search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:56
MENU CLOSE

Η άβυσσος της “κοινής γνώμης”

02.05.2011 06:42
Η άβυσσος της "κοινής γνώμης" - Media

Από το Μαρικάκι

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» το 80% των ελλήνων πολιτών σήμερα πιστεύει ότι η πορεία της χώρας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, το 89% της είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την κρίση μέχρι σήμερα, το 76% πιστεύει ότι σε σχέση με πέρυσι η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ενώ το το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση έχει χειρεοτερεύσει ((53% πολύ, 27% λίγο).

Από το Μαρικάκι

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» το 80% των ελλήνων πολιτών σήμερα πιστεύει ότι η πορεία της χώρας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, το 89% της είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την κρίση μέχρι σήμερα, το 76% πιστεύει ότι σε σχέση με πέρυσι η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ενώ το το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση έχει χειρεοτερεύσει ((53% πολύ, 27% λίγο). Όσον αφορά το Μνημόνιο, μόνο ένα 14% πιστεύει ότι ήταν η μόνη λύση , όταν το 63% πιστεύει το αντίθετο και το 50% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να απεμπλακεί. Ως λύση για την έξοδο από την κρίση το 81% προκρίνει την ποινικοποίηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, το 54% την επαναδιαπραγμάτευση και την περικοπή μεγάλου μέρους του χρέους, το 45% την κρατικοποίηση μεγάλων τραπεζών και το 34% τη στάση πληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας προς του διεθνείς δανειστές (με το 36% να διαφωνεί). Γενικότερα, στο ερώτημα ποιο κόμμα έχει τις καλύτερες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης το δείγμα σε ποσοστό 65% απαντά κανένα, με μόνο τ ο ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστός ε αυτή την ερώτηση (12,5%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue  για την Καθημερινή της Κυριακής και τον ΣΚΑΙ, οι πολίτες τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και υπερ της καταργήσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Ειδικότερα, το 74% των πολιτών τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων με το 41% να απαντάει ότι «σίγουρα» είναι αναγκαίες οι ιδιωτικοποιήσεις και το 33% ότι είναι «μάλλον» αναγκαίες. Το 60% των πολιτών συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, των καζίνο και του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση στην περίπτωση της ΔΕΗ,  το 48% εμφανίζεται αρνητικό στην προοπτική ιδιωτικοποίησης, καταγράφεται όμως σαφής στροφή της κοινωνίας υπέρ της αποκρατικοποίησης της εταιρείας καθώς το 47% συμφωνεί από 40% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2008. Αρνητικότεροι από το παρελθόν είνα ωστόσο οι πολίτες για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας (52% από 41% το 2005). Τέλος, το 58% των πολιτών τάσσεται κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο και το 59% έχει ανρητική γνώμη για το Δημόσιο.

Με άλλα λόγια αυτό που η πρώτη δημοσκόπηση καταγράφει ως γενική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και το μνημόνιο, που έχουν ως βασική κατευθυντήριο γραμμή την «απελευθέρωση» αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις , φαίνεται να αναιρείται στη δεύτερη όπου οι πολίτες καταγράφεται ότι συμφωνούν με αυτές τις κατευθύνσεις και γενικώς «ενθαρρύνουν» την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα[όπως άλλωστε και το συγκρότημα γι α λογαριασμό του οποίου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση]. Εκτός κι αν είναι δυνατόν εκείνοι που θέλουν να απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο και τις πολιτικές του να είναι οι  ίδιοι με εκείνους που θέλουν ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο…

Τελικά, ποια δημοσκόπηση είναι πιο κοντά στο πραγματικό κλίμα της κοινής γνώμης; Άβυσσος…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50