21/02/2020 09:42:12

Οι Φινλανδοί θα πληρώνονται επειδή είναι… Φινλανδοί - Σχέδιο για επίδομα 800 ευρώ σε όλους τους πολίτες της χώρας

Οι Φινλανδοί θα πληρώνονται επειδή είναι… Φινλανδοί -  Σχέδιο για επίδομα 800 ευρώ σε όλους τους πολίτες της χώρας  - Media

 

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της ένα βασικό εισόδημα της τάξης των 800 ευρώ κάθε μήνα ενοποιώντας όλα τα επιδόματα που παρέχονται στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας, το 69% των ερωτώμενων συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή βασικού εισοδήματος για τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας  Juha Sipila υποστηρίζει την ιδέα τονίζοντας ότι «για μένα το βασικό μηνιαίο εισόδημα σημαίνει απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας 52,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και χαρακτηρίζει την ιδέα μη ρεαλιστική καθώς όπως τονίζει η χώρα είναι σε ύφεση από το 2012.

Παρόλα αυτά η Φινλανδία γράφει το Bloomberg, μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο, ακολουθώντας το πιλοτικό πρόγραμμα για βασικό εισόδημα που ξεκινάει στις αρχές του επόμενου χρόνου σε κάποιες πόλεις της Ολλανδίας.

Η βασική διαφωνία για το μέτρο και ο λόγος για τον οποίο η πρόταση υποστηρίχθηκε μόνο από το 69% των Φινλανδών είναι ότι δεν επιθυμούν οι φορολογούμενοι να πληρώνονται με ένα βασικό αφορολόγητο μισθό όλοι ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται ή όχι.     

Στη Φινλανδία λέει το Bloomberg ο μέσος μισθός είναι στα 3000 ευρώ αλλά είναι και η χώρα που κάποιοι πληρώνουν έως και το 50% του εισοδήματός τους σε φόρους.

 

Πηγές: Bloomberg-Independent

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.