08/04/2020 16:37:16

Τέσσερα χρόνια από τη μαζική δολοφονία διαδηλωτών στην Οδησσό - Νεοναζί τους έκαψαν ζωντανούς

Τέσσερα χρόνια από τη μαζική δολοφονία διαδηλωτών στην Οδησσό - Νεοναζί τους έκαψαν ζωντανούς - Media

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από μία από τις πιο φρικιαστικές στιγμές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ήταν 2 Μαΐου του 2014 όταν δεκάδες αντιφασίστες διαδηλωτές, μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων και οργανώσεων της Αριστεράς, διαδήλωναν στην Οδησσό της Ουκρανίας κατά του κύματος τρομοκρατίας που είχαν εξαπολύσει, με την κάλυψη της νέας, φιλοδυτικής κυβέρνησης που προέκυψε από το «κίνημα της πλατείας Μαϊντάν», δεκάδες ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες και οργανώσεις.

Η συγκέντρωση συνδικαλιστών και αριστερών στην Οδησσό είχε προκαλέσει μια τεράστια κινητοποίηση παραστρατιωτικών οργανώσεων, ακροδεξιών και νεοναζιστών που από ολόκληρη την Ουκρανία κατέφτασαν στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας σε μια επίδειξη ισχύος της νέας τάξης πραγμάτων.

Οι προκλήσεις των ακροδεξιών σύντομα μετατράπηκαν σε επιθέσεις και δεκάδες διαδηλωτές, για να σωθούν, κατέφυγαν στο Μέγαρο των Συνδικάτων της Οδησσού. «Αφηνιασμένοι» όμως οι ακροδεξιοί δεν δίστασαν ούτε λεπτό να βάλουν φωτιά στο κτήριο, καίγοντας ζωντανούς όσους, άντρες και γυναίκες, βρίσκονταν στο κτήριο. Όσοι προσπάθησαν να σωθούν πηδώντας από τα παράθυρα πυροβολούνταν από τους νεοναζί που βρίσκονταν περιμετρικά του φλεγόμενου κτηρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου η αστυνομία ήταν απούσα – εμφανίστηκε μόνο όταν ήταν πια πολύ αργά καθώς τα σύγχρονα ουκρανικά τάγματα εφόδου είχαν ολοκληρώσει το αποτρόπαιο έργο τους.

Από τον εμπρησμό και τις εκτελέσεις υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 48 άτομα. 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν -μερικές εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα σκληρές- αποτυπώνουν εν μέρει μόνο την φρίκη του σύγχρονου φασισμού. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.