search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:47
MENU CLOSE

Πόλεμος για το ποδόσφαιρο

26.11.2009 15:42

Άγριες συμπλοκές μεταξύ Αιγυπτίων και Αλγερινών με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Διπλωματικό επεισόδιο ανά μεσα στην Ιρλανδία και τη Γαλλία για ένα γκολ ύστερα από χέρι του Τιερί Ανρί. Δύο προκριματικοί ποδοσφαιρι κοί αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής έφεραν τέσσε ρις χώρες στα πρόθυρα «πολέμου». Ολόκληρα έθνη βράζουν από οργή και αγανάκτηση.

Άγριες συμπλοκές μεταξύ Αιγυπτίων και Αλγερινών με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Διπλωματικό επεισόδιο ανά μεσα στην Ιρλανδία και τη Γαλλία για ένα γκολ ύστερα από χέρι του Τιερί Ανρί. Δύο προκριματικοί ποδοσφαιρι κοί αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής έφεραν τέσσε ρις χώρες στα πρόθυρα «πολέμου». Ολόκληρα έθνη βράζουν από οργή και αγανάκτηση.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δεν δίστασε να ζητήσει με άγριο τόνο από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την επανάληψη του αγώνα – κάτι που απέκλεισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου – ενώ το Κάιρο απεί λησε με αντίποινα το Αλγέρι για τον αποκλεισμό της Εθνικής Αιγύπτου από την Αλγερία. Επί μέρες, Αιγύπτιοι δια δηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από την πρεσβεία της Αλγερίας στο Κάιρο, εκσφενδονίζοντας πέτρες και αυτο σχέδιες βόμβες και καίγοντας σημαίες της Αλγερίας.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακά λεσε μάλιστα τον πρεσβευτή της στο Αλγέρι για διαβουλεύσεις, καθώς εκατοντάδες Αλγερινοί επιτέθηκαν σε αιγυπτιακές επιχειρήσεις και σπίτια στο Αλγέρι. Ο πρωτότοκος γιος του προέδρου της Αιγύπτου Μουμπάρακ Άλαα τράβηξε το σχοινί λέγοντας ότι η αιγυπτιακή ποδοσφαιρική ομάδα ήταν αντιμέτωπη με «πράξεις της τρομοκρατίας πριν, κατά και μετά τον αγώνα», αποκαλώντας τους οπαδούς της Αλγερίας μισθοφόρους τρομο κράτες.

 

Ο πόλεμος των «100 ωρών»

«Η σύγκρουση Αιγύπτου Αλγερίας αναβίωσε τις μνήμες από τον πόλε μο των 100 ωρών ανάμεσα στην Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ τον Ιούνιο του 1969, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έπειτα από έναν προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Ο πόλεμος για το ποδόσφαιρο» ξεκίνησε μετά τις ταραχές μεταξύ των φιλάθλων που ξέσπασαν στο Σαν Σαλβαδόρ. Οπαδοί της ομάδας της Ονδούρας ξυλοκοπή θηκαν και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αντίποινα στην Τεγκουσιγκάλπα. Το Σαλβαδόρ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ονδούρα και εξαπέλυ σε αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις κατά της Ονδούρας.

Ένας επεισοδιακός ποδοσφαιρικός αγώνας το 1990 στο Ζάγκρεμπ ανά μεσα στη Δυναμό και τον Ερυθρό Αστέρα αποτέλεσε επίσης για πολ λούς το έναυσμα για την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι για κάποιους το «όπιο του λαού» – μια καλοδεχούμενη, αν όχι και καθοδη γούμενη από τις κυβερνήσεις εκτόνω ση του κόσμου από τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα –, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα επικίνδυνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφο ρών. «Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου… Μπορώ να τους διαβε βαιώσω ότι είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό» είχε πει κάποτε ο θρυλικός προ πονητής της Λίβερπουλ Μπίλι Σάνκλι.

 

Για να ξεχνά ο κόσμος

Η Αλγερία, μια χώρα με πληθυσμό 34 εκατομμυρίων, μετείχε για τελευ ταία φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986, λίγο πριν αρχίσει ο αιματη ρός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ισλαμιστών και της κυβέρνησης, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους. Τώρα η κυβέρνη ση της χώρας περιχαρής βλέπει ότι η προσοχή του κόσμου θα επικεντρωθεί σε κάτι άλλο από τις συγκρούσεις και τον πόνο. «Η Αλγερία δεν είναι μόνο η τρομοκρατία, η παράνομη μετανά στευση και η κοινωνική εξαθλίωση» έγραφε η «Σουάρ ντ’ Αλζερί». «Είναι μια χώρα που μπορεί να ανέβει στις τάξεις των μεγάλων εθνών του κόσμου».

Φυσικά, η κυβέρνηση του προέ δρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα διαβλέπει ότι το ποδόσφαιρο, που ενισχύει την εθνική υπερηφάνεια, βοηθά και στο να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα πιεστικά προβλήματα. Ο Μπουτεφλίκα έχει να αντιμετωπίσει κοινωνικές αναταραχές λόγω της μεγάλης ανεργίας και της αύξησης των τιμών των τροφίμων. «Μέχρι το Μουντιάλ τουλάχιστον οι Αλγερινοί θα ξεχάσουν τα προβλήματά τους» λέει ο Νάσερ Τζάμπι, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου.

Τα εθνικιστικά πνεύματα έχουν ανάψει στην Αλγερία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Αιγύπτιοι εργαζόμενοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η κυβέρνηση της Αλγερίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, αλλά λάδι στη φωτιά έριξε ο Αλγερινός υπουργός Εργασίας που ζήτησε να μην εκδίδονται άδειες εργασίας σε όλους τους Αιγυπτίους που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Αλγερία.

Το χέρι του Ανρί

Ανάλογες είναι και οι αιτίες που εξαγρίωσαν χιλιάδες Ιρλανδούς. Με τη χώρα να αντιμετωπίζει σοβα ρές περικοπές δαπανών στον νέο προϋπολογισμό, την ανεργία να καταγράφει κατακόρυφη αύξηση και τους πολίτες να έχουν οργιστεί με τη χαριστική ενίσχυση των τραπεζών από τα χρήματα των φορολογούμενων, η κυβέρνηση του Δουβλίνου ήλπιζε να λάβει «άφεση αμαρτιών» με την πρό κριση της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ, ώστε να αποσπαστεί η προ σοχή του κόσμου από την ανέχεια.

Και ξαφνικά ήρθε το… χέρι του Ανρί για να αποκλείσει την ομολογου μένως καλύτερη Εθνική Ιρλανδίας. Αναπόφευκτα, οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν. Οι Ιρλανδοί κατηγόρησαν τη FIFA ότι καταδιώκει τη μικρή Ιρλανδία, προς όφελος της μεγάλης Γαλλίας. Η υπόθεση έφτασε στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο, όπου το κλίμα ήταν πολεμικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50