search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:38
MENU CLOSE

«Σκακιέρα του Κόσμου»: Το γιγάντιο σκάκι φτιαγμένο από σωσίβια προσφύγων (Photos)

08.06.2016 08:11
«Σκακιέρα του Κόσμου»: Το γιγάντιο σκάκι φτιαγμένο από σωσίβια προσφύγων (Photos) - Media

Μια διαφορετική σκακιέρα δημιούργησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Μια διαφορετική σκακιέρα δημιούργησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η «Σκακιέρα του Κόσμου», όπως ονομάζεται, είναι μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα, έμπνευση της καλλιτέχνιδος και μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, Φερενίκης Τσαμπαρλή, η οποία δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Η σκακιέρα αποδίδει υλική, πλην συμβολική, αξία σε δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας στο Αιγαίο και το Πανεπιστήμιο. Την ανακύκλωση κι επανάχρηση «άχρηστων υλικών»: του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός πανεπιστημίου και των σωσιβίων των προσφύγων που όλη την προηγούμενη περίοδο σωρεύονταν καθημερινά, στις ακτές δίπλα στα κτίρια του Πανεπιστημίου αλλά και σε όλα τα νησιά.

Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μέτρου, από το άχρηστο χαρτί και τα πεταμένα σωσίβια, μετασχηματίσθηκαν, με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ομάδας TEDxLesvos. Το πρωτογενές υλικό εκατοντάδων προσφυγικών σωσιβίων μετέφερε από τη χωματερή ο Δήμος Μυτιλήνης.

 «Κι εμείς, με μεγάλο σεβασμό, ενσωματώσαμε στην ακαδημαϊκή πράξη τα υλικά του αγώνα επιβίωσης των συνανθρώπων μας», λέει ο πρύτανης.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «στον ασταθή και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας, η «Σκακιέρα» επιδιώκει να αναδείξει το διπλό συμβολισμό της Ημέρας: Άνθρωπος και Περιβάλλον, Παιχνίδι και Στρατηγική». 

Το πρωτότυπο αυτό έργο, εγκαινιάστηκε από τον από τον GrandMaster και Έλληνα πρωταθλητή 2015 στο σκάκι, Αθανάσιο Μαστροβασίλη, με ένα συμβολικό «Παιχνίδι Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου» όπου έπαιξε με φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Πηγή: foititikanea.gr, lesvosnews.net

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:35