13/10/2019 09:42:58

Συνεδριάζει η ΠΓ υπό τον Τσίπρα για Συνταγματική αναθεώρηση κι εκλογικό νόμο

Συνεδριάζει υπό τον Τσίπρα η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, για τον εκλογικό νόμο - Media

 

Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου θα τεθεί στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό στις 4μ.μ. στην Κουμουνδούρου. Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεση για μεγάλες αλλαγές σέ έκταση και βάθος, ενώ όσον αφορά τον νέο εκλογικό νόμο το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι αυτός να κινείται "στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής". 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής ως σταθερό εκλογικό σύστημα (που είναι και πάγια θέση της Αριστεράς) προτείνοντας μεταξύ άλλων την κατάργηση μονοεδρικών- διεδρικών και μεγάλων περιφερειών υπέρ της δημιουργίας ισόρροπων πληθυσμιακά ισορροπιών. Είχε προτείνει επίσης την κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας και των εκλογικών ορίων. Ωστόσο, χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής με διατήρηση του ορίου του 3%.

Να σημειωθεί επίσης, ότι μιλώντας για τον εκλογικό νόμο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και επομένως η συζήτηση με τα κόμματα και την κοινωνία θα γίνει "με βάση" την απλή αναλογική.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.