search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Καμπανάκι κινδύνου» για την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

26.04.2016 15:25
Το Σαββατοκύριακο η ψήφιση του Ασφαλιστικού  - Media

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο “Μνημόνιο” (με τις κατάλληλες βελτιώσεις όπου αυτές είναι δυνατές)», σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηναία έκθεση του (Ιανουάριος-Μάρτιος 2016), χτυπώντας, ταυτόχρονα, «καμπανάκι κινδύνου» για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο και με την θετική έκβαση της αξιολόγησης, οι συντάκτες της Έκθεσης αναφέρουν ότι «η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά την πρώτη αξιολόγηση και τις επενδύσεις από το πακέτο Juncker αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και, ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δε γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι «παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης (που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο / Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα) είχε σημαντικό κόστος. Έτεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση».

Το Γραφείο μάλιστα εμφανιζεται αιχμηρό απέναντι στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «ως προς το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του “πολιτικού οφέλους”: Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα.

Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα € 5,4 δισ. και € 3,6 δισ. μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές».

Τι λέει η Έκθεση για το χρέος

Σχετικά με το χρέος το Γραφείο Πρϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο», υπογραμμίζει ότι η «σύνθεση του ελληνικού χρέους καταδεικνύει ότι οποιαδήποτε περίπτωση αναδιάρθρωσής του προϋποθέτει την εφαρμογή σκληρών πολιτικών λύσεων – από όλες τις πλευρές – με το κύριο ζητούμενο να είναι ποιος τελικά θα αναλάβει το κόστος του “κουρέματος”».

Όπως επισημαίνουν, στην συνέχεια, οι συντάκτες της Έκθεσης «βάσει του καταστατικού του το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος, έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή. Επομένως, το βάρος θα πρέπει να πέσει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, δηλαδή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις στους ευρωπαίους φορολογούμενους.

Μια τέτοια λύση όμως προϋποθέτει ότι θα συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη, κάτι που δεν θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο, αφού κάποιες από τις χώρες αυτές εφαρμόζουν ήδη σκληρά προγράμματα λιτότητας και δεν επιθυμούν – προφανώς για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Διαβάστε ολόκληρη την Έκθεση ΕΔΩ:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22