search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Μετά την ανάπαυλα η μάχη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1898
06-01-2016
10.01.2016 04:00
kke3_1-1.jpg

Έτοιμο το ΚΚΕ για να αντιπαλέψει το ασφαλιστικό. Σημαντικός, τονίζει, ο ρόλος του λαού.

 

Οι μέρες των εορτών έδωσαν λίγο χρόνο ξεκούρασης από το θυελλώδες 2015, που είχε τόσα πολιτικά γεγονότα όσα δεν είχαν ολόκληρες τετραετίες στο παρελθόν.
 
Το εορταστικό mood και η προσωρινή ξεγνοιασιά όμως καλούνται να μπουν στην άκρη, καθώς, όπως είχαμε προαναγγείλει και στα δύο εορταστικά φύλλα του «Ποντικιού», ο νέος χρόνος μάς βρίσκει στην τελική ευθεία για την κατάθεση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος. 
 
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της κατάθεσης της τελικής πρότασης της κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δέχτηκε να συναντήσει τον υπουργό, στον οποίο ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματός του, που, όπως τόνισε και στις δηλώσεις του εξερχόμενος της συνάντησης, «θα αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις και μέσα στη Βουλή, για να μην έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και βεβαίως να καταψηφιστεί». 
 
Τον αποφασιστικό ρόλο, όμως, όπως δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «τον έχει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία μας, που πρέπει να ξεχυθούν στους δρόμους της πατρίδας μας και να βροντοφωνάξουν “κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση”».
 
Στο κάλεσμα του ΚΚΕ και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έχουν ήδη ανταποκριθεί μια σειρά από Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ με πρωτοβουλία των κομμουνιστών σε πολλούς χώρους δουλειάς, αλλά και κλαδικά σωματεία, έχουν γίνει συσκέψεις εργαζομένων σχετικά με τα θέματα της ασφάλισης και των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση. 
 
Ήδη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Ζακύνθου, Άρτας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς, Λαυρίου, Λέσβου, Λάρισας, Αγρινίου, Φωκίδας και Δωδεκανήσων.
 
Σε αντίστοιχες αποφάσεις έχουν καταλήξει μεγάλες ομοσπονδίες και κλαδικά συνδικάτα όπως εκείνες των εργαζομένων σε γάλα – τρόφιμα – ποτά, στη βιομηχανία Τύπου και χάρτου, των λογιστών, των λιθογράφων, των οικοδόμων, των εργαζομένων στο φάρμακο αλλά και των κλωστοϋφαντουργών.
 
Οι εν λόγω αποφάσεις, πέρα από τον βασικό τους χαρακτήρα, που είναι η ξεκάθαρη δήλωση της αντίθεσης στο σχέδιο για το ασφαλιστικό από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, έχουν έναν ακόμη ρόλο: Να πιέσουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία κατά κανόνα προκηρύσσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις ελάχιστες μέρες πριν από την πραγματοποίησή τους, να πάρει απόφαση για απεργία όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε αυτή να μπορεί να γίνει ευρύτερα γνωστή στους χώρους δουλειάς και να προετοιμαστεί σε κάθε έναν ξεχωριστά.
 
Στον ΠτΔ ο Κουτσούμπας
Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. 
 
Οι δύο άνδρες κουβέντιασαν σχετικά με τα φλέγοντα διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, αλλά και τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στη Συρία. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:57