search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:34
MENU CLOSE

Απόλυτος κυρίαρχος ο «σουλτάνος» Ερντογάν μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου

05.05.2016 07:56
Απόλυτος κυρίαρχος ο «σουλτάνος» Ερντογάν μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου - Media

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκία αναμένεται να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε ένα έκτακτο συνέδριο τις επόμενες εβδομάδες ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι και πρόσθεσαν ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, αναφέρει δημοσίευμα του Newsweek.

 

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκία αναμένεται να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε ένα έκτακτο συνέδριο τις επόμενες εβδομάδες ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι και πρόσθεσαν ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, αναφέρει δημοσίευμα του Newsweek.

Η απόφαση για την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις 5 βουλευτών του κόμματος στο πρακτορείο Reuters, μετά από τη  συνάντηση Ερντογά-Νταβούτογλου που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα και ήταν το αποκορύφωμα της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Ο Ερντογάν θέλει ένα εκτελεστικό πρόεδρο στην Τουρκία και να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, ένα σχέδιο που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου θα αντικατασταθεί από ένα πρωθυπουργό πιο υποστηρικτικό στις θέσεις του προέδρου και τη φιλοδοξία του να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κάτι που σύμφωνα με τους αντιπάλους του θα αυξήσει την αυταρχικότητα στη χώρα.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και ότι ο Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός του κόμματος που κυβερνά την Τουρκία από το 2002 είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του κόμματος. Η απομάκρυνση του Νταβούτογλου έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την Τουρκία η οποία έχει ανοιχτά μέτωπα με τους Κούρδους στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας και προβλήματα με τον πόλεμο στη Συρία. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη υπολογίζει στην συνεισφορά της Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και το ΝΑΤΟ προσβλέπει στη στήριξη της χώρας στη μάχη κατά του ISIS στην Συρία και το Ιράκ.

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει το νόμισμα της χώρας όπου έπεσε περισσότερο από 4% σε σχέση με το δολάριο και οι επενδυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αβεβαιότητας.

Αξιωματούχοι του ΑΚΡ δήλωσαν ότι το συνέδριο είναι πιθανό να γίνει στις 21 Μαΐου και το αργότερο στις 6 Ιουνίου, την πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην προεδρία, ο πιθανοί διάδοχοι του Νταβούτογλου θα είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Numan Kurtulmus ή ο υπορυγός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag. Ο υπουργός Μεταφορών Binali Yildirim και ο υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak, γαμπρός του Ερντογάν είναι επίσης από τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη διαδοχή του Νταβούτογλου.

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την αντικατάσταση του Νταβούτογλου, ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο σύμβουλος του προέδρου Cemil Ertem και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της που λήγει το 2019.

Η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ένας πρωθυπουργός που θα είναι στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο, πρόσθεσε ο Ertem. Η διαχείριση της οικονομίας και οι οικονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν είπε και πρόσθεσε ότι η πτώση της τουρκικής λίρας, που παρατηρείται εξαιτίας των ανησυχιών για πολιτική αναταραχή δεν θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι η λίρα μπορεί και να είναι υπερεκτιμημένη κάτι που υποβαθμίζει τη δυνατότητα εξαγωγών.

Πηγές: Newsweek/ Reuters

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:34