search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 11:38
MENU CLOSE

«Χαλαρώνει» το ΔΝΤ μετά τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση

30.03.2016 17:40
«Χαλαρώνει» το ΔΝΤ μετά τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση - Media

 

Επιστρέφει στις 2 Απριλίου το κουαρτέτο ώστε να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου. Ακούγεται μάλιστα ότι αυτή την φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σταμάτησε να προβάλλει αιτήματα πέραν της συμφωνίας και θέλει να υπάρξει αξιολόγηση!

Αυτό αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στον Δημήτρη Παπαδημούλη σε συνάντηση που είχαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης μελών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Συγκεκριμένα ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε πως ο Κοστέλο του είπε πως όχι μόνο οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι γεφυρώσιμες, αλλά και ότι το ΔΝΤ θέλει συμφωνία και έχει σταματήσει να ζητά πράγματα πέραν της συμφωνίας. Ο Κοστέλο εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του Απρίλη, εκτίμησε ο Δ. Παπαδημούλης.

Αυτό όπως και να έχει μεταφράζεται σε αναζήτηση ενός συνόλου πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, έναντι 4,5% που ζητεί το ΔΝΤ με το κουαρτέτο εμφανίζεται συμπαγές και η κυβέρνηση δεν προβάλλει την παραμικρή αντίρρηση.
Ωστόσο, παραμένουν ακόμα τα ζητήματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι συζητήσεις πάνω στα δύο ανοικτά θέματα, ασφαλιστικό και αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος, αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα τονίζει ότι σκοπός είναι να τελειώσει η πρώτη φάση, στις 12 με 13 Απριλίου, για να αρχίσει μετά στην Ουάσιγκτον η συζήτηση και να υπάρξει τελική συμφωνία για όλο το πακέτο που αφορά και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από την καλοκαιρινή συμφωνία και για το χρέος.

Όποτε καθοριστικό αναμένεται να είναι συνεπώς το Eurogroup στις 22 Απριλίου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς εκεί θα αποφασιστεί (όπως και στο προπαρασκευαστικό όργανό του, το EuroWorking Group), το κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στη συζήτηση για το χρέος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 11:25