14/12/2019 23:32:20

Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας - Media

 

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για να δοθεί μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία και να ενισχυθούν οι δεσμοί με την ΕΕ, με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Τουρκίας στο προσφυγικό, συναντά έντονη κριτική από πολλές πλευρές στην Ευρώπη αποτελώντας προπομπό μιας σκληρής συζήτησης τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας, γράφει το Politico.

Η Γερμανία και ηγέτες της ΕΕ περιέγραψαν τη συμφωνία σαν εξαιρετικά σημαντικό βήμα και ίσως την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Αλλά ένα ευρύ φάσμα επικριτών, από βουλευτές, ευρωβουλευτές, διεθνής οργανισμούς, τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία, επιτέθηκαν στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι με τη συμφωνία η ΕΕ εγκαταλείπει τις βασικές της αξίες.

Όπως λέει στο Politico ο  Aurelie Ponthieu, υψηλόβαθμο στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, «είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να κάνει το πάντα, ακόμη και ένα συμβιβασμό στην προάσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές.

Το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει ότι η ΕΕ θα διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια στα 6 δισ. αλλά τα θέματα που προκαλούν την πιο έντονη διαμάχη είναι η απόφαση να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ και την άρση των περιορισμών της βίζας που πρέπει να έχουν οι Τούρκοι πολίτες για να επισκεφθούν την Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται πίσω όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν παράνομα στην Ελλάδα.

Σκοπός είναι να αποτρέψει τους πρόσφυγες και από τη Συρία να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

Αντιδράσεις στη Γερμανία

«Η διαπραγματευτική θέση της Ε.Ε. έχει αναμφίβολα χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εσωτερικών της διαφωνιών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία έθεσε νέες απαιτήσεις σαν να ήταν σε παζάρι και εκτόξευσε το τίμημα στα ύψη», είπε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας Αντρέας Σόϊερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Πρόσθεσε δε ότι «η CSU είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και κατά της χορήγησης πλήρους βίζας για όλους τους Τούρκους».

Κριτική εξέφρασε για τις διευκολύνσεις στη βίζα και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επίσης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine». Η βίζα, όπως την ζητά η Τουρκία πρέπει να υπόκειται σε ξεκάθαρους κανόνες, περιορισμούς και ελέγχους «διαφορετικά πιθανόν να δημιουργήσει τη βάση για νέες παράνομες μεταναστεύσεις».

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα «Η Τουρκία παίζει μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι».

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ δήλωσε στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post, ότι η λύση της προσφυγικής κρίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν πρέπει κανείς να συγχέει». Πρέπει να προσέξει κανείς, ώστε το τίμημα το οποίο ζητά η Τουρκία να μην είναι πολύ υψηλό» πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εμπειρογνώμονας εξωτερικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ρούπρεχτ Πόλεντς είπε στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung»: «Η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την Ε.Ε. και ανήκει στην Ε.Ε.». Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ετέθη «απολύτως ορθώς» από την Αγκυρα κατά τις διαπραγματεύσεις της προσφυγικής κρίσης. Κατά τον Πόλεντς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια ευκαιρία για την Ε.Ε., ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Στο ερώτημα αν ανήκουν στην Ε.Ε. ισλαμικές χώρες, ο Πόλεντς παρέπεμψε στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, όπου υπάρχουν και πολλοί μουσουλμάνοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.