13/12/2019 13:10:19

Τα αναψυκτικά βοηθούν στην απώλεια κιλών – Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Τα αναψυκτικά βοηθούν στην απώλεια κιλών – Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; - Media

 

Πολλές έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων, έχουν συμπεράνει ότι τα αναψυκτικά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού λίπους και κατηγορούνται και για πρόκληση ασθενειών. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ερευνών, μία μελέτη που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε στα συμπεράσματά της ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης βοηθάει στην απώλεια βάρους περισσότερο και από το νερό.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό για αυτή την έρευνα, όπως αποκαλύπτουν βρετανικές εφημερίδες, είναι ότι χρηματοδοτήθηκε από τους γίγαντες των αναψυκτικών την Coca-Cola και την PepsiCo.

Όπως γράφει ο Independent, η 14 σελίδων έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Rogers του πανεπιστημίου του Bristol, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης είναι πιο πιθανό να χάσουν βάρος σε σχέση με αυτούς που πίνουν νερό.

Στη συνέχεια, όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, κυκλοφόρησαν οι λεπτομέρειες για τους χρηματοδότες της έρευνας. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο επιστημών ζωής, μέλη του οποίου είναι οι δύο εταιρείες.

 

Οι δύο εταιρείες είναι μέλη ενός γκρουπ στο οποίο πρόεδρος εμφανίζεται ο καθηγητής που έκανε την έρευνα.

 

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ερευνών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Μόνο τρεις από τις σχεδόν 5.500 έρευνες καταλήγουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια βάρους σε σχέση με αυτούς που πίνουν νερό.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πορίσματα της έρευνας είναι τουλάχιστον αμφίβολα. Ο καρδιολόγος Aseem Malhotra, σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Διαλόγου για την Παχυσαρκία, είπε στην εφημερίδα ότι προκαλεί γέλιο το να ισχυρίζεται κάποιος το να πίνεις αναψυκτικά είναι πιο υγιεινό από το νερό και χαρακτήρισε την έρευνα, επιστημονική ανοησία.

Το πανεπιστήμιο απαντώντας στην κριτική είπε ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, άρα τα πορίσματά της εξετάστηκαν και από άλλους επιστήμονες και τόνισαν ότι οι χρηματοδότες δεν εμφανίστηκαν για λόγους χώρου. Τονίζοντας ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από μία σειρά φορέων όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

 

Πηγή: Independent

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.