search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:57
MENU CLOSE

Μεγαλύτερη απειλή κι από το ISIS

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1915
05-05-2016
11.05.2016 03:00
usa_newspaper.jpg

Η ακροδεξιά τρομοκρατία στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα ακόμα κι από τους τζιχαντιστές

 

Η ακροδεξιά τρομοκρατία στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα ακόμα κι από τους τζιχαντιστές

Τον Ιούνιο του 2013 αξιωματούχοι του FBI εισέβαλαν σε αποθήκη σε μια πόλη στη Ν. Υόρκη και συνέλαβαν τρομοκρατική ομάδα πριν προλάβει να φέρει εις πέρας το μακάβριο σχέδιό της. Το πλάνο ήταν η κατασκευή ενός μηχανισμού ακτινοβολίας, ενός συγκεκριμένου όπλου μαζικής καταστροφής, σχεδιασμένου να σκοτώσει με αργό και φρικτό τρόπο οποιονδήποτε εντός εμβέλειας. Το FBI είχε «φυτέψει» πληροφοριοδότη στους κόλπους της ομάδας, η οποία οραματιζόταν την επίθεση με φράσεις όπως «τίποτα πιο γλυκό από έναν μεγάλο σωρό πτώματα που θα βρομάνε».
 
Οι δυο αρχηγοί της τρομοκρατικής ομάδας Γλέντον Κρόφορντ και Έρικ Φάιτ δεν ήταν οι τυπικοί ισλαμιστές τρομοκράτες. Ο Κρόφορντ ήταν μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και το σχέδιό τους ήταν η δολοφονία αριθμού – ρεκόρ μουσουλμάνων, αλλά και αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο και στο Όλμπανι της Ν. Υόρκης.
Οι συγκεκριμένοι, όπως και χιλιάδες άλλοι, αποτελούν τους Αμερικανούς ακροδεξιούς τρομοκράτες που από το 2002 έως σήμερα έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ απ’ όσους οι τζιχαντιστές. Συγκεκριμένα οι ακραίοι ισλαμιστές έχουν πραγματοποιήσει συνολικά εννέα επιθέσεις στις ΗΠΑ και δολοφονήσει 45 ανθρώπους, ενώ οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές χτύπησαν 18 φορές, με 48 νεκρούς.
 
Ο θρίαμβος της… μπούρδας
Οι Αμερικανοί εξτρεμιστές τρέφονται από το μίσος και τις θεωρίες συνωμοσίας. Με πολλές από αυτές τους ταΐζουν περιθωριακοί πολιτικοί και διάφοροι σχολιαστές – «δημοσιογράφοι», συνήθως σε αμφίβολης εγκυρότητας εκπομπές και έντυπα ή σάιτ με μπουρδολογίες, όπως τα σχέδια για επιβολή στρατιωτικού νόμου στις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις – προδότες του Συντάγματος, κρυφά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο αμερικανικό έδαφος και λοιπά φαιδρά, προφανώς αδιαφορώντας για το ότι υπάρχει κόσμος που τους ακούει και δεν γνωρίζει ή δεν καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί κραυγαλέων ψεμάτων. 
Αυτοί οι εξτρεμιστές καταφεύγουν στη βία ενάντια σε μειονότητες, σε μη χριστιανούς, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακόμη και σε κλινικές εκτρώσεων, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «αγώνα για τη σωτηρία της Αμερικής». Κι αυτή η βία κλιμακώνεται πια κάθε μέρα.
 
Το Κέντρο για την Τρομοκρατία και την Εσωτερική Ασφάλεια έβγαλε σημαντικά συμπεράσματα από στοιχεία που συγκέντρωσε καταλήγοντας ότι «οι αντικυβερνητικοί βίαιοι εξτρεμιστές και όχι οι ριζοσπαστικοποιημένοι μουσουλμάνοι αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για πολιτική βία στις ΗΠΑ». Εν ολίγοις είναι μεγαλύτερη απειλή από τον ISIS για την Αμερική!
 
Το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται. Σύμφωνα με τις εμπιστευτικές αναφορές του FBI, το 2015 «ομάδες ακροδεξιών πολιτοφυλακών παρακολουθούσαν συστηματικά μουσουλμανικά σχολεία και τζαμιά σε εννέα Πολιτείες». Στο Μισισίπι ομάδα εξτρεμιστών σχεδίαζε να απαγάγει και να αποκεφαλίσει έναν μουσουλμάνο και μετά να ανεβάσει το βίντεο φρίκης στο Ίντερνετ. Ακόμη το FBI ενημερώθηκε ότι εξτρεμιστές ακροδεξιοί έχουν φτιάξει πλαστές αστυνομικές και διπλωματικές ταυτότητες, όχι επειδή θέλουν να υποκριθούν τους αστυνομικούς ή τους διπλωμάτες, αλλά στο πλαίσιο δικής τους σκιώδους κυβέρνησης μέσα στις ΗΠΑ.
 
Σε ολόκληρη τη χώρα η αστυνομία ανακαλύπτει βόμβες, βαρύ οπλισμό, έντυπα της Κου Κλουξ Κλαν για νεοσύλλεκτους και σχέδια για «την αποκατάσταση του αληθινού Συντάγματος στις ΗΠΑ». Τα κηρύγματα μίσους περιλαμβάνουν λίγο – πολύ ό,τι ακούει και βλέπει κανείς στα βίντεο στρατολόγησης των τζιχαντιστών: απειλές για μαζικές δολοφονίες, λουτρά αίματος και Αμερικανούς πατριώτες – μάρτυρες.
 
Οι τρεις βασικές ομάδες
Ποιοι είναι, όμως, όλοι αυτοί οι ακροδεξιοί μαχητές; Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για τρεις βασικές ομάδες, που περιλαμβάνουν διάφορα παρακλάδια και φράξιες, ενίοτε και σε αντιπαλότητα μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Άρι Πέρλινγκερ, διευθυντή του Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας της Ακαδημίας Γουέστ Πόιντ, οι τρεις κυρίαρχες ιδεολογίες στη βίαιη αμερικανική ακροδεξιά είναι:
♦ Η ρατσιστική.
♦ Η αντιφεντεραλιστική, δηλαδή κατά του αμερικανικού κράτους όπως το ξέρουμε.
♦ Η φονταμενταλιστική.
 
Η κάθε βασική ιδεολογία διαθέτει διάφορες υποομάδες. 
1 Στους ρατσιστές περιλαμβάνονται ομάδες «ανωτερότητας των λευκών», όπως η Κου Κλουξ Κλαν, νεοναζί και σκίνχεντς, που μπορεί να έχουν και μικροδιαφορές μεταξύ τους.
2 Στους αντιφεντεραλιστές συγκαταλέγονται πολιτοφυλακές, «πατριωτικές» ομάδες και οι λεγόμενοι «κυρίαρχοι πολίτες», που θεωρούν ότι δεσμεύονται νομικά μόνο από τη δική τους ερμηνεία των νόμων και δεν υπόκεινται στους νόμους του κράτους.
3 Στους φονταμενταλιστές ανήκουν κυρίως ομάδες φανατικών χριστιανών που εχθρεύονται όλες τις άλλες εθνικές ομάδες πλην της αγγλοσαξονικής, πολέμιοι των εκτρώσεων και γενικώς εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως βασικό κίνητρο για τη βία.
 
Πάντως η «μητέρα» όλων αυτών των σύγχρονων ρατσιστικών εξτρεμιστικών φατριών θεωρείται, παραδοσιακά, η Κου Κλουξ Κλαν.
Οι αντιφεντεραλιστές είναι οι νεότεροι, που εξαπλώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αποτελούν παρενέργεια της οικονομικής κρίσης των αγροτών τη δεκαετία του 1980, της ξαφνικής οικονομικής αλλαγής, της πολιτικής ελέγχου των όπλων και των νόμων προστασίας του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια ανησυχητική έκρηξη στον αριθμό εξτρεμιστικών ομάδων που συνδέεται με την αρχή της οικονομικής ύφεσης και την εκλογή Ομπάμα. Το 2008 υπήρχαν 42 ομάδες πολιτοφυλακής. Σήμερα έχουν φτάσει στις 276. Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, επταπλασιάστηκαν!
 
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αρκετοί απ’ όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους «ομάδες» είναι παρανοϊκοί και ναρκισσιστές, με ισχυρές αντιδημοκρατικές τάσεις. Κατά τον Πέρλινγκερ του Γουέστ Πόιντ, όμως, το πιο κοινό γνώρισμα ανάμεσα στους τρομοκράτες είναι ότι πρόκειται για «κοινά άτομα». Αυτό που τους κινητοποιεί, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι όχι τόσο η ιδεολογία, αλλά ο κοινωνικός περίγυρος. Όταν σχεδόν όλοι στο περιβάλλον τους ισχυρίζονται ότι «η κυβέρνηση καταστρέφει την ελευθερία» και πως «όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες», υπάρχει τεράστια κοινωνική πίεση να συμμορφωθούν με την κυρίαρχη γνώμη και περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
 
Παράνοια δίχως όρια
Οι ζηλωτές του εξτρεμισμού βασίζουν την κοσμοθεωρία τους σε ψεύδη. Επικαλούνται «γεγονότα» και «αλήθειες» διαστρεβλωμένες, λανθασμένες, ανακριβείς και υπεραπλουστευμένες. Τα πιστεύω τους βασίζονται σε παραλλαγές μίας βασικής θεωρίας συνωμοσίας: ότι κάποια στιγμή, πριν από πολλά χρόνια, κάποια έξωθεν δύναμη εισχώρησε στην κυβέρνηση και την αντικατέστησε με μια «τυραννική» κυβέρνηση «χωρίς νομιμοποίηση». Έπειτα αυτή η «νόθα» κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη 14η τροπολογία του Συντάγματος για να «υποδουλώσει» όλους τους Αμερικανούς και να δημιουργήσει πολίτες χωρίς δικαιώματα.
 
Κάποιοι, μάλιστα, από τις τάξεις των «κυρίαρχων πολιτών» πιστεύουν ότι οι αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης είναι μυστικά συμβόλαια με τα οποία η κυριαρχία τους παραχωρείται στην κυβέρνηση. 
Η ρητορική των εξτρεμιστών που μονίμως χρησιμοποιεί όρους όπως «ελευθερία» και «τυραννία» πείθει όλο και περισσότερους ότι δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους, διόδια ή να υπακούουν στους νόμους. Συχνά το πράγμα φτάνει στα άκρα, όπως το 2014, όπου ένας ιδιοκτήτης ράντσου στη Νεβάδα θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να πληρώνει ενοίκιο για το προνόμιο να βόσκει επί 20 χρόνια τα κοπάδια του σε ομοσπονδιακή γη, μέχρι που το απλήρωτο πρόστιμο έφτασε το 1 εκατ. δολάρια. Όταν οι αρχές πήγαν στη γη του, οργάνωσε κανονική μάχη μαζί με άλλες εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες ομοϊδεατών.
 
Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα της έκτασης του προβλήματος. Στις 19 Μαρτίου 2015 ο ραδιοφωνικός παραγωγός Άλεξ Τζόουνς, από τους «ιεροκήρυκες» των θεωριών συνωμοσίας, σέρβιρε ένα καινούργιο παραμύθι στους ακροατές της ραδιοφωνικής του εκπομπής: ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να εισβάλει στο… Τέξας. Επικαλούμενος παρανοϊκά ανυπόστατους λόγους, όπως η επερχόμενη οικονομική κατάρρευση διαστάσεων Αποκάλυψης και το σκοτεινό σχέδιο του Ομπάμα να μην παραδώσει την προεδρία στο τέλος της δεύτερης θητείας του.
 
Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα; Ο στρατός είχε προγραμματισμένη μια εκπαιδευτική άσκηση με το όνομα Jade Helm 15. Εβδομάδες πριν είχε αποστείλει στις εφημερίδες χάρτη με την περιοχή που θα πραγματοποιούνταν η άσκηση προς πληροφόρηση των κατοίκων. Όμως, οι συνωμοσιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο συγκεκριμένος χάρτης ήταν διαρροή ενός απόρρητου σχεδίου που έδειχνε πως ο στρατός αποκαλεί το Τέξας και τη Γιούτα «εχθρικό έδαφος».
Sites και online forums για ακροδεξιούς γέμισαν με τα… συνταρακτικά νέα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε ιντερνετική υστερία. Από τα έγκυρα Μέσα, μόλις μία εφημερίδα ασχολήθηκε, μόνο και μόνο για να αναφερθεί, εύλογα, στο αστείο του θέματος. Το Fox News, επίσης, ανακοίνωσε ότι η εκπαιδευτική άσκηση του στρατού εκλαμβάνεται από κάποιους ως επιβολή στρατιωτικού νόμου!
 
Παραλίγο, μάλιστα, η κατάσταση να ξεφύγει εντελώς. Όπως όταν ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες αποφάσισαν, μέσα στην αναμπουμπούλα για τη στρατιωτική άσκηση, να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα σε μουσουλμανική κοινότητα της Ν. Υόρκης, το Ίσλαμπεργκ, όσο η κυβέρνηση θα απασχολούνταν με τον στρατιωτικό νόμο σε… Τέξας και Γιούτα. Τελευταία στιγμή η επίθεση απετράπη από το FBI.
 
Κι επειδή το θέμα της «στρατιωτικής εισβολής» έπαιρνε διαστάσεις φρενίτιδας, ο τότε γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τεντ Κρουζ, κλείνοντας το μάτι στους συνωμοσιολόγους και στους ακραίους, ανακοίνωσε ότι ρώτησε σχετικά το Πεντάγωνο και τον διαβεβαίωσαν πως πρόκειται περί απλής άσκησης. Όμως ο Κρουζ δεν παρέλειψε να προσθέσει: «Καταλαβαίνω τους λόγους ανησυχίας, διότι, όταν η κυβέρνηση δεν αποδεικνύεται άξια εμπιστοσύνης, πολλοί πολίτες δεν εμπιστεύονται αυτά που λέει».
 
Στο μεταξύ, ακροδεξιοί στη Β. Καρολίνα συγκέντρωναν, όπως αποδείχθηκε, ολόκληρο οπλοστάσιο και κατασκεύαζαν βόμβες για να επιτεθούν στους Αμερικανούς στρατιώτες με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Συγκεκριμένα, μπάλες του τένις γεμισμένες με εκρηκτικά και καρφιά στο εξωτερικό τους. Εν τέλει, ευτυχώς, οι επιθέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, αφού συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
 
Οι προσπάθειες δημιουργίας χάους και αναταραχής είναι συνεχείς και διαρκώς εντεινόμενες: 
♦  Το 2011 εξτρεμιστές ετοιμάζονταν να θέσουν σε λειτουργία το λεγόμενο «Σχέδιο 241», όπου, μάλιστα, προβλεπόταν να δολοφονούνται δύο κρατικοί αξιωματούχοι για κάθε μέλος της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής που θα σκοτωνόταν.
♦  Το 2014 ακροδεξιές ομάδες σχεδίαζαν να ανατινάξουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αστυνομικά τμήματα με σκοπό να πυροδοτήσουν μια εκτεταμένη επανάσταση στις ΗΠΑ.
♦  Ακολούθησε το σχέδιο εξτρεμιστών από την Τζόρτζια να κατασκευάσουν θανατηφόρα τοξική ουσία και να την εξαπολύσουν στην Ουάσιγκτον. 
 
Έσχατη επιλογή
Στατιστικά στοιχεία αλλά και μια αναλυτική έκθεση του Γουέστ Πόιντ παρατηρούν ότι η βία των εξτρεμιστών αυξάνεται όταν οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν σημαντικό κομμάτι του Κογκρέσου. Αυτό οφείλεται στο ότι οι υψηλές προσδοκίες των ακροδεξιών ακτιβιστών δεν εκπληρώνονται ακόμα κι όταν το Κογκρέσο είναι σε μεγάλο βαθμό συντηρητικό. Με άλλα λόγια, αυτοί οι φανατικοί αναμένουν ότι έτσι κι αλλιώς θα αγνοούνται όταν οι Δημοκράτες κάνουν κουμάντο. Όταν, όμως, οι Ρεπουμπλικανοί είναι «στα πράγματα» και δεν υπηρετούν την ατζέντα των εξτρεμιστών, τότε οι ακραίοι θεωρούν ότι η έσχατη επιλογή τους είναι η επίθεση κατά της «προδοτικής» κυβέρνησης.
 
Δυστυχώς, και πολλοί Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί έχουν ρίξει νερό στον μύλο των φανατικών. Κάποιοι έκαναν καριέρα με το επιχείρημα ότι ο Ομπάμα θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Άλλοι επαναλαμβάνοντας ότι ο νυν πρόεδρος είναι μουσουλμάνος και δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Το 2009, μάλιστα, υπήρξαν Ρεπουμπλικανοί που ταυτίστηκαν ευθέως με τη γραμμή των εξτρεμιστών. Τότε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρουσίασε ανάλυση που συμπέραινε ότι οι βίαιοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποτελούσαν τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ. 
 
Προς άγραν ψήφων και συσπείρωσης, οι Ρεπουμπλικανοί «ερμήνευσαν» όπως τους βόλευε την ανάλυση, διαστρέφοντας το νόημά της και συμπεραίνοντας ότι «η κυβέρνηση έκρινε τους συντηρητικούς ως τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή». Το σήμα που έφτασε στους ακραίους απ’ αυτή την τοποθέτηση ήταν άκρως επικίνδυνο: ότι για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συντηρητικοί πολίτες και ακροδεξιοί εξτρεμιστές ήταν το ίδιο πράγμα.
 
Οι Ρεπουμπλικανοί συνέχισαν τον διχαστικό λόγο τους καταφέρνοντας να αυξήσουν κατά πολύ την πολιτική τους δύναμη στη Γερουσία το 2012. Όμως, τότε οι ακραίοι απογοητεύτηκαν: «Αφού η επιρροή των Ρεπουμπλικανών είχε αυξηθεί, γιατί δεν συλλαμβάνεται ο Ομπάμα, ένας πρόεδρος χωρίς νομιμοποίηση;». Δύο ήταν οι ερμηνείες για τους εξτρεμιστές. Είτε οι Ρεπουμπλικανοί τους έλεγαν τόσο καιρό ψέματα είτε ξεπουλήθηκαν όταν κέρδισαν την εξουσία. 
 
Τώρα οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί συνειδητοποιούν ότι αυτός ο εμπρηστικός λόγος έφερε τα σαρωτικά ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ, που ωρύεται για ξεπουλημένους πολιτικούς. Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών δυστυχώς έπαιξε ένα επικίνδυνο παιχνίδι επικυρώνοντας λαϊκισμούς και θεωρίες συνωμοσίας. Όμως η τακτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ κι έκανε το κόμμα τελικά στόχο της ακροδεξιάς οργής, την οποία οι ίδιοι ενθάρρυναν, και φτάνει πια να απειλεί τη συνοχή των διχασμένων πλέον Ρεπουμπλικανών.
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:57