21/02/2019 08:54:41

Ξανά στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα - Οργή στην Κίνα

Ξανά στον Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμα - Οργή στην Κίνα - Media

 

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υποδεχθεί τον Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου την οργή της Κίνας.

Η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετανών, που δεν θα γίνει στο Οβάλ Γραφείο, αλλά στο Δωμάτιο των Χαρτών, δεν θα είναι ανοικτή για τον Τύπο, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις 10:15 τοπική ώρα (17:15 ώρα Ελλάδας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Δαλάι Λάμα έχουν ήδη συναντηθεί επανειλημμένα, όπως τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο Λευκός Οίκος είχε φροντίσει να υπογραμμίσει ότι δεν απέδιδε ιδιότητα πολιτικού στον θρησκευτικό ηγέτη των Θιβετανών. Και εκείνη η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο.

Παρά τη φροντίδα για τις διατυπώσεις από μέρους της Ουάσινγκτον, το Πεκίνο είχε τότε καταγγείλει αμέσως μια «κατάφωρη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα επικίνδυνο αυτονομιστή.

Έχοντας επίσημα αποσυρθεί από την πολιτική δράση, ο Δαλάι Λάμα καλεί πλέον να παραχωρηθεί μάλλον μεγαλύτερη αυτονομία στο Θιβέτ, παρά ανεξαρτησία.

Στις αρχές του 2015 στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Ομπάμα είχε αναφερθεί στον Δαλάι Λάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο», «ισχυρό παράδειγμα» και «πηγή έμπνευσης που μας ενθαρρύνει να μιλάμε υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων», σε μια ομιλία που εκφώνησε παρόντος του θρησκευτικού ηγέτη των Θιβετανών, αν και δεν είχε υπάρξει επίσημη διμερής συνάντηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.