search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:32
MENU CLOSE

Δύο γυναίκες νεκρές από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα – Μπαράζ μετασεισμών – Σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο

17.11.2015 08:12
Δύο γυναίκες νεκρές από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα - Μπαράζ μετασεισμών - Σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο - Media

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό με επίκεντρο τη Λευκάδα, που ταρακούνησε το πρωί ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα.

 

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό που ταρακούνησε το πρωί ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9:10 και σύμφωνα με τους σεισμολόγους εντάσσεται στα φαινόμενα που έχουν σχέση με το ρήγμα της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι το πρώτο θύμα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Μια ακόμη γυναίκα, 82 ετών σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι. Η γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε τοιχίο σε κοτέτσι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Τη γυναίκα ανέσυραν νεκρή οι κάτοικοι του χωριού.

Τέσσερις τραυματίες, ανάμεσα τους δύο παιδιά

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομισθεί μέχρι στιγμής 4 ελαφρά τραυματίες μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών απο τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Ζημιές στο οδικό δίκτυο

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Πολλά τα προβλήματα στο χωριό Αθάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με ζημιές σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής. Ζημιές και σε σπίτια στο Νυδρί. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα. Το νότιο τμήμα του νησιού έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, στον δρόμος προς Εγκρεμνούς έχει σημειωθεί τεράστια κατολίσθηση.

Επί τόπου κυβερνητικό κλιάμκιο και άνδρες της ΕΜΑΚ

Στη Λευκάδα αναμένεται σε λίγη ώρα, κυβερνητικό κλιμάκιο, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα. και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ισχυρός μετασεισμός 5.2 Ρίχτερ – Έντονη η μετασεισμική ακολουθία

Ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους της Λευκάδας. Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα σημειώθηκαν δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

Μερική κατάρρευση σπιτιού στο Μεσολόγγι

Από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.

Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

πηγή φωτογραφιών: lefkadapress.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50