search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:29
MENU CLOSE

«Πράσινο φως» της Κομισιόν για «προληπτική γραμμή ρευστότητας» στις ιταλικές τράπεζες

30.06.2016 17:04
«Πράσινο φως» της Κομισιόν για «προληπτική γραμμή ρευστότητας» στις ιταλικές τράπεζες - Media
 
Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο αφορά σε «προληπτική» γραμμή χορήγησης εγγυήσεων και ρευστού σε «φερέγγυες» τράπεζες της χώρας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
 
Η Ιταλία είχε ζητήσει την προληπτική ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού, παρότι η Επιτροπή θεωρεί πως «δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάγκη» να χορηγηθεί ρευστότητα στις ιταλικές τράπεζες. Το μέτρο θα ισχύσει ως τα τέλη του 2016. Παρόμοια προγράμματα χορήγησης εγγυήσεων έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι το ιταλικό πρόγραμμα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις.
 
Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο οι ιταλικές τράπεζες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των οποίων ανέρχεται σε 360 δισεκατομμύρια ευρώ (δηλαδή αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των «κόκκινων» δανείων στην Ευρωζώνη) να βρεθούν αντιμέτωπες με επιθέσεις από κερδοσκοπικά κεφάλαια που στοιχηματίζουν στη συνέχιση της αναστάτωσης των αγορών, η οποία κλιμακώθηκε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:29