search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:24
MENU CLOSE

Εκατομμύρια λίρες για να πειστούν οι Βρετανοί και κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται

31.03.2016 08:32
Πανικός στο στρατόπεδο της παραμονής - Στα όρια του στατιστικού λάθους οι δημοσκοπήσεις για το Brexit - Media

Η εκστρατείες για την επικράτηση στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ή την αποχώρησή της έχουν προσελκύσει επιχειρήσεις και πλούσιους ιδιώτες για ρευστό. Το πόσα χρήματα έχουν δοθεί μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστό, γράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

 

Η εκστρατείες για την επικράτηση στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ή την αποχώρησή της έχουν προσελκύσει επιχειρήσεις και πλούσιους ιδιώτες για ρευστό. Το πόσα χρήματα έχουν δοθεί μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστό, γράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από τον Απρίλιο, όπου η εκλεκτορική επιτροπή θα αποφασίσει για το ποιες θα είναι οι επίσημες εκστρατείες που σημαίνει ότι θα λάβουν 600.000 λίρες δημόσιας χρηματοδότησης, δωρεάν διαφημιστικό χρόνο και περίπου 10 εκατ. λίρες σε δαπάνες για την 10 εβδομάδων προεκλογική εκστρατεία.

Κάθε πλευρά έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια λίρες από δωρητές, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών όπως η Goldman Sachs, JPMorgan και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων.

«Χρειάζεται να ξέρουμε ποιος δίνει τα χρήματα και ποιος επιχειρεί να επηρεάσει το διάλογο» λέει  Darren Hughes, στέλεχος της ανεξάρτητης επιτροπής για τη βελτίωση της δημοκρατίας στη Βρετανία και τόνισε ότι «ανησυχούμε για τις μη καταγεγραμμένες δωρεές επειδή η περίοδος του ελέγχου είναι πολύ μικρή».

Το 1975 στο αντίστοιχο δημοψήφισμα για την είσοδο της Βρετανίας στην Κοινή Αγορά, πρόδρομο της ΕΕ, η εκστρατεία υπέρ της εισόδου είχε συγκεντρώσει σε αντιστοιχία με το σήμερα, το ποσό των 15 εκατ. λιρών και η εκστρατεία του όχι, μόλις 1 εκατ. λίρες.

Η καμπάνια για την παραμονή της Βρετανίας έχει λάβει μεγάλες χρηματοδοτήσεις από νωρίς. Η καμπάνια στην οποία ηγείται ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Marks & Spencer, εξασφάλισε μεγάλα ποσά από τον David Sainsbury, ο προπάππους του οποίου ίδρυσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, από τον ιδρυτή της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Winton Capital Management.

Αμερικανικές τράπεζες έχουν δώσει χρήματα για την καμπάνια υπέρ της παραμονής, επισημαίνοντας ότι η πιθανή έξοδος θα επηρεάσει τη λειτουργία τους στο Λονδίνο.

Η Goldman Sachs έδωσε 500,000 λίρες, το ίδιο ποσό έδωσε και η JPMorgan. Εξαψήφιο ποσό έδωσε και η Morgan Stanley αλλά οι δύο τελευταίες τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, είναι ότι η καμπάνια για την παραμονή έχει αρκετά χρήματα για να πληρώνει 70 υπαλλήλους και γνωστά στελέχη στρατηγικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου και του Jim Messina, υπεύθυνο της εκστρατείας του Ομπάμα το 2012 και σύμβουλο του Κάμερον τις περσινές εκλογές.

Η χρηματοδότηση της εκστρατείας υπέρ της εξόδου παραμένει στο σκοτάδι. Η καμπάνια κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα από πολύ πλούσιους επιχειρηματίες, μόνο ο διευθυντής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων είπε ότι δώρισε 1 εκατ. λίρες, στην αρχή της εκστρατείας αλλά δεν σχολίασε για το εάν έδωσε κι άλλα χρήματα.

Και ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της εξόδου αρνήθηκε να πει ποιο είναι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με υπολογισμούς μέχρι το τέλος του Μάρτη είχαν προγραμματιστεί να δαπανηθούν 3.5 εκατ. λίρες.

Η Εκλογική Επιτροπή μίλησε για περισσότερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση μετά το δημοψήφισμα στη Σκωτία. Αυτή τη φορά, αν και το στοίχημα είναι πολύ μεγαλύτερο, ο Κάμερον το χαρακτήρισε απόφαση που λαμβάνεται μία φορά σε κάθε γενιά, η ανίχνευση των χρημάτων που δαπανώνται παραμένει αδιαφανής, όπως πάντα.

Οι αντίπαλοι της ΕΕ, επιχείρησαν να εμφανίσουν τους εαυτούς τους σαν τους μικρούς που παλεύουν ενάντια στο κατεστημένο, μία τελείως λανθασμένη διχοτόμηση εάν κάποιος δει τους χρηματοδότες της καμπάνιας. Ο βουλευτής των Εργατικών Pat McFadden είπε στο Bloomberg, ότι η εκστρατεία της εξόδου δεν είναι οι μικροί απέναντι στο κατεστημένο, τους υποστηρίζουν κάποιοι πολλοί πλούσιοι επιχειρηματίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:20