search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:10
MENU CLOSE

Guardian: Το κοινοβούλιο θα παλέψει κατά του Brexit

27.06.2016 08:56
Guardian: Το κοινοβούλιο θα παλέψει κατά του Brexit - Media

Η προοπτική για μία κοινοβουλευτική μάχη κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος συγκέντρωσε υποστηριχτές την Κυριακή με πολλές προσωπικότητες που στήριξαν την παραμονή να λένε ότι δεν υποχωρούν.

 

Η προοπτική για μία κοινοβουλευτική μάχη κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος συγκέντρωσε υποστηριχτές την Κυριακή με πολλές προσωπικότητες που στήριξαν την παραμονή να λένε ότι δεν υποχωρούν.

Κάποιοι προτρέπουν για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος μετά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας. Ο Λόρδος Heseltine αναφέρθηκε στις πρακτικές κινήσεις μιας ισχυρής πλειοψηφίας των μελών του κοινοβουλίου που τάσσεται κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. «Υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία βουλευτών που είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ» είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να πουν στους ανθρώπους ότι το μαύρο είναι άσπρο και να αλλάξουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους εκτός κι αν α) ολοκληρωθούν  οι συνομιλίες και γνωρίζουν ποια είναι η συμφωνία και β) εάν ήδη το αίτημα για παραμονή έχει ήδη υποστηριχθεί από εκλογές ή ένα νέο δημοψήφισμα. Άρα υπάρχει απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, κάλεσε για την δημιουργία ενός οργάνου βουλευτών από όλα τα κόμματα να δουν όλες τις οπτικές και να κάνουν σαφή την υπόθεση για τη Βρετανία να ξανασκεφτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. «Όπως το βλέπω αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί τίποτα», είπε ο Μπλερ, τονίζοντας ότι το έθνος πρέπει να αναλογιστεί τις επιπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αλλά την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι δεν βλέπει πως μπορεί να ενεργοποιηθεί ένας νέος μηχανισμός για διενέργεια δημοψηφίσματος αυτή τη στιγμή.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Tim Farron, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα τα παρατήσει, δίνοντας την υπόσχεση να παλέψει με ένα μανισφέστο για τις επόμενες εκλογές που θα ζητάει την επαναφορά της Βρετανίας στην ΕΕ. «Είμαστε αποφασισμένοι να μιλήσουμε για τις αξίες που στήριξαν με την ψήφο τους 16 εκατ. Βρετανοί και τις συμμερίζονται πολλοί από αυτούς που ψήφισαν κατά, ότι η Βρετανία είναι μία εξωστρεφής χώρα και όχι μία χώρα που απομονώνει τον εαυτό της» είπε ο Tim Farron τονίζοντας ότι αυτός, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του είναι δεσμευμένος στην συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ. Στις δηλώσεις του επισήμανε ότι αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, αλλά δεν θα τα παρατήσει.

Η άποψη του Farron, υποστηρίχθηκε από τον βουλευτή των Εργατικών David Lammy, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να συνατήσει τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για να συζητήσουν το ζήτημα. «Η οικονομική καταστροφή και η κατάρρευση με την αποχώρηση της Σκωτίας, υπογραμμίζουν την ανάγκη τουλάχιστον για μία νέα ψήφο των Βρετανών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με κείμενό του στον Guardian, ο Lammy δήλωσε ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικό, σε αντίθεση με το δημοψήφισμα για τις εκλογικές αλλαγές το 2011 το οποίο επέβαλε μία νομική υποχρέωση στην κυβέρνηση για να νομοθετήσει. Περίπου 500 μέλη του κοινοβουλίου δήλωσαν ότι είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και είναι στα χέρια τους η δύναμη να σταματήσουν αυτή την τρέλα με μία ψήφο στο κοινοβούλιο είπε ο Lammy.

«Είναι επίσης μέσα στις εξουσίες του κοινοβουλίου να ζητήσει ένα νέο δημοψήφισμα, τώρα που η σκόνη έχει αρχίσει να κατακάθεται και η πραγματικότητα για την μετά Brexit εποχή έχει αρχίσει να φαίνεται καθαρά. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο πλαίσιο ενός σχεδίου που μένει να διαμορφωθεί» πρόσθεσε ο βουλευτής.

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:09