search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:51
MENU CLOSE

Η ενοχή της αθωότητας

29.04.2011 01:49
Η ενοχή της αθωότητας - Media

Από τις πρώτες κιόλας γραμμές, η συγγραφέας κατορ­θώνει να σε εισαγάγει αβίαστα στον αλλόκοτο σκοτει­νό κόσμο των αλληγοριών της και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο πιο απίθανο όνειρο της ζωής σου. Η μοναδική της ιδέα να προεκτείνει το φανταστικό στον χώρο, με απίθανη ικανότητα ρεαλισμού, χαράζοντας μια ολωσδιόλου δική της γεωγραφία, αναδημιουργεί τον ήδη υπάρχοντα κόσμο.

Η ενοχή της αθωότητας

Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Εκδόσεις:
Καστανιώτη
Σελ.:
398

Από τις πρώτες κιόλας γραμμές, η συγγραφέας κατορ­θώνει να σε εισαγάγει αβίαστα στον αλλόκοτο σκοτει­νό κόσμο των αλληγοριών της και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο πιο απίθανο όνειρο της ζωής σου. Η μοναδική της ιδέα να προεκτείνει το φανταστικό στον χώρο, με απίθανη ικανότητα ρεαλισμού, χαράζοντας μια ολωσδιόλου δική της γεωγραφία, αναδημιουργεί τον ήδη υπάρχοντα κόσμο. Μας ταξιδεύει σε μια Ευ­ρώπη όπου τίποτα δεν μας είναι άγνωστο, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και την αίσθηση ότι συμμετέχουμε στην αποστολή ανακάλυψης ενός νέου κόσμου, ενός πρωτοφανούς τοπίου, μιας αλλόκοτης ζωής που πι­θανόν να έχουμε φανταστεί· πράγμα που σημαίνει ότι ένα κομμάτι της το έχουμε ήδη ως βιωμένη ιστορική εμπειρία. Δηλαδή δεν μιλάμε μόνο για τις ικανότητες μιας φτασμένης μυθιστοριογράφου στη γραφή, αλλά και για την ευφάνταστη περίπτωση μιας συγγραφέως που αναπλάθει στην κυριολεξία την ιστορία μέσα από τους χώρους της, χαρίζοντας μοναδικό νόημα και αξία σε ιδεολογίες που στην πραγματικότητα χρεοκόπησαν μπροστά στη συντριπτική και απρόβλεπτη εξέλιξης πραγμάτων, που καθημερινά κι αυτά μοιάζουν να συμμετέχουν σε ένα αλλόκοτο ρεσιτάλ φαντασίας. Έχοντας ξεφύγει από τα ασφυκτικά και μίζερα όρια της εγχώριας πεζογραφίας, που πραγματεύεται τα αστικά θέματα υπό το συντριπτικό βάρος της επαρχιώτικης – και κουραστικής πλέον – ηθογραφίας, καταφέρνει να στρέψει το ενδιαφέρον μας σε έναν ευρύτερο ορί­ζοντα, ώστε από το εμπνευσμένης ατμόσφαιρας λιμάνι της Θεσσαλονίκης (όπως και στο περασμένο της βιβλίο το λιμάνι του… Παρισιού), να ξεκινά μια ιστορία ευρωπαϊκή με ένα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος πολιτικό οδοιπορικό!

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:45