search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35
MENU CLOSE

Τριμερής Κατρούγκαλου, ιδιοκτητών ΜΜΕ και δημοσιογράφων

26.04.2016 07:47
Τριμερής Κατρούγκαλου, ιδιοκτητών ΜΜΕ και δημοσιογράφων  - Media

Mε τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης συναντάται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

 

Mε τις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης συναντάται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Επίσης, στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας θα συζητηθεί πως μπορεί να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης

Κατρούγκαλος: Εθνικής σημασίας μεταρρύθμιση

Σε υψηλούς τόνους, και με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση εθνικής σημασίας και να διαβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δίκαιη ανακατανομή των βαρών και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι διαλύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για «εθνικής σημασίας μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το σύστημα συντάξεων», τόνισε ότι έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που έγινε «ωρολογιακή βόμβα που συνεχώς χτυπά», ενώ διαβεβαίωσε ότι προστατεύονται πλήρως οι κύριες συντάξεις.

Ο κ. Κατρουγκάλος, μίλησε για αδιέξοδο και χαοτική κατάσταση που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών όσο και στον ανορθολογικό τρόπο κατανομής των συντάξεων, που δεν εξασφάλιζαν ούτε την ισονομία ούτε την αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Ενόψει αυτής της ανάγκης διατυπώνουμε την πρόταση ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας. Η πρόταση μας εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Προβλέπονται σημαντικές μεταβατικές περίοδοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που υφίστανται επιβάρυνση», επισήμανε.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας, στην καθιέρωση, για πρώτη φορά, εθνικής σύνταξης, χαρακτηρίζοντας την τομή, και τονίζοντας ότι δεν θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά από την φορολογία, με στόχο –είπε- «να αποτελέσει εγγύηση για να εξασφαλιστεί σε όλους ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και να υπάρξει προστασία από την ακραία φτώχεια».

«Η πρόβλεψη αυτή για την εθνική σύνταξη, σε συνδυασμό με την ανταποδοτικότητα, είναι πλήρης προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων», προσέθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αντέτεινε ότι σε αυτήν την αναγκαία συνταξιοδοτική και δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση ενσωματώνει ισοδύναμα μέτρα, προστατεύοντας τούς πιο κοινωνικά αδύναμους ,αλλά και την μεσαία τάξη.

«Εφαρμόζουμε κανόνες ισονομίας τόσο στις εισφορές όσο και στις συνταξιοδοτικές παροχές, με ιδιαίτερη πρόνοια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας», τόνισε και υποστήριξε ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές χωρίς μείωση των συντάξεων, δημαγωγεί».

Αναφερόμενος στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «εσφαλμένη την άποψη» του ΕΣ και τόνισε ότι εξαρχής υπήρχε αναλογιστική μελέτη και ότι «όλες οι προβλέψεις έχουν βασιστεί και στηρίζονται στις αναλογιστικές μελέτες της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας, η οποία διετέλεσε και ο βασικός σύμβουλος στην κατάρτιση του νομοσχεδίου».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η σχετική αναλογιστική μελέτη που θα έχει την επιστημονική επικύρωση της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας».

«Σας καλώ να προσανατολιστούμε προς το μέλλον και να επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο δυνατό διαρθρωτικό κα δομικό τρόπο, ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματική άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος και υποσχέθηκε ότι θα ακούσει με προσοχή τις προτάσεις όλων των κομμάτων και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, που επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τες ότι «έφεραν στα πρόθυρα της καταστροφής το ασφαλιστικό σύστημα».

«Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η προστασία των κύριων αλλά και των χαμηλών συντάξεων και η δίκαιη κατανομή των βαρών. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να διαμορφώσουμε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο και να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», τόνισε ο κ. Μπάρκας.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δημιούργησε με τις πολιτικές της «ένα εκρηκτικό δημοσιονομικό “κοκτέιλ”», φέρνοντας όπως είπε, νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «κερασάκι στη τούρτα» των αντιλαϊκών μέτρων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, 1,8 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα για το ασφαλιστικό, 1,8 δισ. οι έμμεσοι φόροι και 1,8 δισ. οι άμεσοι φόροι, ενώ έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφα λάβαρα» σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δίκαιης κατανομής των βαρών.

«Με τις πολιτικές σας δημιουργήσατε μια εξωπραγματική απαράδεκτη αστοχία. Πέσατε έξω. Και το ασφαλιστικό είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε την εθνική σύνταξη «φιλοδώρημα» και έκανε λόγο για «πολιτική κουτοπονηριά της κυβέρνησης», ενώ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση που κόβει το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα.

«Είναι μια κλασσική παλαιού τύπου κουτοπονηριά για να αποφύγετε τον σκόπελο του πολιτικού κόστους. Δημιουργείτε αφόρητες συμπληγάδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς. Δεν χτυπάτε την πλουτοκρατία όπως ισχυρίζεστε, ούτε κάνετε κοινωνική δικαιοσύνη. Στην διανομή της φτώχειας δεν μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη. Ο πιο αδύναμος θα πληρώσει τη νύφη. Ενώ ήρθατε με μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, γίνατε οι σφαγείς των χαμηλών συντάξεων και εισοδημάτων», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου και κατέληξε λέγοντας:

«Εμείς θα καταθέσουμε δική μας πρόταση, που είναι σε τελείως διαφορετική λογική, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά να ξέρετε ότι αυτό το έκτρωμα που καταδυναστεύει και διαλύει τα χαμηλά στρώματα δεν θα το υποστηρίξουμε».

Η Επιτροπή θα συνεχίσει  το πρωί της Μ. Τρίτης με ακρόαση μόνο εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ενώ η τρίτη συνεδρίαση ορίστηκε για μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11:00 το πρωί με συζήτηση επί των άρθρων, και την επόμενη μέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35