή­σει την κάλυψη του πρωθυπουργού, ώστε και ο Τσίπρας να ενημερωθεί για τους κινδύνους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πανούσης να προχωρή­σει την εκκαθάριση των όποιων και όσων διεφθαρμένων αστυνομικών.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ο ίδιος ο Πα- νούσης υποστηρίζει, προτίμησε να καταγγείλει «εκβιασμούς και τις απει­λές» στον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη εκθέτοντας και τον επι­κεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται με την πλά­τη στον τοίχο, αφού λόγω της θέσης του δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει όσα ισχυρίζεται ο πρώην πολιτικός προϊστάμενός του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:58