search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:57
MENU CLOSE

Οριστικά τέλος η Σένγκεν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1910
31-03-2016
04.04.2016 03:00
sp3103tourk.jpg

Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται πλέον η αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Europol στο «Ποντίκι», ήδη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταρτίζεται το πλάνο για το νέο καθεστώς που θα διέπει τις μετακινήσεις φυσικών προσώπων και εμπορευμάτων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1.1.2017.

 

Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται πλέον η αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Europol στο «Ποντίκι», ήδη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταρτίζεται το πλάνο για το νέο καθεστώς που θα διέπει τις μετακινήσεις φυσικών προσώπων και εμπορευμάτων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1.1.2017.
 
Το «Π» έθεσε το σχετικό ερώτημα στο υψηλόβαθμο στέλεχος της Europol με αφορμή πληροφορίες που είδαν πριν από λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας σχετικά με:
 
◆ Την άνεση με την οποία ταξίδευαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα προς και από τη Συρία οι βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών εκμεταλλευόμενοι τη βελγική υπηκοότητά τους.
◆ Την παραμονή τους για σημαντικό χρονικό διάστημα στην Αθήνα – σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα που απέδιδαν τις πληροφορίες σε πηγές των ιταλικών και βελγικών μυστικών υπηρεσιών (σ.σ.: αλλά διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., που δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή της).
 
«Δεν υπήρχε έλεγχος και ήταν λογικό. Δεν προβλεπόταν έλεγχος (σ.σ.: αφού οι τζιχαντιστές είχαν βελγικά διαβατήρια και ταυτότητες). Τώρα όμως τα πράγματα θα αλλάξουν από του χρόνου με τον υποχρεωτικό έλεγχο που θα ασκείται και σε Ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
Υπό επεξεργασία
 
Επιπλέον τόνισε ότι «ήδη η σχετική διάταξη βρίσκεται υπό επεξεργασία από ειδικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα κατατεθεί προς έγκριση σε μια από τις επόμενες συνόδους κορυφής της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου, αντίστοιχα». Η διάταξη αυτή ουσιαστικά θα σημάνει και το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν!
 
Ήδη από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, 8 από τα 26 κράτη – μέλη της ζώνης Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του άξονα των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ της Ευρώπης, έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς στην ελεύθερη διέλευση των εσωτερικών συνόρων επικαλούμενα ζητήματα «δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εξαιτίας των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών». 
 
Πλέον, μετά το πρόσφατο διπλό χτύπημα των βομβιστών αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες, είναι κοινή η παραδοχή ότι, όπως και με τους τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, επρόκειτο για Ευρωπαίους υπηκόους, μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που εκμεταλλευόμενοι την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των κρατών – μελών της ζώνης Σένγκεν ταξίδευαν ανενόχλητοι στη Συρία όπου στρατολογήθηκαν και εκπαιδεύθηκαν από τον ISIS.
 
Ο τρόμος που έχει απλωθεί σε όλη την Ευρώπη για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων από μέλη του Ισλαμικού Κράτους – που είναι δύσκολο έως σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν λόγω του ότι η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι (ως επί το πλείστον Σύροι, Μαροκινοί και Αλγερινοί που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αγγλία) και ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στο περιθώριο – οδηγεί τους Ευρωπαίους στο οριστικό τέλος των ελεύθερων μετακινήσεων εντός της Ευρώπης. 
 
Ουσιαστικά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, ο φραγμός στις ελεύθερες μετακινήσεις και μεταφορές τίθεται παρά τη σθεναρή αντίσταση που έως πρότινος προέβαλλαν η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι τελούν υπό την επιρροή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, που σε περίπτωση επαναφοράς των δασμών θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα στις εξαγωγές και κατά συνέπεια στην οικονομία της.
 
«Κόπωση»
 
Σοβαρό το πρόβλημα, καθώς η γερμανική οικονομία ήδη παρουσιάζει σημάδια «κόπωσης» εξαιτίας της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, που πλήττει κυρίως τα φτωχότερα κράτη της Νότιας Ευρώπης, τα οποία έως πριν από λίγα χρόνια συγκαταλέγονταν μεταξύ των κύριων αιμοδοτών της γερμανικής οικονομίας. 
 
Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης άλλαξε μετά το τελευταίο διπλό δολοφονικό χτύπημα του ISIS στις Βρυξέλλες, αλλά και τα καθόλου τυχαία δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου πως ο επόμενος στόχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους θα είναι κάποια μεγάλη πόλη της Γερμανίας.
 
Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των 26 χωρών της ζώνης Σένγκεν έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να κοστίσει στην Ε.Ε. «από 500 δισεκατομμύρια έως 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ» σε δέκα περίπου χρόνια.
 
Την περασμένη Κυριακή η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας «Österreich» χαρακτήρισε «επιτακτικότερη από ποτέ την ανάγκη να ελέγχονται συστηματικά στο μέλλον και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά σύνορά της». 
 
Σε ερώτημα ως προς σχεδιαζόμενους αυστηρότερους ελέγχους για πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι επιστρέφουν στη ζώνη Σένγκεν, η Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ επισημαίνει πως «είναι γνωστό ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Ευρώπη στη Συρία και στο Ιράκ για να εκπαιδευτούν ή μάλιστα και για να πολεμήσουν (σ.σ.: με το Ισλαμικό Κράτος) και ως εκ τούτου είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ να ελέγχονται στο μέλλον συστηματικά και οι πολίτες της Ε.Ε. στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:57