search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:24
MENU CLOSE

Τι είναι το Netflix, ρε παιδιά;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1900
21-01-2016
27.01.2016 04:00
pn1401netflix.jpg

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένας τύπος ονόματι Ριντ Χάστινγκς ξέχασε να επιστρέψει εγκαίρως την ταινία «Apollo 13» που είχε νοικιάσει από συνοικιακό video club, με συνέπεια να πληρώσει 40 δολάρια. Τότε του ήρθε η ιδέα για μια εταιρεία που θα νοικιάζει ταινίες μέσω του ακόμα άγουρου εκείνη την εποχή Ίντερνετ. 

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένας τύπος ονόματι Ριντ Χάστινγκς ξέχασε να επιστρέψει εγκαίρως την ταινία «Apollo 13» που είχε νοικιάσει από συνοικιακό video club, με συνέπεια να πληρώσει 40 δολάρια. Τότε του ήρθε η ιδέα για μια εταιρεία που θα νοικιάζει ταινίες μέσω του ακόμα άγουρου εκείνη την εποχή Ίντερνετ. 
 
Κάπως έτσι, γεννήθηκε το Netflix, η δημοφιλέστερη υπηρεσία διανομής τηλεοπτικού περιεχόμενου μέσω Διαδικτύου σήμερα στον κόσμο. Κι όπως λένε οι ειδικοί, «το Netflix αλλάζει την τηλεόραση μια για πάντα». 
 
Πολλοί περίμεναν το Netflix πώς και πώς στην Ελλάδα και ήδη πανηγυρίζουν αφού πριν από λίγες μέρες ήρθε και στη χώρα μας. Ακόμα περισσότεροι, όμως, ρωτάνε «τι είναι αυτό το Netflix;». Οπότε ας επιστρέψουμε πάλι στα 90’s.
 
Η ιδέα του Ριντ Χάστινγκς ήταν οι ταινίες να αποστέλλονται με το ταχυδρομείο και ο πελάτης να πληρώνει μόνο μια μηνιαία συνδρομή, χωρίς να χρεώνεται παραπάνω για τυχόν καθυστερήσεις, έξοδα αποστολής κ.λπ. Η εταιρεία συστάθηκε άμεσα και ονομάστηκε Netflix. Ξεκίνησε στις 14.4.1998 με μόλις 30 εργαζόμενους και 925 ταινίες διαθέσιμες για ενοικίαση. Η διανομή DVD μ’ αυτόν τον τρόπο είχε μόλις αρχίσει. 
 
Τέσσερα χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2002, το Netflix έστελνε ταχυδρομικώς 190.000 DVD την ημέρα στους 670.000 μηνιαίους συνδρομητές του. Σύντομα, η εταιρεία έγινε ο μεγαλύτερος πελάτης της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.
 
Από το 2004 άρχισε να διαφαίνεται ότι το Ίντερνετ δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να ξεπεράσουν την παραδοσιακή και τη δορυφορική τηλεόραση. To 2005 αρκετές ταινίες που φτιάχνονταν αποκλειστικά για το Ίντερνετ κέρδιζαν διεθνή βραβεία. Εκείνη τη χρονιά το Netflix επένδυσε 40 εκατ. δολάρια για να μπορούν να νοικιάζουν οι συνδρομητές του ταινίες σε ψηφιακή μορφή. 
 
Multimedia ηγέτης
 
Το 2007 το Netflix παρέμενε ακόμα μια εταιρεία on-line ενοικίασης DVD που αποστέλλονταν μέσω ταχυδρομείου. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, παρέδωσε το δισεκατομμυριοστό DVD. Πολλά έντυπα τότε προέβλεπαν ότι θα εξαφανιστεί, ακολουθώντας τη μοίρα των συμβατικών video clubs, αναρωτώμενα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Η οποία ήταν εντυπωσιακή. Το Netflix δημιούργησε μια υπηρεσία που έφερνε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές απευθείας στον υπολογιστή του χρήστη, με απευθείας μετάδοση (streaming), δίχως να απαιτείται αποθήκευση στο pc. 
 
Η υπηρεσία αυτή ήταν δωρεάν για τους συνδρομητές του Netflix και ήταν το πρώτο βήμα στον εμβρυικό ακόμη κόσμο της ιντερνετικής διανομής ταινιών. Το 2008, το Netflix διέθετε στους 8,2 εκατ. συνδρομητές του ένα εξάρτημα, κόστους 99 δολαρίων, με το οποίο οι πελάτες μπορούσαν να παρακολουθούν χιλιάδες ταινίες και εκατοντάδες σειρές απευθείας στις τηλεοράσεις τους, χωρίς δισκάκια DVD. Διαθέσιμες για άμεση παρακολούθηση μέσω Ίντερνετ ήταν 10.000 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αριθμός απειροελάχιστος συγκρινόμενος με τους 100.000 τίτλους που διέθετε η εταιρεία για ενοικίαση ως DVD. Το πρώτο βήμα για την τηλεόραση του μέλλοντος μόλις είχε γίνει. 
 
Το 2010, το Netflix είχε κιόλας εξελιχθεί στην ιντερνετική «διεύθυνση» με τη μεγαλύτερη κίνηση τις βραδινές ώρες σε ολόκληρη τη Β. Αμερική. Ήταν τότε που άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες στη διεθνή αγορά, ξεκινώντας από τον Καναδά.
 
Σήμερα, το Netflix είναι ο αδιαφιλονίκητος multimedia ηγέτης. Η αξία του άγγιξε πέρυσι τα 33 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και το πλέον «βαρύ» δίκτυο CBS, μια από τις παραδοσιακές μιντιακές ναυαρχίδες διεθνώς (30,6 δισ. δολάρια).
 
Το μεγάλο άνοιγμα
 
Με μια ξαφνική κίνηση που έπιασε την παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος και των μίντια στον ύπνο, το Netflix «εισέβαλε» πριν από λίγες μέρες σε 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Με αυτήν τη θεαματική, όσο κι απρόσμενη ενέργεια, το Netflix είναι πια διαθέσιμο σε συνολικά 190 χώρες. 
 
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, με τρία διαφορετικά πακέτα υπηρεσιών και χρεώσεων (7,99, 9,99 ή 11,99 ευρώ/μήνα) μπορεί κάποιος να παρακολουθεί μια μεγάλη γκάμα από σειρές και ταινίες μέσω υπολογιστή, smart τηλεφώνων και τηλεοράσεων, παιχνιδομηχανών όπως PS, Xbox κ.ά. Δίχως, πάντως, ελληνικούς υπότιτλους προς το παρόν (μόνο με αγγλικούς), αδυναμία που προφανώς θα διορθωθεί προσεχώς. 
 
Ο διευθύνων σύμβουλος Ριντ Χάστινγκς δήλωσε στην εκδήλωση για την είσοδο στην τεράστια αγορά των 130 επιπλέον χωρών: «Είστε μάρτυρες στη γέννηση ενός παγκόσμιου τηλεοπτικού δικτύου, τώρα μπορείτε να γίνετε μέρος της επανάστασης της ιντερνετικής τηλεόρασης». Επόμενη μεγάλη πρόκληση, η αγορά της Κίνας. 
Το Netflix θα ξοδέψει, πέρα από τα προγραμματισμένα κόστη, πάνω από 6 δισ. δολάρια μόνο για φέτος, για την παραγωγή δικών του σειρών και ταινιών, διάρκειας άνω των 600 ωρών!
 
Αυτήν τη στιγμή Netflix έχουν 70 εκατ. νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο και στόχος είναι ώς το τέλος του 2016 να έχουν ξεπεράσει τα 83 εκατ. Ήδη διατίθεται σε 17 γλώσσες, στις οποίες μόλις προστέθηκαν αραβικά, κορεάτικα και κινεζικά.
 
Εκτίναξη μετοχής
 
Η Γουόλ Στριτ παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Netflix. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 135% το 2015 και μπήκε στην κορυφή της λίστας των «500» του οίκου Standard & Poor’s. Με την ανακοίνωση του ταυτόχρονου ανοίγματος σε 130 χώρες, η μετοχή ανέβηκε 9%.
 
Σε διεθνές επίπεδο, ο προβληματισμός των συνδρομητικών πακέτων αυξάνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το Netflix έχει κάνει ειδικές συμφωνίες για τα δικαιώματα των πιο δημοφιλών «δικών του» σειρών με τα συνδρομητικά «μπουκέτα». Τι θα γίνει, όμως, αν κάποια στιγμή αποφασίσει να αλλάξει τακτική και να τις προβάλλει το ίδιο, στερώντας από τα συνδρομητικά κάποια από τα πιο εμπορικά χαρτιά τους; Τα παραδοσιακά κανάλια, εξάλλου, μακροπρόθεσμα θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.
 
Ώς τώρα, πάντως, το Netflix συμπορεύεται αρμονικά, κι όχι ανταγωνιστικά, με τα ανά τον κόσμο συνδρομητικά «μπουκέτα». Για παράδειγμα, για το πλέον δημοφιλές σίριαλ «House of cards», το Netflix απάντησε επίσημα ότι θα προβάλλεται από άλλες πλατφόρμες και δεν θα αλλάξει κάτι άμεσα. Ωστόσο, η κούρσα μόλις ξεκίνησε…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50